#10 Întrebări | Președintele SFR: „Filmul românesc are nevoie de un spațiu în care publicul să interacționeze cu actorii și regizorii”

Andrei Giurgia, președintele festivalului Serile Filmului Românesc, de la Iași, alături de actorii Florin Piersic, George Mihăiță, Ion Dichiseanu și Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

După TIFF, sărbătoarea filmului de la Cluj, Iașul se pregătește să-i primească pe iubitorii cinematografiei, în august, la festival Serile Filmului Românesc.

Festivalul este unicul din țară dedicat exclusiv producțiilor autohtone și a reușit, din 2010 până azi, să aducă la un loc cele mai importante personalități din cinematografia românească.

În perioada 3-7 august, Marcel Iureș va fi sărbătorit la Iași, alături de prietenii, colegii de pe scenă și toți cei care îl iubesc pe actorul cu peste 50 de roluri în film și peste 30 de roluri în teatru.

Europa Liberă, partenerul media oficial al festivalului Serile Filmului Românesc, a stat de vorbă cu Andrei Giurgia, directorul SFR, despre ediția cu numărul 13, dar și despre cum a fost modelat filmul românesc de așteptările publicului în ultimii ani.

1. Câtă libertate ați avut, în ultimii doi ani, pentru a pregăti un eveniment de amploare?

Andrei Giurgia: Depinde din ce punct de vedere privim libertatea. Dacă e să ne raportăm la pandemie, acum doi ani de zile am fost în situația în care doar în aer liber a trebuit să acceptăm între 30-50% dintre spectatori, în funcție de spațiul respectiv. A fost o provocare, având în vedere toate etapele de igienizare, de purtare a măștii, absolut tot ce a presupus această pandemie.

Andrei Giurgia, președintele SFR.

Anul trecut, de asemenea, a fost o situație mai indulgentă, aș putea spune, din acest punct de vedere. Cu siguranță au fost provocări, publicul a fost cel care a suferit cel mai mult, pentru că nu i-am putut accepta pe toți cei care ar fi dorit să participe la un astfel de festival, însă, prin spațiile pe care le-am pus la dispoziție, prin întâlnirile în diferite locuri, eu cred că a fost un plus că s-a întâmplat fizic. A fost printre puținele evenimente care s-au întâmplat fizic, cu public în aer liber sau în sală, atunci când a fost posibil acest lucru.

Sper că în anul acesta, când deocamdată nu mai avem nicio restricție, publicul să se bucure de un festival realizat și produs cu gândul către cinefili.

2. De ce un festival dedicat filmului românesc?

Andrei Giurgia: Filmul românesc trebuie să aibă un astfel de eveniment, filmul românesc trebuie văzut, are nevoie de un spațiu în care publicul să interacționeze cu actorii, cu regizorii, scenariștii, scenografii.

Eu cred că e ceea ce ne reprezintă pe noi. Tot ceea ce facem e românesc, fie că vorbim de concerte, fie că vorbim de spectacole de teatru, pe lângă obiectul principal al festivalului legat de film, dar cred că nu trebuie să uităm de lucrurile autentice și de filmul românesc clasic. Pentru că această este tendința, din păcate, sunt din ce în ce mai multe generații tinere care vin din urmă, care nu mai cunosc cum se făceau filmele în anii 70’-80’, ce a însemnat o anumită etapă când ne-am bucurat de anumiți actori, cum e pregătită noua generație, noul val de cineaști să facă față sau care sunt provocările. Eu cred că un astfel de eveniment este bine venit, ne reprezintă și cred în continuare că lucrurile româneșți, în cazul nostru filmele românești, au ceva de spus.

SFR nu e în competiție cu TIFF

3. Cum se vede de la Iași concurența făcută de festivalurile de film din Cluj, București sau din alte orașe?

Andrei Giurgia: Nu este nicio concurență, ne vedem și ne revedem cu drag de fiecare dată, ceea ce facem noi nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă, de exemplu, la TIFF la Cluj, acolo e un festival internațional de film, vorbim de alte bugete, vorbim de alte desfășurări.

