Rezultatul sondajului reflectă realitatea de la nivelul țării, unde lumea a devenit sătulă de retorica naționalistă a lui Orbán și de apropierea sa față de lideri autocrați ai lumii. Acest lucru devine pronunțat la nivelul regiunilor care au votat de-a lungul anilor cu partidul aflat la putere, comentează Politico.
În districtul Vas, aflat la granița de vest a Ungariei cu Austria, Fidesz a câștigat ultimele șase alegeri electorale.
Oamenii din Vas au votat pentru Fidesz în parte datorită valorilor liberale și a apropierii față de Occident pe care partidul le-a promovat în perioada anilor ’90, înainte de câștigarea puterii în 2010.
Îți mai recomandăm Viktor Orbán a vorbit în premieră despre posibilitatea ca Ungaria să iasă din UE. Budapesta neagă informațiaUnii localnici transmit, însă, că nu se mai regăsesc în partidul pe care l-au votat la putere. Locuitorii satului Taplanszentkereszt, districtul Vas, se plâng că prețurile produselor de pe piață au crescut simțitor în ultima perioadă.
„Rata de schimb și inflația sunt în creștere, dar oamenii încă votează cu Fidesz”, spune Szabolcs, un agricultor în vârstă de aproximativ 30 de ani, citat de Serviciul Maghiar al Europei libere.
În regiune se cultivă porumb, grâu și orz, pe lângă rapiță, trifoi roșu și mei, culturi ce ajută o mare parte din populație să facă față sărăciei din regiune. O mare parte, însă, din locuințele nou construite în Taplanszentkereszt nu reflectă averile făcute de localnici, cât mai degrabă decizia oamenilor din orașul apropiat Szombathely - cu o populație de aproximativ 78.000 de locuitori - de a se muta la țară.
Îți mai recomandăm #10Întrebări | Cât va rezista unitatea opoziției din Ungaria și ce șanse are în alegerile din aprilieSzabolcs nu știe dacă Fidesz va câștiga și anul acesta alegerile din satul său. Un alt fermier din Taplanszentkereszt a declarat sub condiția anonimității că Márki-Zay candidatul unic al Opoziției Unite din Ungaria, este foarte apreciat de unii locuitori ai satului, chiar dacă nu este neapărat o figură populară printre aceștia.
Fermierul s-a arătat îngrijorat de războiul din Ucraina și a transmis că cel mai probabil Viktor Orbán nu se va alătura liderilor europeni în a procura echipament militar țării vecine, lovite de război.
„Nu vrea să pună un deget pe Putin. Nu poate - și el, tiran, de asemenea”, a declarat fermierul. „Totul este nesigur”, a continuat acesta.
Alți localnici deplâng mișcarea naționalistă și populismul promovat de Fidesz, care au transformat Ungaria într-o „democrație iliberală”.
Îți mai recomandăm Analiză | Echilibristica lui Orban în relația cu China înaintea alegerilor generale din Ungaria. Provocarea Marki-ZayIstvan, un român ce a emigrat în Ungaria la mijlocul anilor ’80, a transmis că a votat pentru Fidesz în perioada când partidul promova valori liberale. În ultimul timp, însă, acesta a spus că nu a mai votat pentru ei.
„Nu mai îmi place de ei (Fidesz, n.r.) pentru că au monopolizat guvernarea țării, pentru că au făcut din Parlament o mașinărie de vot, pentru că practic au transformat toată mass-media publică într-un purtător de cuvânt (al partidului Fidesz, n.r.) și pentru că au lipsit instituțiile culturale și științifice de independență”, a declarat Istvan pentru Europa Liberă.
Acesta s-a arătat dezamăgit, de asemenea, de ostilitatea politicienilor Fidesz față de Europa și de prietenia lor cu „dictatorii și liderii autocrați” ai lumii.
Îți mai recomandăm CJUE: Polonia și Ungaria pierd banii europeni dacă încalcă statul de dreptÎn 2010, Fidesz a câștigat detașat alegerile parlamentare, formând o majoritate confortabilă în Parlament. Încă de la venirea sa la putere, Viktor Orbán, alături de partidul său, au încercat să schimbe legile electorale ale țării, să politizeze instituțiile juridice din țară și să obțină controlul asupra presei maghiare în favoarea sa.
Legea electorală a creat un sistem electoral ce favorizează puternic Fidesz, aflat în prezent la guvernare.