Statul român încearcă de mulți ani să convingă SUA să elimine obligativitatea vizelor pentru români, dar una dintre principalele condiții - o rată de refuz sub 3% - nu ține doar de autorități, ci și de cei care vor viza.
Ei ar fi în măsură să ajute la acceptarea României în programul Visa Waiver, care permite accesul temporar în SUA fără viză, spune oficialul român care se ocupă de acest dosar.
- Rata de refuz se calculează în funcție de numărul de cereri respinse într-un an fiscal al SUA. Anul fiscal american începe la 1 octombrie și se încheie pe 30 septembrie.
- Rata de refuz a României pentru anul fiscal 2022 a fost de 12,61%, iar pentru anul fiscal care tocmai s-a încheiat estimările guvernului de la București arată o rată de refuz în jur de 8-9%, potrivit informațiilor Europa Liberă.
- Ambasadorul român la Washington, Andrei Muraru, spunea recent pentru Europa Liberă că, pentru ca rata de refuz să scadă sub 3%, guvernul român ar urma să lanseze în curând o campanie de informare a populației și să-i ceară sprijinul.
Consilier de stat în cancelaria prim-ministrului și coordonator național pentru aderarea României la Visa Waiver, Valentin Vătăjelu a explicat în interviul pentru Europa Liberă că rata de refuz sub 3% este un criteriu prevăzut în legislația americană.
O medie a ultimilor ani arată că Statele Unite au acordat în fiecare an circa 30.000 de vize cetățenilor români, spune Vătăjelu, care a mai ocupat funcția de atașat de afaceri interne la Washington timp de cinci ani.
1. Europa Liberă: Ce trebuie să facă un cetățean român pentru a-și spori șansele de a obține viza pentru Statele Unite?
Valentin Vătăjelu: Sunt români care, din motive puerile, ascund informații nesemnificative la interviu, pe care ulterior le recunosc. Doar simpla atitudine de nesinceritate în timpul interviului duce la respingerea cererii.
De aceea recomandarea este să nu ascundă informații nici în momentul completării cererii, nici ulterior, la interviu.
Legat de interviu, cred că mulți îl văd ca pe o formalitate și nu se pregătesc suficient. Solicitanții de viză trebuie să știe exact informațiile pe care le-au completat în formular și să aibă în vedere că acestea vor trebui susținute la momentul interviului.
Răspunsurile nesincere la întrebări precum trecutul infracțional sau cu privire la istoricul de imigrări în Statele Unite ori dacă au fost refuzați de pe teritoriul Statelor Unite sunt ușor de descoperit, pentru că cele mai multe informații sunt cunoscute de funcționarii consulari.
2. Europa Liberă: Am nevoie de o casă pe numele meu pentru a-mi spori șansele de a lua viza sau acesta este doar unul dintre miturile legate de proces?
Valentin Vătăjelu: Cunosc și eu aceste mituri și, ca cei mai mulți dintre noi, am crezut că așa stau lucrurile. Acum, de când ocup această funcție, sunt în măsură să vă spun că sunt parțial adevărate.
În legislația americană, în legea pentru imigrare și naționalitate există o prevedere oarecum contrară celei din dreptul penal și se referă la „prezumția de vinovăție”.
Vă pot asigura că nu sunt necesare extrase de cont.
Astfel, aplicantul pentru viză este considerat un potențial imigrant și el trebuie să demonstreze cu ocazia interviului la ambasadă că nu are intenții de imigrare în SUA.
Miturile de care vorbeați se pot traduce în demonstrarea unor legături sociale sau economice, care să asigure întoarcerea în țară după terminarea vizitei.
Vă pot asigura că nu sunt necesare extrase de cont, dar dovada unui loc de muncă stabil și bine remunerat, deținerea unor proprietăți sau a unor economii în bancă constituie argumente care pot veni în sprijinul solicitanților.
3. Europa Liberă: O altă temă discutată de cei care vor viza este cea a unei persoane care face babysitting pentru rudele sau prietenii la care se află, cât ei sunt ei la muncă, de exemplu. Poate o astfel de persoană să aibă probleme legale?
Valentin Vătăjelu: Atât timp cât această activitate este neremunerată, din punctul meu de vedere, nu văd să fie vreo problemă.
Îți mai recomandăm Planul României pentru a scăpa de vizele pentru SUA într-un an: acorduri pentru prevenirea terorismului, campanie publicitară și lobbyCe trebuie avut în vedere este să nu depășească perioada de ședere în SUA, cea de șase luni.
Depășirea perioadei de ședere este considerată infracțiune și poate conduce fie la îndepărtarea forțată de pe teritoriul SUA și, cu siguranță, impunerea unei interdicții de intrare în SUA proporțională cu perioada de depășire.
4. Europa Liberă: Care e primul pas pe care ar trebui să îl fac dacă doresc să merg în SUA? Sunt mai multe tipuri de vize, care sunt criteriile după care fac distincția între ele?