Eu cred că pe piața aceasta culturală e loc pentru toată lumea, eu cred că noi ne-am găsit locul, e o nișă pe care încercăm să o exploatăm de fiecare dată cât mai bine posibil, privim cu bucurie și cu interes ceea ce se întâmplă în alte părți, ne uităm, ne inspirăm, încercăm și noi să fim mai buni de fiecare dată și, de ce nu, chiar colaborăm, pentru că există o legătură și cu Tudor Giurgiu și cu alți fondatori sau directori de evenimente de acest gen din țară. Eu cred că suntem prea puțini că să mai existe și invidie sau să concurăm între noi.

Îți mai recomandăm FITS 2022. Emil Hurezeanu: Festivalul a deprovincializat până la absurd Sibiul și, prin extensie, România

Suntem o țară nu foarte mare la capitolul evenimente cinematografice, știm cu toții cum stăm, putem dezvolta această discuție și cu numărul de săli, și cu condițiile în care putem vedea filme sau condițiile în care se pot face filme în țară noastră. Așadar nu e o concurență, eu zic că e o prietenie și chiar se poate crea o axă culturală pornind de la Iași, trecând pe la Buzău, te duci la Bucureșți, mergi în Ardeal, Cluj, Brașov, festivalul de teatru de la Sibiu. Eu cred că putem face o axă culturală din acest punct de vedere, care deja s-a creionat de câțiva ani.

4. Cât de mult s-au schimbat filmele românești în cei 13 ani de când organizați Festivalul Serile Filmului Românesc?

Andrei Giurgia: Aș putea spune că filmul românesc se schimbă de la o generație la alta. Sunt viziuni diferite, sunt percepții care sunt aduse în fața publicului și interpretate într-un mod aparte. Filmul românesc e într-o continuă căutare, într-o continuă cercetare.

S-au făcut filme foarte bune în ultimii ani, filme pe care le-am adus la festival, sunt și filme care nu au prins foarte bine, acum depinde de ceea ce vrei să faci, dacă faci filme pentru publicul larg sau faci filme pe o anumită nișă. Ele s-au schimbat, o parte dintre regizori au rămas aceiași, sunt câteva nume importante pe care, dacă te uiți cât de cât la filme le recunoști, simți amprenta Mungiu, amprenta Porumboiu sau amprenta Cristi Puiu. Interesant e și ceea ce vine din urmă, este o nouă generație care se conturează în acest moment, cu tineri foarte talentați, expresivi, inventivi.

Vizionarea în festival e cu totul și cu totul aparte, pentru că de regulă un astfel de eveniment presupune și o întâlnire cu o parte a echipei.

Eu cred că fiecare generație de cineaști și-a pus amprenta într-un mod aparte prin tot ceea ce i-a caracterizat în perioada respectivă. E clar că ceea ce va urma în această perioadă nu va semăna cu ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, în anii 2000. De asta zic ca e într-o continuă căutare, schimbare, dacă vreți s-o numim așa, dar eu cred că e într-o direcție bună.

Păcat că nu e susținut din punct de vedere financiar așa cum ar trebui la noi în țară, dar regizorii au demonstrat că prin diferite colaborări, prin diferite parteneriate, pot ajunge să aibă un film și să arate într-un mod cu totul și cu totul aparte.

5. Cu ce diferă experiența vizionării unui film în festival față de cea obișnuită de la cinema?

Andrei Giurgia: Vizionarea în festival e cu totul și cu totul aparte, pentru că de regulă un astfel de eveniment presupune și o întâlnire cu o parte a echipei. Atunci când prezinți filmul în festival poate fi în avanpremieră, în premieră și vrei neapărat să mergi să-l vezi. Cred că cel mai important e acest dialog care se poate contura, un subiect al unul film care poate stârni multe discuții și multe controverse, iar asta s-a dovedit de-a lungul timpului.

Un festival aduce mai mult public către un film sau altul, pentru că dă și bine, mergi la festival, te întâlnești cu lumea bună, e un vibe aparte și, de ce nu, poate chiar vrei să vezi și un film în premieră. Atunci când filmul e într-un program de cinema, îl vezi când rulează, îți alegi o zi din săptămâna aceea ca să mergi să-l vezi, te-ai dus, l-ai văzut, uneori poți fi și singur în sală. Dar la festival e cu totul aparte.

