Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au discutat despre propunerea Beijingului de încetare a focului în Ucraina în cadrul discuțiilor de la Moscova, arătând în același timp o prietenie bazată exclusiv pe ostilitatea celor doi față de Occident.
Vizita lui Xi este un impuls pentru Moscova, care se luptă să obțină teren în războiul pe care-l duce în Ucraina.
În acest timp, aliații occidentali sunt sceptici cu privire la orice progres în privința războiului din Ucraina.
Planul de pace chinez a fost criticat de Washington, care a spus despre el și despre vizita lui Xi că oferă, de fapt, „acoperire diplomatică” lui Putin, urmărit internațional pentru crime de război prin decizia Curții de la Haga pentru războiul dus în Ucraina, în care au murit zeci de mii de oameni.
Șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că vizita liderului chinez oferă, de fapt, „acoperire diplomatică” Moscovei și că „alegerea strategică” a Chinei de a dezvolta relațiile cu Rusia se raportează exclusiv la „propriile interese fundamentale ale Beijingului” și la tendințele sale de dominație din lume.
Îți mai recomandăm Xi Jinping la Moscova. Expert: China și Rusia sunt unite pentru a contesta dominația occidentală asupra lumiiÎntâlnirea oferă, de asemenea, o oportunitate pentru China de a extinde în continuare o relație economică care a devenit mai dezechilibrată după expulzarea Rusiei din sistemul financiar global.
În timp ce China a căutat să se prezinte ca un potențial pacificator pentru războiul dus de Rusia în Ucraina, vizita lui Xi a arătat o relație din ce în ce mai strânsă între Moscova și Beijing.
Cei doi au vorbit mai bine de patru ore și s-au bucurat de o cină de stat la Kremlin, gratulându-se reciproc cu „prieten drag”, după cum a informat presa rusă.
Putin laudă planul chinez de pace
Președintele chinez Xi Jinping și liderul rus Vladimir Putin au semnat o serie de documente privind cooperarea strategică.
Cei doi au semnat, printre altele, o declarație comună „care aprofundează parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare al celor două țări pentru noua eră”, a declarat Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de externe.
Xi și Putin „au subliniat că criza din Ucraina ar trebui soluționată prin discuții de pace”, a spus ea.
„În problema Ucrainei, cele două părți consideră că trebuie respectate scopurile și principiile Cartei ONU și dreptul internațional. Rusia vorbește pozitiv despre poziția obiectivă și imparțială a Chinei în problema Ucrainei. Cele două părți se opun practicii oricărei țări sau grup de țări de a căuta avantaje în domeniul militar, politic și în alte domenii în detrimentul intereselor legitime de securitate ale altor țări”, a mai spus ea citată de The Guardian.
„Multe prevederi ale planului de pace chinez pot fi luate ca bază pentru soluționarea conflictului din Ucraina, oricând Occidentul și Kievul sunt pregătiți pentru acesta”, a spus Vladimir Putin în conferința de presă comună susținută alături de liderul chinez Xi Jinping după patru ore de discuții.
El a mai spus că el și Xi au acordat o mare atenție propunerilor de pace ale Beijingului în timpul întâlnirilor bilaterale.
Your browser doesn’t support HTML5
După ce a menționat pe scurt necesitatea consolidării legăturilor umanitare, Xi s-a referit și el la planul de pace al Beijingului pentru Ucraina susținând că China susține pacea.
Luna trecută, a amintit Xi, China și-a publicat poziția cu privire la situația din Ucraina. „Aș dori să subliniez că suntem în permanență ghidați de Carta ONU, aderând la o poziție imparțială”.
El spune că guvernul său este în favoarea reconcilierii active și „întotdeauna pentru pace și dialog. China se află pe partea dreaptă a istoriei”, a adăugat el, în ceea ce a părut a fi o critică voalată la adresa Occidentului pentru că a furnizat Ucrainei arme.
Your browser doesn’t support HTML5
Sufocată de sancțiunile occidentale, Moscova, „pregătită să sprijine afacerile chineze”
Moscova este pregătită să sprijine întreprinderile chineze pentru a înlocui, astfel, companiile occidentale care au părăsit Rusia de când a invadat Ucraina în februarie trecut.
„Suntem gata să sprijinim afacerile chineze în înlocuirea întreprinderilor occidentale care au părăsit Rusia”, a spus Putin în conferința de presă comună susținută cu liderul chinez.
Zeci dintre cele mai mari companii din lume și-au abandonat sau și-au redus operațiunile în Rusia, ca răspuns la invazia sa din Ucraina. Exodul a afectat economia rusească, de la exportul de energie, la industria auto, de finanțe, retail, divertisment și fast-food, eliminând produse și servicii care au devenit populare de la prăbușirea Uniunii Sovietice.
Relațiile Rusia-China se află „la cel mai înalt nivel din întreaga istorie a celor două țări”, a spus Putin. Rusia și China sunt „legate împreună” și se bucură de „relații de bună vecinătate”, a mai spus el, adăugând că Moscova este în „contact constant” cu Beijingul.
„Acest lucru ne permite să găsim, chiar și în cele mai complexe soluții la probleme și putem discuta toate problemele internaționale actuale. China este cel mai mare importator de gaze rusești”, a spus Putin, după care a adăugat că Rusia poate trimite „mai mult decât în acest moment”.
„Înțelegerea noastră din ianuarie a fost făcută pentru a construi un alt gazoduct care va asigura 15 milioane de metri cubi de gaz pentru China. Am discutat despre exportul de gaz lichefiat și despre exportul de energie. Cooperarea va fi asigurată printr-un program pe termen lung semnat de autoritatea nucleară din China. Lucrăm, de asemenea, la o cooperare industrială. Producătorii din industria auto și-au crescut producția”, a declarat Vladimir Putin.
Liderul chinez a făcut și el referire la referire la relația comercială dintre Rusia și China și a spus că dezvoltarea relației dintre cele două țări se va concentra pe trei domenii: comerț cu energie, comerț cu materii prime, comerț cu electronice.