#10Întrebări | Cum socializează oamenii singuri? Bogdan Vladu: Pentru cei mai mulți contează atmosfera, nu destinația

Eveniment al agenției de turism „Hai să socializăm!” la Marea Neagră și în Delta Dunării. Aproximativ 70% dintre clienții companiei sunt persoane care vin singure în excursii.

Numărul celor care merg singuri în excursii, în care vin și persoane necunoscute, crește în fiecare an. Scopul este ca după cele câteva zile de vacanță să se lege noi prietenii. Pot să apară și pericole. La ce trebuie să fie atenți doritorii atunci când plătesc pentru un astfel de eveniment?

În România sunt tot mai mulți oameni vor să iasă în oraș sau să meargă într-o excursie, dar nu au cu cine, conform cifrelor raportate de o companie care organizează astfel de evenimente.

Motive sunt diverse: fie oamenii s-au mutat singuri într-un alt oraș, fie prietenii lor nu pot într-o anumită zi sau nu au chef de activitatea propusă.

„Hai să socializăm!” este o agenție de turism care vine de nouă ani cu oferte îndreptate spre socializare și crearea de noi prietenii, dincolo de ofertele clasice ale agențiilor de turism. Între timp, au mai apărut și alte agenții sau asociații, precum Plai cu Dor sau Autocarul Bucuriei.

Bogdan Vladu, fondator și administrator „Hai să socializăm!”, povestește că ideea i-a venit „într-un week-end însorit de noiembrie” din 2014, când voia să profite de vremea de afară, însă prietenii i-au răspuns ba că nu sunt în București, ba că au alte planuri.

Inițial, a gândit proiectul ca pe o metodă de a ieși la karaoke sau la boardgames în oraș, apoi grupul de oameni a crescut și a apărut ideea excursiilor. S-a apucat să le organizeze și, an după an, de la un grup de Facebook a ajuns conducă o agenție de turism.

El a vorbit pentru Europa Liberă despre cât de mare este fenomenul oamenilor singuri care participă la astfel de evenimente și care au fost provocările de la organizarea excursiilor cu noii prieteni până la organizarea de evenimente de socializare în alte țări.

1. Europa Liberă: Cât de greu se pune în practică o astfel de idee, cu ce dificultăți te-ai confruntat?

Bogdan Vladu: La început, multe persoane erau sceptice să iasă în grupul ăsta, mai ales fetele, având numele „Hai să socializăm”. Majoritatea mă întrebau dacă e ceva cu matrimoniale și erau destul de sceptice. Se gândeau că, dacă nu au mai fost niciodată, nu știau exact ce se întâmplă.

Asta a fost la început de tot, pentru că întâi făceam evenimente de socializare, nu făceam excursii. Mergeam prin București la teatru, la karaoke, la boardgames. După ce au început să vină mai multe persoane am început să fac excursii.

Pe partea cu actele, nu pot să zic că a fost ceva complicat, deși eu nu știam nimic ce e de făcut. Cred că, dacă știam de la început câți bani trebuie să bag și câte chestii trebuie să fac, nu făceam. N-am știut și făceam pe rând. Prima dată am deschis SRL, după ce am deschis SRL, am aflat că de fapt îmi trebuie și licență de turism. Ca să iau licența de turism, am aflat că trebuie să fie un angajat care să aibă studii în turism sau brevet de turism sau să facă cursul, care dura șase luni.

Bogdan Vladu, fondator și administrator al agenției de turism „Hai să socializăm!”

Toată perioada a durat vreun an, deoarece a durat mult și cu site-ul, pentru că am vrut să fie puțin mai automatizat, să poată plăti oamenii cu cardul, să fi emisă factura automat.

Ca și costuri, să zic vreo 20.000 de lei. Jumătate a fost doar site-ul, vreo 4.000 lei m-a costat asigurarea.

Acum s-a modificat legea cu asigurările, nu mai e așa. Atunci legea te obliga, indiferent de agenție, să ai o asigurare de 50.000 dolari. Eu, care vindeam de 10.000 lei, și Christian Tour, care vindea de 10 milioane, eram obligați să avem aceeași asigurare. Și era interesant, pentru că ei plăteau mai puțin decât mine, pentru că se considera că firma mea e nouă și are riscul mai mare să se întâmple ceva cu ea.

De prin 2018 nu mai e așa. Acum, în fiecare lună, se depune un raport și fiecare plătește în funcție de cât vinde în avans.

