#10întrebări | Când încep programele Casa Verde 2024 și Rabla Plus și ce se schimbă față de anul trecut

Peste 50 de mii de români au primit deja aprobare pentru montarea de panouri fotovoltaice pe programul din 2023.

Programele Rabla Plus și Casa Verde vor avea bugete record în 2024. Decizia majorării sumelor alocate pentru cele două programe a fost luată ca urmare a interesului foarte mare al cumpărătorilor din România. Condițiile le explică pentru Europa Liberă șeful Agenției Fondului de Mediu, Adrian Neculăescu.

În total, un milion de lei pentru programul Rabla Plus și două miliarde de lei pentru fotovoltaice sunt sumele alocate de Administrația Fondului de Mediu pentru cele mai râvnite programe care se adresează persoanelor fizice.

În 2023, fondurile s-au dat ca pâinea caldă, în câteva minute – la Casa Verde – explică președintele Administrației Fondului Pentru Mediu, Laurențiu-Adrian Neculăescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Condițiile pentru a beneficia sunt puține, iar numărul destinatarilor pentru 2024 ar trebui să fie de minimum 100 de mii de români.

Președintele Agenției Fondului pentru Mediu, Adrian-Laurentiu Necolaescu spune că numărul beneficiarilor va depăși 100 de mii de familii.

1. Europa Liberă: În ce constă programul de fotovoltaice de anul acesta? Care este bugetul alocat?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Programul Casa Verde, cel de panouri fotovoltaice se adresează, ca și până acum, persoanelor fizice. Avem cel mai mare buget alocat vreodată – 2 miliarde de lei pentru aproximativ 100.000 de familii, care vor beneficia la final de o factură mai mică la curent, la energie.

2. Europa Liberă: Există vreo diferență față de programul de anul trecut?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Nu am schimbat absolut nimic din condițiile de participare. Ele rămân aceleași ca și cele din sesiunea din 2023. Aplicația informatică va fi aceeași, prin intermediul ei se vor putea înscrie persoanele fizice. Singura modificare pe care o avem este referitoare la timpul alocat pentru înscrierea în cadrul programului.

Îți mai recomandăm Programul „Casa Verde” 2023 reîncepe. 25.000 de beneficiari vor selecta instalatorul

Dacă anul trecut am avut trei zile pentru fiecare regiune, anul acesta vom avea o zi pentru fiecare regiune. Am observat, în programul de anul trecut, că banii s-au terminat foarte repede și atunci am scurtat și noi termenele. În câteva minute, banii s-au epuizat pentru fiecare regiune. Cererea a fost foarte mare, de aceea am și suplimentat bugetul.

3. Europa Liberă: Puteți să ne amintiți ce anume trebuie să pregătească cei care vor să se înscrie în acest program? De ce documente au nevoie?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Documentele sunt minimale: certificatele fiscale – că nu au datorii nici la bugetul local, nici la ANAF, la bugetul consolidat, extrasul de carte funciară și buletin (cartea de identitate).

Foarte important să rețină este că, așa cum a fost și anul trecut, locul de implementare al proiectului trebuie să fie la adresa din buletin. Programul se adresează celor care au deja făcut cadastru, este neapărat nevoie să existe cadastru pentru locuință ca să poți aplica.

4. Europa Liberă: De ce anume vor beneficia oamenii de anul acesta? Care sunt plafoanele și ce pot să primească de acei bani?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Oamenii vor beneficia de o sumă de 20.000 lei din partea Guvernului României, prin Administrația Fondului pentru Mediu, la care vor trebui să vină cu o contribuție de 2.000 lei. De banii aceștia, vor beneficia de un sistem cu o putere minimă instalată de trei kilowați oră. Deocamdată nu oferim baterii, rămânem doar pe oferirea a 20.000 lei pentru instalarea de panouri fără baterii.