Valentin Vătăjelu: Legea americană prevede două categorii de vize. Vizele cu ședere temporară - numite vize „non-immigrant” - vorbim aici de vizele turistice, de afaceri, în interes de serviciu. Și mai sunt vizele pentru ședere permanentă, în engleză „immigrant visa”, cum sunt vizele de muncă sau cele pentru membrii de familie.
Cele două categorii de vize sunt oarecum similare celor din legislația românească - noi avem vize de scurtă și de lungă ședere.
Pentru cetățenii români, conform statisticilor de pe site-ul Departamentului de Stat, cea mai comună categorie de viză este cea de vizitator B1/B2, valabilă zece ani, și viza pe care trebuie să o alegi dacă dorești să mergi în SUA fie în interes de serviciu, fie în vacanță.
Îți mai recomandăm Ambasadorul României la Washington crede că românii ar putea intra în SUA fără vize începând cu decembrie 2025Ca să detaliez, viza B1 este acordată pentru participarea la conferințe, convenții, programe profesionale sau de afaceri.
Viza B2 se referă la călătorii de natură recreativă - turism, vizite la prieteni sau tratament medical.
5. Europa Liberă: Înțeleg că primirea vizei durează ceva timp, dar nu e o perioadă exactă. Cam cu cât timp înainte de călătorie ar trebui să încep pregătirea documentelor?
Valentin Vătăjelu: Diferă în funcție de încărcătura de la nivelul funcționarilor consulari a Ambasadei SUA, în funcție de numărul de solicitări dintr-o anumită perioadă. Am fost și perioade de câteva luni.
Nu știu exact stadiul programărilor în această perioadă, dar, din câte cunosc, numărul solicitărilor crește în perioada de primăvară-vară, atunci încep românii să călătorească în SUA în scop turistic.
Recomandarea este ca, indiferent dacă ai sau nu planuri de călătorie, să obții viza cât mai repede, pentru a nu fi presat de timp, dacă situația o va impune. Atât timp cât este valabilă pentru 10 ani, ea îți dă libertatea să călătorești oricând dorești.
6. Europa Liberă: O declarație recentă a ambasadorului român în SUA, Andrei Muraru, dădea ca posibilă eliminarea vizelor de la 1 decembrie 2025. Este aceasta o țintă autoimpusă a României? Dacă cineva vrea să călătorească în 2027, de exemplu, să mai aplice pentru viză?
Valentin Vătăjelu: Declarația ambasadorului Andrei Muraru, ca și declarația doamnei ambasador Kathleen Kavalec legat de anul în care românii ar putea merge fără vize în SUA au venit cam în aceeași perioadă de timp.
Din punctul meu de vedere, trebuie precizat că nu putem vorbi de certitudini și, în plus, vizele nu vor dispărea, ci vor fi înlocuite cu autorizația electronică de călătorie (ESTA). Este similară cu cea pe care o avem acum cu Canada.
Avantajul de a deține o viză este că permite călătoria pe o perioadă de șase luni, iar autorizația - doar pe trei luni. În plus, autorizația este valabilă doar doi ani, iar viza este valabilă pentru zece ani.
Îți mai recomandăm Două moduri prin care poți grăbi eliminarea vizelor SUA. Ce va obține România mai întâi: Schengen sau Visa Waiver?Decizia de a aplica sau nu e a fiecăruia dintre noi. Eu pot doar să încurajez cetățenii români să aplice pe parcursul următoarelor 12 luni, pentru că, prin acest demers, ne ajută pe noi toți să scădem rata de refuz.
Un criteriu pe care trebuie să-l îndeplinim este să ajungem cu rata de refuz sub 3%, care este condiția menționată în legislația americană.
7: Europa Liberă: Dacă am viză, dar nu mai plănuiesc să merg în SUA o perioadă, cel puțin până nu se ridică vizele. De ce m-aș duce să o reînnoiesc, doar ca să ajut statul?
Valentin Vătăjelu: Eu pot sfătui cetățeanul român să înțeleagă că, prin demersul său, sprijină România să reducă rata de refuz. N-aș putea să vă spun altceva.
Pentru noi și pentru partea americană, cetățenii români deținători de viză sunt cea mai bună categorie de aplicanți, pentru că ar avea o rată de refuz foarte mică.
Avantajul personal al cetățeanului care alege să reaplice pentru viză - dacă aceasta urmează să expire în perioada următoare sau nu a depășit mai mult de patru ani de la momentul la care a expirat - este că nu mai are nevoie să meargă la interviu.
Pur și simplu completează formularul online, plătesc taxa de viză, trimit pașaportul prin curier și îl primesc înapoi cu noua viză aplicată.
De aceea încurajez toți cetățenii români aflați în situația menționată să reaplice pentru viză și, făcând-o pentru ei, îi ajută pe toți românii.