Îți mai recomandăm Cum a ratat litoralul românesc șansa să devină Coasta de Argint a Europei

2. Europa Liberă: Ai spus deja că încă de atunci erau oameni care voiau să socializeze, dar erau reticenți. Mai sunt reticenți oamenii să meargă în excursii cu oameni necunoscuți? Dacă aș fi un potențial client, cum m-ai convinge că nu o să pățesc ceva?

Bogdan Vladu: În primul rând te-aș pune să citești recenziile. Acum avem 1.000 de recenzii pe Facebook, avem 700 de recenzii pe Google. Acum e simplu, doar dacă-ți arăt câteva poze și câteva recenzii te convingi singur.

3. Europa Liberă: Nu sunteți singurii din acest domeniu, o să vorbim și despre concurență mai detaliat, dar dacă vreau să merg într-o excursie de acest fel, la ce detalii ar trebui să fiu atent ca să mă asigur că organizatorii sunt de încredere, în afară de recenzii?

Bogdan Vladu: Cadrul legal. Sunt mulți care, spre exemplu, nu au licență de turism, adică au o firmă și facturează servicii de ghidaj, ca și cum ar fi doar ghid. Dar legea specifică clar: dacă combin cel puțin două servicii - ghid plus transport, ghid plus cazare, transport plus cazare sau toate trei - atunci se consideră pachet de servicii și ești obligat prin lege să ai licență de turism, asigurare de insolvență la companie.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are inclusiv pe site-ul său lista agențiilor de turism licențiate.


Trebuie să le găsești și pe site-ul lor. În mod normal sunt obligați să aibă și site, dar sunt mulți care au licență și n-au site, cei mai mici dintre ei.

În plus, trebuie să te asiguri că licența de turism încă e valabilă, pentru că cineva poate să aibă poză cu licența din 2018 și să nu mai existe, să fi fost retrasă sau anulată între timp. Cel mai sigur, dacă vrei să afli dacă încă e de actualitate, pe polița de asigurare scrie cât timp e valabilă.

4. Europa Liberă: Cine sunt oamenii care vin în astfel de excursii dedicate socializării, sunt singuri, sunt cupluri sau pot să vină și familii cu copii?

Bogdan Vladu: Cred că 70% sunt oameni singuri. Majoritatea sunt oameni între 25 și 45 de ani, sunt singuri, vor să călătorească nu neapărat pentru destinația turistică, cât și pentru atmosferă.

Pentru că e diferit dacă te duci cu patru prieteni sau să te duci cu 50 de persoane să faci o excursie; cu 50 de oameni chiar faci petreceri cu dansuri, cu muzică. Mulți vin pentru chestia asta, să alege prietenii, să cunoască persoane noi.

Îți mai recomandăm #10Întrebări | Președintele hotelierilor, Călin Ile, despre majorarea TVA în turism: Măsura ar fi dezastruoasă, piața e foarte sensibilă

5. Europa Liberă: Cum decurge un eveniment: cât costă, cât durează, cu ce mergeți în excursii?

Bogdan Vladu: Cele mai multe sunt excursii de o zi.

Cele mai ieftine sunt cele prin București, de socializare, dar cea mai ieftină de o zi este 165 de lei. Se vizitează niște livezi la Drajna, apoi oamenii merg la plajă, unde se face un fel de petrecere cu dans, muzică și socializare.

Cel mai complex pachet ajunge la câteva mii de lei. Cel mai scump pe care îl văd acum este de 5.810 lei, o vacanță în Iordania cu avionul. Este inclus transportul cu avionul, ghid local acolo, însoțitori de la noi din România care pleacă cu ei, hotelurile cu mic-dejun, autocarul, pentru că se face un circuit de la aeroport până la hotel și la obiective.

6. Europa Liberă: Au fost probleme cu cei care au mers până acum în excursii, care au făcut scandal, de exemplu?

Bogdan Vladu: Da, au fost unele cazuri. Au mai băut câte ceva și au mai prins niște idei, a mai ridicat tonul câte unul, dar n-a fost nimic grav, adică să se bată sau altceva.

Am avut odată un caz cu cineva care nu voia să se dea jos din autocar. Ajunsese la un obiectiv și el zicea că nu vrea să viziteze obiectivul acela, iar șoferii trebuiau să se ducă și ei mănânce, să mai relaxeze și el nu voia să se dea jos. S-a luat la ceartă cu șoferii și până la urmă s-a dat jos. Dar dacă ar fi un caz mai extrem, suni la poliție și se descurcă ei. Asta ar fi procedură la standard.

Am mai avut situații în care dimineața, în loc să vină la autocar la ora 6:00 sau la 5:45, au întârziat și au venit la 6:30, apoi ne sunau că au ajuns în Piața Victoriei și noi eram deja în Otopeni. Ne întrebau la telefon de ce nu i-am așteptat...