5. Europa Liberă: Ce se întâmplă cu cei care au aplicat deja? Mai pot aplica ei pentru a doua finanțare? Și când va începe programul propriu-zis?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Teoretic, dacă au aplicat o dată, nu ar trebui să mai aplice și a doua oară, dar acum depinde de... știți cum e opțiunea fiecăruia, dacă dorește. Nu avem o interdicție în lege pentru așa ceva. Noua sesiune aferentă anului 2024 estimăm că va începe undeva iunie-iulie, după ce se va finaliza perioada de de valabilitate a vechiului program, pentru că, după cum bine știți, el a fost blocat.

Îți mai recomandăm Ce știm până acum despre finanțarea panourilor fotovoltaice în 2024

Încă suntem în perioada celor 90 de zile în care persoanele fizice își aleg instalatorii și nu putem să suprapunem două programe. Trebuie să se finalizeze sesiunea din 2023 și, undeva în iunie-iulie, vom demara și sesiunea din 2024.

După alegerea instalatorilor, urmează validarea beneficiarilor de către instalatori. Iar după publicarea listei persoanelor validate de către Administrația Fondului pentru Mediu, urmează publicarea listei cu dosarele respinse.

Persoanele respinse au dreptul la contestație. După îndeplinirea tuturor perioadelor – așa cum sunt ele prevăzute de proceduri și de lege pentru sesiunea din 2023 – vom demara sesiunea din 2024.

Pentru 2023, aveam deja peste 50.000 de persoane fizice care au fost aprobate de către Administrația Fondului pentru Mediu.

6. Europa Liberă: Există vreo modalitate reală prin care să nu mai fie amânate tot timpul programele de genul acesta?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Nu. Și aici știți cum este. Fiecare cetățean are dreptul la liberul acces către justiție dacă s-a simțit nedreptățit. Este dreptul fiecărui cetățean să conteste acest lucru.

Your browser doesn’t support HTML5

Energia regenerabilă | Când natura te ajută să faci economii

Din păcate, am fost foarte afectați de decizia instanței de la Oradea de anul trecut pe programul Casa Verde, pentru că ne-a ținut blocați aproximativ cinci luni de zile pentru nemulțumirea unui singur potențial participant în cadrul programului. Am reușit într-un final să deblocăm situația și astăzi suntem în plină desfășurare a programului. Sperăm să nu mai existe situații de de genul acesta și pe viitor.

7. Europa Liberă: Care sunt condițiile de anul acesta ale Programului Rabla? Câți beneficiari vor exista și ce se schimbă în condiții?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Avem două două programe:Rabla Clasic – cel unde discutăm despre mașinile cu motoare clasice cu combustie, și programul Rabla Plus.

La Rabla Clasic, anul acesta am alocat 300 de milioane de lei. Asta înseamnă un număr estimativ de 25.000 de de beneficiari.

Pentru programul Rabla Plus, bugetul este, de asemenea, unul foarte mare. Avem un miliard de lei alocați anul acesta, unde estimăm un număr de aproximativ 30.000 de autovehicule noi achiziționate prin intermediul programului.

Îți mai recomandăm Ești tentat să-ți cumperi o mașină electrică în 2024? Ce trebuie să știi și la ce să fii atent

La Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 lei, dacă alege să caseze o singură mașină. Dacă alege să claseze două două mașini, atunci prima de casare este de 10.000 lei.

La Rabla Plus, în schimb, nu mai avem eco-bonusuri, avem doar primă de casare, care este la valoarea de 25.500 lei pentru achiziția unui autovehicul full electric și pentru achiziția unui autovehicul hibrid plug-in, 13.000 lei. De asemenea și pentru o motocicletă electrică, tot 13.000 lei.

8. Europa Liberă: Trebuie să existe concordanță între numele celui care casează mașina și beneficiarul programului Rabla clasic sau Rabla Plus? Când vor începe ele?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Da, trebuie să existe concordanță între beneficiar și numele care apare pe cupoane. Estimăm că cele două programe vor începe undeva săptămâna viitoare.

