Xi Jinping părăsește Rusia după demonstrații grandioase de solidaritate cu Vladimir Putin. Premierul japonez e revoltat de distrugerile provocate de Rusia. În SUA, șeful Tik-Tok încearcă să convingă parlamentarii că platforma e sigură și, în România, guvernul controlează financiar județe întregi.
La Moscova se întărește axa ideologică a autocrațiilor, la Paris reforma pensiilor trece de Parlament sub o ploaie de proteste, iar în România politicienii puterii nu dau pensiile speciale pe miliardele de euro din PNRR.
Președintele Chinei vrea să dea, de la Moscova, un nou semn de putere diplomatică globală a Chinei. Legendara stabilitate bancară elvețiană primește o lovitură devastatoare și, în România, în timp ce ASF făcea analize, Euroins scotea din țară zeci de milioane de euro.
Un raport independent sugerează că soldații ruși au comis aproape toate crimele de război posibile în invazia din Ucraina. În Franța, reforma pensiilor a fost impusă fără vot, iar Guvernul din România pierde bani prin neatenție, delăsare sau chiar cu intenție.
SUA acuză Rusia că are un model agresiv și periculos în interceptările sale ale avioanelor americane în Marea Neagră, iar în România se discută despre alegerea Religiei ca materie la Bacalaureat. În plan economic, încă o bancă are probleme.
Atenția presei este îndreptată în această dimineață către incidentul din Marea Neagră, unde forțele aeriene rusești au interceptat „nesăbuit” o dronă americană, provocând prăbușirea acesteia. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a 95 de vehicule tactice.
Știrile din România se concentrează pe două mari subiecte: mușamalizarea unui accident feroviar și disputa din interiorul PNL cu privire la funcția ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. În plan extern, publicațiile au ales diferit cea mai importantă știre a zilei.
Forțele ucrainene pun presiune pe cele rusești ca într-o menghină, la Bahmut, provocând pierderi substanțiale. În SUA, au fost decernate premiile Oscar, iar două banci au probleme. Chișinăul acuză Moscova de un nou plan de destabilizare a țării.
Mai multe analize relevă orientarea anti-americană a Chinei în noul mandat de cinci ani a lui Xi Jinping. Ucraina a fost ținta unor bombardamente severe, inclusiv cu rachete supersonice. În România se ascut două controverse: scumpirea excesivă a RCA și avioanele folosite de președintele Iohannis.
Chipul protestatarei georgiene care flutură drapelul UE în timp ce este ținta unui tun cu apă, a făcut înconjurul lumii. Puterea de la Tbilisi tocmai a anunțat că renunță la legea agenților străini a la Putin. Bombardamente intense în Ucraina reamintesc avertismentul că războiul va fi lung.
O grupare favorabilă Ucrainei este autoarea exploziilor din 2022 la conductele de gas dintre Germania și Rusia, Nord Stream 1 și 2, scrie NYT. Kievul neagă orice implicare. Opoziția față de linia autoritaristă a lui B. Netanyahu, are voci puternice. România cumpără 56 de tancuri Abrams/SUA.
Indulgența judecătoarei Lia Savonea, ex-șef al CSM, într-un caz cu victimă minoră, achitările din Hexifarma și Gigină vs. Oprea, dar și tonul de premier al liderului PSD țin prima pagină a presei românești. Nervozitatea Chinei, protestele din Israel și bătălia pentru Bahmut domină știrile globale.
Încarcă mai mult
© Europa Liberă România 2021
Nici o sursă media