Îți mai recomandăm Hai-hui prin campinguri cu rulota și cortul. Plăcerea naturii față-n față cu ursul

7. Europa Liberă: Ce schimbări ai observat din punct de vedere social legat de pandemie și de restricțiile de atunci, cum a fost acea perioadă?

Bogdan Vladu: S-a oprit activitatea în lunile de izolare, când nu s-a putut face nimic, apoi am început cu excursii de o zi. Au venit foarte multe persoane, a fost un boom imediat după izolare. Atunci aveam câte cinci autocare pe weekend, 250 de persoane care plecau în diverse locații, pentru că toată lumea, dacă stătuse în casă, voia să iasă.

Însă a fost o reticență la excursiile cu cazare, unde oamenii care veneau singuri trebuiau să doarmă cu cineva necunoscut în cameră. Nu se înscriau, le era teamă. Abia de anul trecut au început să revină la normal excursiile cu mai multe nopți.

Eveniment „Hai să socializăm!” la munte.

Apoi, legat de restricții, au început să spună că nu mai ai voie să circuli după 10 seara, dar cumva legea a permis să organizezi excursii. Dar mulți nu știau că, dacă te duci într-o excursie și te întorci la 23:00, ai factura la tine și o arăți, nu se ia de tine. La televizor se promova mesajul că de la 22:00 nu mai ai voie să ieși din casă. Oamenii nu țineau cont că erau și excepții.

Erau și mulți reticenți, se temeau să intre 50 într-un autocar, deși toată lumea purta mască în autocar, aveau spirt și se dezinfectau când se urcau și când se dădeau jos.

Îți mai recomandăm România nu există pe harta turismului european. Fără strategie, brand și identitate, ministerul țintește pensionarul german

8. Europa Liberă: În cei aproape nouă ani de activitate, poți să spui că a crescut interesul celor singuri care vin în excursii să socializeze?

Bogdan Vladu: A crescut numărul de la an la an. A fost stopul din pandemie, dar după ne-am revenit.

La început, când făceam evenimente de socializare și făceam excursii între prieteni, prin 2015, veneau 12-15 persoane. Erau oameni care veneau la evenimentele de socializare de multe ori, le plăcea și ziceau să mergem o dată pe lună pe undeva. Acum, în medie, sunt undeva la 100 pe weekend.

Ca număr de angajați, două persoane sunt angajate cu contract de muncă, ceilalți sunt colaboratori, pentru că în domeniul acesta se lucrează foarte mult cu contract de colaborare.

Noi am evoluat mai mult prin automatizare, decât prin număr total de angajați. Spre exemplu, în 2016 am făcut primul site care era automatizat cât de cât. În 2018 am făcut alt site, mai automatizat. Acum am aplicat pentru finanțare la proiectul de digitalizare, pentru că vrem să facem un site mai digitalizat.

Îți mai recomandăm Biletele de avion, mai scumpe decât înaintea pandemiei. Experții: Cererea rămâne mare și prețurile la fel

9. Europa Liberă: Cât de mare este această piață și cât de dură este competiția între agențiile de turism?

Bogdan Vladu: Din punctul meu de vedere, piața este destul de mare și cred că vor fi din ce în ce mai multe persoane care o să aibă nevoie de chestia asta, dar majoritatea merg strict pe turism. Noi punem accentul pe socializare, ei pun accentul pe turism.

Ideea e că noi ne diferențiem destul de mult de piață. La fiecare excursie, în partea de jos scrie că scopul principal este socializarea și nu turismul.

La noi e mai important să fie o drumeție mai lejeră și oamenii să aibă timp să socializeze, să vorbească și pe timpul traseului, decât să ajungă pe nu știu ce vârf de munte mai complicat.

10. Europa Liberă: Care sunt problemele actuale din domeniul turismului, probleme legislative de exemplu?

Bogdan Vladu: Mie nu mi se pare greu. Poate e doar o părere personală, pentru că eu am mers la multe cursuri de dezvoltare personală și de educație financiară.

Nu o să vină nimeni să spună că statul nu face. Ideea e că, în situația dată, statul e bun sau rău, tu trebuie să găsești soluții. Adică nu să te plângi că statul nu-ți dă, că statul nu te ajută, că statul te încurcă. Asta e legea, trebuie să găsești soluții.

Îți mai recomandăm Turist în stațiunea favorită a Împărătesei Sisi. Ce am găsit în Băile Herculane, orașul copilăriei mele
​Interviul a fost editat pentru claritate.
Europa Liberă România este și pe Google News, vă puteți abona AICI.