Săptămâna trecută s-a finalizat etapa de transparență pentru ghidurile aferente programelor și, undeva până cel mai târziu la sfârșitul săptămânii viitoare, ghidul va fi publicat în Monitorul Oficial și vom emite dispoziția cu privire la începerea programului.

Îți mai recomandăm Țară în service | Tu unde îți încarci mașina electrică? Statul promite încă 30.000 de stații, dar nu e clar cine și când le va construi

La Rabla Plus a fost, la fel, o cerere foarte mare. Tocmai de aceea, în ultimii ani, Administrația Fondului pentru Mediu a tot majorat bugetul aferent acestui program și am ajuns la un miliard de lei.

O cerere mai scăzută a fost pentru achiziționarea de autovehicule clasice și, de aceea, am decis să diminuăm bugetul de la Rabla Clasic și să-l majorăm la Rabla Plus. Fondurile alocate pentru Rabla Plus se epuizează și ele în câteva zile, iar la Rabla Clasic durează puțin mai mult, poate o săptămână, pentru să interesul este mai scăzut.

9. Europa Liberă: Există pentru toate programele despre care vorbim – Rabla Clasic, Rabla Plus și Casa Verde – posibilitatea majorării fondurilor date de la Guvern?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Nu, nu vor exista majorări. Așa cum v-am spus, bugetul alocat pentru Rabla Plus este cel mai mare buget pe care l-a alocat vreodată Administrația Fondului pentru Mediu - un miliard de lei.

10. Europa Liberă: Care sunt programele pentru administrațiile publice locale sau pentru persoanele fizice?

Laurențiu-Adrian Neculaescu: Pentru unitățile administrativ-teritoriale avem multe programe de finanțare anul acesta.

Prima a fost deja lansată, cu termen de începere a punerii aplicației de data de 5 aprilie. Discutăm de programul Apă-Canal, unde unitățile administrativ-teritoriale își pot extinde sau moderniza rețelele utilitare. Vorbim de un buget de 1,5 miliarde de lei aferent acestui program.

Avem, de asemenea, un program pentru care am văzut că a existat anul trecut un interes deosebit de mare – Programul privind creșterea eficienței energetice în clădirile publice. Avem un buget de 600 de milioane de lei alocat și anul acesta. Este un program mai complex decât Casa Verde.

Discutăm de eficiența întregii clădiri, de la sistemul de încălzire în pardoseală și ce mai poate fi reabilitat pentru obținerea eficienței energetice. În principiu, se reabilitează clădirea cu totul, astfel încât, la la finalul investiției, să avem clădiri eficiente energetic.

Îți mai recomandăm Experiment. Care sunt diferențele de cost dintre o mașină electrică și una clasică în 2022. Calculele făcute de doi șoferi

Anul trecut am avut 35% minimul pentru eficiența energetică a clădirii, adică ea să aibă un randament de cel puțin 35% față de de stadiul inițial. Anul acesta, cu siguranță vom majora pragul de la 35%. Vom vedea la ce valoare vom ajunge, astfel încât consumurile după reabilitare să fie mult mai mult mai scăzute decât varianta inițială.

Mai avem, de asemenea, un program pentru iluminat public, unde am alocat un buget de 500 de milioane de lei, prin care unitățile administrativ-teritoriale își pot schimba și, în același timp, extinde rețeaua de iluminat public stradal.

Pentru entitățile private, avem un program prin PNRR, cu un buget de 220 de milioane de euro, prin care finanțăm de capacități noi de reciclare pe teritoriul României, adică fabrici de de reciclare. Este prima dată când Administrația Fondului pentru Mediu are un asemenea program.

Sperăm să să fie un un succes acest program. Ieri (miercuri, 6 martie -n.r.) s-a publicat în Monitorul Oficial schema de de ajutor de stat, urmând ca astăzi ( joi, 7 martie - n.r.) sau mâine să apară și ghidul în Monitorul Oficial și să anunțăm data de de începere a programului. Sperăm ca la finalul acestui program să avem un undeva în jur de 26 de noi fabrici pe teritoriul României.