Viorica Dăncilă a stat la hotelul lui Trump în timpul vizitei la Washington

Premierul Viorica Dăncilă a fost prezentă, în weekend, la reuniunea anuală a Comitetului America Israel pentru Relații Publice (AIPAC), care a avut loc la Washington

Prim-ministra Viorica Dăncilă a stat la hotelul președintelui Donald Trump, în timpul vizitei recente pe care a făcut-o la Washington, scrie presa din Statele Unite.

Până la publicarea știrii, Guvernul de la București nu a răspuns solicitării Europei Libere de a preciza din ce bani a fost făcută deplasarea premierului în Statele Unite și nici la ce sumă s-a ridicat și nici cum a fost ales acest hotel.

Prezentă la reuniunea anuală a Comitetului America Israel pentru Relații Publice (AIPAC), care a avut loc la Washington, Viorica Dăncilă a fost primul oficial străin care a ocupat o cameră la Trump International Hotel în mai bine de un an, scrie ProPublica. Șederea ei la acest hotel este încă o dovadă că, în continuare, compania președintelui american face afaceri cu oficiali străini, mai menționează publicația citată.

Astfel de plăți ar putea încălca prevederile legate de anticorupție din Constituția americană, care l-ar împiedica pe președintele SUA să accepte cadouri sau alte „recompense” de la guverne străine.

Îți mai recomandăm Dăncilă anunță că România își mută ambasada din Israel la Ierusalim

Șefa Guvernului român a fost văzută vineri seara, potrivit presei americane, în lobby-ul hotelului însoțită de un grup de opt persoane, după ce ar fi ieșit din restaurantul hotelului. Ea s-a îndreptat apoi spre unul dintre lifturile clădirii, care se pot folosi doar utilizând cartela de acces a camerei în care sunt cazați oaspeții.

Potrivit sursei citate, Viorica Dăncilă a mai fost văzută, duminică, intrând într-un lift, la scurt timp după ora 18. Luni, ea a postat pe Tweeter o poză cu ea și cu vice-președintele Mike Pence, pe care l-a întâlnit la reuniunea AIPAC.

Nu este deocamdată clar, precizează și ProPublica, câte camere au fost rezervate de către partea română, ce preț a fost plătit sau cine a plătit. Site-ul american menționează că Ambasada României de la Washington nu a răspuns nici la telefoane, nici la emailuri pe această temă și că anul trecut Consulatul român din Chicago a organizat ziua națională a hotelul Trump din acel oraș.

Potrivit site-ului hotelului Trump International, prețul unui apartament de tip „signature”, cea mai scumpă gamă din hotel, pornește de la 1.037 de dolari pe noapte (pentru apartamentul de tip Ivanka, cu o suprafață de 80 de metri pătrați) și poate ajunge la 16.000 pe noapte de dolari pentru apartamentul prezidențial pe noapte (fără taxe și alte costuri).

Cel mai scump din această categorie este însă Trump Townhouse, considerat cel mai spațios apartament hotelier din Washington, de aproape 600 de metri pătrați, al cărui preț pornește de la 25.595 de dolari pe noapte (fără taxe și alte costuri). Acestea sunt însă prețurile „de listă”, care mai pot suferi modificări, dar nu e clar ce spațiu a ocupat prim-ministra României și nici cât a plătit pentru șederea ei la Washington.

Îți mai recomandăm Efectul Dăncilă. Regele Iordaniei nu mai vine în România, Israel și autoritatea palestiniană reacționează. VIDEO

Președintele american deține hotelul printr-un trust din care poate să scoată bani oricând. Avocații lui Trump au respins ideea potrivit căreia o vizită la hotel a unui oficial străin poate fi considerată o recompensă, aceștia precizând că este, mai degrabă, „un schimb onest”, care nu este menționat în Constituție.

Organizația Trump a spus că va dona toate profiturile obținute de la guvernele străine către guvernul american. Astfel, din februarie 2019, compania a virat Trezoreriei americane mai bine de 340.000 de dolari. Dar, precizează ProPublica, compania nu a explicat cum a calculat aceste profituri străine și nici nu a spus dacă există un audit independent în acest sens.

Nici purtătorul de cuvânt al hotelului Trump nu a vrut să comenteze această situație, nici Casa Albă nu a răspuns cererii de a face un comentarii pe această temă.

Cel mai recent, a fost cazat în acest hotel premierul malaezian Najib Razak, în septembrie 2017.

Îți mai recomandăm Efectul Dăncilă: vizita în Maroc a lui Tăriceanu a fost amânată

În timpul vizitei în Statele Unite, Viorica Dăncilă a anunțat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, declansând un amplu scandal diplomatic.

Ca urmare a declarațiilor premierului român, regele Iordaniei și-a anulat vizita programată să aibă loc în România, iar oficialii marocani i-au amânat vizita președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

În timpul vizitei la Washington, premierul Dăncilă a mai avut întâlniri și cu șefi ai unor companii importante, inclusiv trei din domeniul militar: Oshkosh Defense, Parsons și Textron.

Jurnaliștii americani mai scriu că, de-a lungul timpului, doi dintre aliații-cheie ai lui Trump au încercat, după ce acesta a fost ales în funcția de președinte, să găsească o deschidere la guvernul român.

Este vorba despre Rudy Giuliani, avocatul președintelui Trump și fost primar al New York-ului, care, în luna august a anului tercut a trimis o scrisoare șefului statului român în acare își exprima „îngrijorarea cu privire la prejudiciul continuu adus statuluid e drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficiență a legii”.

Îți mai recomandăm Iohannis, despre anunțul legat de ambasada din Israel: „Dăncilă demonstrează totala sa ignoranță”

Ulterior, potrivit Politico.eu, Giuliani a recunoscut că a fost plătit de o firmă de consultanță pentru a transmite președintelui român această scrisoare, prin care era contrazisă poziția oficială a Guvernului Statelor Unite.

Se pare că și Giuliani s-ar fi aflat vineri la hotelul lui Trump, însă nu a fost văzut cu prim-ministra Dăncilă, iar ProPublica scrie că purtătorul de cuvânt al fostului primar al New York-ului nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Al doilea apropiat al lui Trump despre care vorbește presa americană este Elliott Broidy, implicat în strângeri de fonduri, care ar fi avut afaceri și în România. New York Times a scris că firma de securitate a lui Broidy, Circinus, a vrut să semneze contracte cu guvernul român.

În decembrie 2017, Liviu Dragnea a fost a fost invitatul lui Broidy la evenimentul de învestire a lui Trump, care a avut loc tot la Trump International Hotel. Anul trecut, Broidy a demisionat de la conducerea Comitetului Național Republican.

Îți mai recomandăm Semnificația declarației prim-ministrei Dăncilă privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim