De ce se apără Ucraina la Bahmut. Zelenski: Este important pentru noi, dar nu cu orice preț

Un militar ucrainean din cadrul Serviciului Gărzii de Stat de Frontieră trage cu un mortier spre poziția rusă din Bahmut, pe 16 februarie 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene vor menține apărarea orașului Bahmut din estul țării, care durează de luni de zile, conștiente de prețul plătit în vieți omenești.

Interviul, apărut duminică în cotidianul italian Corriere della Sera, vine în contextul în care în Ucraina există dezbateri dacă forțele depășite numeric ale Kievului ar trebui să rămână în orașul din estul țării, pe care bombardamentele rusești l-au distrus aproape în totalitate, scrie Reuters.

Orașul Bahmut, în regiunea Donețk, aflat pe linia frontului, avea o populație de 70.000 de locuitori înainte de război, dar acum oficialii ucraineni estimează că au rămas mai puțin de 5.000 de civili.

„Da, nu este un oraș deosebit de mare. De fapt, ca multe altele din Donbas, (a fost) devastat de ruși. Este important pentru noi să îl apărăm, dar nu cu orice preț și nu pentru ca toată lumea să moară”, a declarat Zelenski.

Analiștii spun că orașul are o valoare mai mult simbolică decât strategică, fiind o poartă de acces către orașele aflate mai la vest în regiunea Donețk.

Volodimir Zelenski a declarat că rușii sunt hotărâți să avanseze spre orașele Kramatorsk și Sloviansk, aflate la vest în regiunea Donețk și până la (orașul central) Dnipro.

„Vom rezista și între timp vom pregăti următorul contraatac”, a spus el.

În discursul său zilnic, președintele ucrainean a afirmat că forțele ucrainene provoacă Rusiei „pierderi extrem de semnificative” la Vulehdar și Bahmut.

„Cu cât Rusia pierde mai mult acolo, cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război cu victoria Ucrainei”, a spubliniat el.

Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski spune că Rusia va suporta „consecințe juridice” pentru atacurile din Ucraina

Rusia și-a lansat invazia în urmă cu un an, iar săptămâna aceasta s-a concentrat pe asigurarea controlului asupra Donbasului, format din regiunile Donețk și Luhansk, după ce inițial nu a reușit să avanseze asupra capitalei Kiev.

Forțele rusești asediază Bahmut din iulie, când au cucerit două orașe importante mai la nord.

Trupele rusești, conduse de forța de mercenari a grupului rus Wagner, au obținut progrese în satele din apropiere, iar luptele au cuprins districtele din nord în ultimele zile.

Dar analiștii militari ucraineni au declarat că orașul, protejat de un râu și de zone împădurite, are o importanță considerabilă în imobilizarea forțelor de ocupație rusești.

„În acest moment nu există motive pentru ca armata ucraineană să părăsească Bakhmut. Orașul nu este înconjurat”, a declarat analistul militar Oleksandr Kovaleno, de la thinktank-ul ucrainean Information Resistance, pentru site-ul de știri nv.ua.

„Bahmut joacă un rol important - servește ca o capcană. Timp de nouă luni a răsărit în resursele și mijloacele forțelor de ocupație rusești, iar acestea au fost ucise în număr mare. Trebuie privit nu ca o fortăreață, ci ca o capcană”, a spus el.

Îți mai recomandăm Ofensiva Rusiei la un an de la invadarea Ucrainei. Ce va mai arunca Putin în luptă și cum poate răspunde Ucraina