6. Care au fost cele mai emoționante evenimente în istoria SFR?

Andrei Giurgia: Ele au fost multe. Ce-mi vine acum în minte este, poate e, încrederea pe care, de exemplu, ne-a acordat-o Victor Rebengiuc când a venit la a doua ediție. Noi, practic, eram la începuturile începuturilor și a avut încredere să vină la Iași și s-a simțit foarte bine. Un alt moment emoționant a fost când l-am aniversat pe Victor Rebengiuc, tot la Iași, în cadrul unui eveniment aparte. Întâlnirea cu Florin Piersic, când a stat pe toată perioada ediției dedicată lui, revenirea Oanei Pellea la Iași pe scenă a fost iar un moment emoționant, pentru că nu mai fusese de vreo 20 de ani la Iași.

Actorul Victor Rebengiuc la festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași.

Sunt foarte multe. Aș putea spune că fiecare moment e emoționant sau fiecare întâlnire cu un actor, cu un nume important din cultură, cum a fost întâlnirea cu Marina Voica, care a jucat într-un scurt metraj prezentat acum doi ani la festival. A venit și chiar ne-a încântat în Piața Unirii. Momente emoționante au fost când noi am făcut pentru prima dată o proiecție de gală a filmului „Reconstituirea”, atunci când i-am dedicat ediția domnului George Mihăiță. Acest film interzis de regimul comunist nu avusese o premieră de gală, s-a făcut la SFR în deschiderea ediției din anul respectiv.

Sunt multe, multe momente emoționante, și, practic, noi cu asta rămânem: întâlnirile, vorbele frumoase, mustrările constructive pe care le acceptăm cu mare drag, pentru că învățăm de fiecare dată și suntem deschiși spre acest lucru.

Când am fost la Draga Olteanu Matei acasă, când ea nu a mai putut participa la festival, pentru că, din păcate, îi încetase din viață soțul și dânsa ne-a chemat la acasă, lângă Piatra-Neamț, cu toată echipa. Am stat la masă, am povestit. Un moment emoționant.

L-am văzut emoționat pe Cristian Mungiu când s-a reîntors acasă în momentul în care s-au împlinit zece ani de când câștigase Palme d'Or la Cannes și am făcut o proiecție specială la Cinema Ateneu. Întâlnirile cu Ion Dichiseanu.

Marcel Iureș - principalul invitat la SFR 13

7. Cum alegeți invitatul special căruia îi dedicați o ediție de festival?

Andrei Giurgia: Nu e o rețetă. Suntem foarte atenți și la vârsta pe care o împlinește respectivul invitat sau persoana la care ne-am gândit în anul respectiv, poate e o cifră rotundă sau poate un film îndeplinește o anumită vârstă și am putea să-l aniversăm sau sărbătorim.

Nu avem o rețetă anume, e vorba de ce vrem să facem la ediția respectivă, cine s-ar potrivi cel mai bine. Sunt discuții care se poartă luni întregi, discuții constructive, care duc spre ceea ce încercăm să facem în fiecare an prin cele cinci zile de festival.

8. Cum îl veți sărbători pe Marcel Iureș în ediția din acest an?

Andrei Giurgia: Anul trecut, actorul Marcel Iureș a împlinit o vârstă frumoasă de 70 de ani. Ne gândeam că va fi timp să-l sărbătorim la SFR mai departe. Ne-am propus încă de la sfârșitul ediției trecute să ne îndreptăm spre domnul Iureș, să vedem dacă acceptă invitația. E o personalitate complexă, un artist total. E voce, e narator de filme documentare atât în limba română, cât și în limbi de circulație internațională. E un actor de teatru excepțional, un actor de film foarte bun, care a fost pe aceleași platouri de filmare cu Nicole Kidman, Bruce Willis și alte multe nume importante din cinematografia mondială. Și, de asemenea, multe roluri foarte bune și în filmografia românească.

