Președintele Volodimir Zelenski le-a cerut din nou aliaților Ucrainei să ofere țării sale mai multe sisteme de apărare antiaeriană, după ce atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurii energetice au lăsat sute de mii de ucraineni fără electricitate.
Actualizare 14:54 Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o „discuţie substanţială”, la Vilnius, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina.
„Discuţie substanţială cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări la Vilnius. Am reiterat sprijinul ferm pentru Ucraina, în toate privinţele relevante şi determinarea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă şi securitatea energetică”, a scris Klaus Iohannis, joi pe reţeaua X, fostă Twitter.
Știre inițială
Zelenski a declarat la sosirea în capitala Lituaniei că se va întâlni cu omologii săi din celelalte 12 state membre pentru a cere sprijinul în fața atacurilor intense ale Rusiei din ultimele zile.
„Sarcina principală deocamdată este să depunem toate eforturile pentru a consolida sistemul nostru de apărare aeriană, pentru a răspunde nevoilor urgente ale Forțelor de Apărare ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional, astfel încât să putem depăși teroarea rusă”, a scris Zelenski pe X, la sosirea în Vilnius.
Zelenski a mai declarat că Rusia a atacat în ultimele zile cu zeci de drone și rachete, iar atacurile au copleșit sistemele de apărare aeriană și muniția și așa în scădere ale Ucrainei.
„Peste 40 de rachete și aproximativ 40 de drone de atac. Unele dintre rachete și [drone] Shahed au fost doborâte”, a scris Zelenski pe Telegram.
Îți mai recomandăm Rușii au distrus complet o centrală electrică de lângă Kiev. Atacuri masive asupra infrastructurii din Harkov, Zaporojie şi LiovImediat după aterizarea pe aeroportul din Vilnius, şeful statului ucrainean a fost primit de omologul său lituanian, Gitanas Nauseda, urmând apoi să asiste la reuniunea Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care reuneşte reprezentanţi ai treisprezece state ale UE de la Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, între care şi România.
Nauseda şi Zelenski urmează să discute despre situaţia de pe linia frontului, necesitatea unei asistenţe militare şi financiare, despre procesul de integrare a Ucrainei în UE şi despre perspectivele de aderare ale Kievului la NATO, a anunţat preşedinţia lituaniană într-un comunicat.
„Sunt prevăzute reuniuni importante şi semnarea unui nou acord bilateral de securitate”, a anunţat Zelenski.
Venirea preşedintelui ucrainean ar putea modifica ordinea de zi a summitului I3M, întrucât liderii, între care preşedinții polonez Andrzej Duda şi ceh Petr Pavel, urmau iniţial să discute în principal despre consolidarea cooperării în domeniile transporturilor, energiei şi securităţii cibernetice.
Îți mai recomandăm Atacurile rusești au ucis patru persoane la Odesa. Ucraina lovește regiunea Kursk din RusiaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.