Îți mai recomandăm Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec: Vizele pentru români vor fi pe agenda dialogului nostru strategicPe lângă reînnoirile de viză, încurajăm noi aplicanți eligibili; good applicants - cum sunt cunoscuți în domeniu.
Un exemplu ar fi toate profesiile liberale, fie că vorbim de avocați, arhitecți, notari, medici, farmaciști, stomatologi intră ușor în această categorie.
Și fac un apel prin dumneavoastră la aceste categorii profesionale să aplice pentru vize SUA în următoarea perioadă sau să-și reînnoiască viza.
8. Europa Liberă: Guvernul ce face pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, care este strategia?
Valentin Vătăjelu: Acesta este un aspect care a fost omis sau oarecum minimalizat în toate ieșirile publice. Accederea în programul Visa Waiver implică îndeplinirea unor criterii tehnice care sunt prevăzute într-un plan de acțiune trimis de partea americană.
Îndeplinirea acestor criterii tehnice necesită un efort imens la nivel de guvern și de instituții, iar de la preluarea mandatului (mai 2023, n.red.) am avut cel puțin 20 de grupuri de lucru care urmăresc îndeplinirea criteriilor.
Acestea se referă în primul rând la schimbul de informații pentru combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere și vin la pachet cu semnarea de acorduri, legi de ratificare sau modificări legislative pe care trebuie să le facem în perioada următoare întrucât ne-am asumat că îndeplinim aceste criterii tehnice până la sfârșitul anului fiscal 2024, care se va termina anul viitor în luna octombrie.
Îți mai recomandăm Senatorii americani au introdus un proiect pentru admiterea României în dosarul Visa WaiverMi-e greu să dau o estimare procentuală a gradului de îndeplinire, pentru că atunci când vorbim de acorduri nu este necesară doar semnarea, ci este necesară și implementarea acestora. Vorbim aici de resurse umane și financiare. Eu cred că este un obiectiv îndrăzneț, dar realizabil.
9. Europa Liberă: Când vine vorba de ridicarea vizelor, în spațiul public mereu apare discuția despre rețele de infractori locali, care vor „speria” SUA, după ce au „speriat” Europa. Bănuiesc că ei ar fi „bad aplicants”, se va întâmpla acest lucru?
Valentin Vătăjelu: Este evident că globalizarea atinge și zona infracțională. Într-adevăr, temerile sunt întemeiate, dar avem instrumente să prevenim și să combatem acest fenomen.
Simpla deținere a unei vize sau a unei autorizații electronice nu-ți garantează accesul pe teritoriul Statelor Unite.
În primul rând, cetățenii români cu probleme nu vor putea să treacă testul autorizației electronice când vom fi în Visa Waiver, deci nu ar avea cum să ajungă legal în Statele Unite ale Americii.
În al doilea rând, simpla deținere a unei vize sau a unei autorizații electronice nu-ți garantează accesul pe teritoriul Statelor Unite. Cetățeni români pot fi refuzați și în punctele de trecere a frontierei din Statele Unite ale Americii dacă nu fac dovada unui interes legitim.
În plus, toate aceste acorduri de care am vorbit mai devreme la nivel tehnic sunt avute în vedere tocmai pentru a preveni aceste situații, iar cetățenii români care sunt implicați în activități infracționale, de criminalitate organizată vor fi subiecții acestui schimb de informații dintre autoritățile de aplicare a legii din România și SUA, proces pe care ne propunem să-l intensificăm.
10. Europa Liberă: În paralel cu Visa Waiver, România vrea să intre și în spațiul Schengen. Cum se văd lucrurile din interiorul Guvernului? Ce va fi mai întâi, Schengen sau Visa Waiver?
Valentin Vătăjelu: Nu cred că aș putea să vă răspund eu la această întrebare și, sincer, nici nu știu dacă poate cineva.
Ce pot să vă spun este că, la fel ca fiecare român, sunt extrem de dezamăgit de politizarea dosarului Schengen, care în mod normal e unul tehnic, așa cum e și Visa Waiver. Ar trebui să fie simplu: îndeplinești condițiile, intri.
Repet, la acest moment nu există certitudini, dar strict legat de programul Visa Waiver depindem doar de noi și la nivelul Guvernului se depun eforturi susținute pentru a îndeplini criteriile tehnice până la sfârșitul anului fiscal 2024.
Este nevoie ca în perioada următoare toți să participăm la acest proiect, fie că vorbim de Guvern, fie că vorbim de toți cetățenii români, care ne pot ajuta să scădem rata de refuz - prin reînnoirea vizelor sau prin aplicarea pentru o viză nouă, dacă au certitudinea că îndeplinesc condițiile.
Îți mai recomandăm Miracolul Croației: aderare la Schengen, fără vize pentru SUA și cu monedă europeană. Toate țintele au fost ratate de România