Ne-a măgulit, recunosc, acceptarea invitației, mai ales că vine chiar când își sărbătorește ziua de naștere, pe 2 august. Am aflat că pe 1 august petrece cu familia și prietenii ca să poată veni la Iași, unde va sta toată perioada festivalului. Vrem să-l prezentăm publicului prin teatru, film și ceea ce face din punct de vedere cultural. E un actor de la care ai ce să înveți tot timpul și mă bucură că o parte din colegii de platou, de scenă, cu care a colaborat de-a lungul timpului, vor veni la Iași să-l sărbătorească. Este un gest de normalitate, de prietenie și de respect în același timp.

Marcel Iureș e un nume de referință în identitatea noastră națională, culturală. Sunt convins că în cele cinci zile de festival va fi plăcut surprins de modul în care publicul îl va primi de fiecare dată, de momentele care se vor întâmpla și la care, sunt convins, într-un număr mult mai mare vom participa cu toții.

Marin Preda, omagiat la SFR. Fiii scriitorului vor fi prezenți la festival

9. Chiar în timpul festivalului se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda. Cum ați ales să marcați acest moment?

Andrei Giurgia: A fost o idee ce ne-a fost înaintată de prietenii noștrii de la Cinemaraton, canalul de televiziune care difuzează filme românești, împreună cu Dacin Sara. Ne-am dat seama că atunci, în timpul festivalului, chiar pe 5 august se vor împlini cei 100 de ani de la nașterea lui Marin Preda. Vor fi trei momente speciale: vor fi difuzate trei filme care au la bază scrieri ale lui Marin Preda, fie că vorbim de „Moromeții” – un film pe care îl cunoaște toată lumea, în regia lui Stere Gulea, fie că vorbim de „Imposibila iubire” – în regia lui Constantin Vaeni sau „Cel mai iubit dintre pământeni”. Majoritatea actorilor care au lucrat la aceste producții vor fi prezenți la Iași. De exemplu, Tora Vasilescu va fi prezentă, Valentin Teodosiu, Constantin Vaeni, Dorel Vișan, Șerban Marinescu, Stere Gulea. Iată, am spus deja câteva nume importante și de referință pentru cultura noastră.

Fără public, orice act artistic este ratat.

Ceea ce mă bucură este că pentru prima dată fiii lui Marin Preda vor fi prezenți la Iași. Este vorba de Alexandru și Nicolae Preda, care vor veni să se întâlnească cu publicul, să povestească. Încercăm să facem și o expoziție de obiecte personale Marin Preda. Sunt convins că publicul se va bucura de fiecare moment în parte. Cei de la Cinemaraton au pregătit și foarte multe surprize legate de partea aceasta de produse cu care vor veni la Iași, branduite cu centenarul Marin Preda.

10. Pentru cine nu a fost până acum la Iași pentru a celebra filmele românești, care ar fi trei motive principale pentru care să includă Serile Filmului Românesc în planurile sale?

Andrei Giurgia: Este un festival frumos, fain, făcut cu tineri, voluntarii dau o stare de spirit plăcută. Te întâlnești cu invitații la orice pas prin Iași în acele zile. Este și o parte educativă, pentru că asta încercăm să facem – educație cinematografică.

Pentru că ai filme în premieră, pentru că ospitalitatea moldovenească este recunoscută peste tot și foarte mulți invitați se simt foarte bine, iar publicul cu siguranță contribuie la acest aspect. Eu zic să veniți, pentru că, fără public, orice act artistic este ratat. Eu zic că publicul e cel care dă nota, din toate punctele de vedere.

Să veniți! Să vă bucurați! Motive sunt foarte multe. Filmul românesc trebuie susținut, să-i dăm o șansă în continuare. Să nu mai spunem că se mănâncă atât de multă ciorbă în filmele românești. Se mănâncă în continuare, poate în cantități mai mici, dar au și ele rolul lor acolo. Cred că și pentru actori aceste întâlniri sunt foarte foarte importante, le dau o energie aparte. Așadar, și energia pe care ți-o creează un astfel de eveniment poate fi un atuu și un punct important ca să veniți la Iași, la SFR.

Îți mai recomandăm FITS 2022. Ofelia Popii, după 15 ani de Faust:  „Ce bine aș fi dormit azi-noapte, dacă nu mai aveam emoții!”