Linkuri accesibilitate

ÎCCJ a publicat motivarea la condamnarea lui Liviu Dragnea


Motivarea este importantă pentru Liviu Dragnea, pentru că îi permite să mai folosească instrumentele pe care le mai are la dispoziție, eventualele căi extraordinare de atac

„Cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fostul lider PSD Liviu Dragnea este suficient şi proporţional, (...) asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ, dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine”, precizează judecătorii în motivare

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în majoritate, în procesul de reanaliză efectivă a criteriilor de individualizare judiciară prevăzute în art. 72 din Codul penal 1969, consideră cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni ca fiind suficient şi proporţional, în raport cu circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ, dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine şi raportare la valorile sociale afectate prin fapta comisă, respectiv încrederea în instituţiile publice şi relaţiile de serviciu, în conştientizarea consecinţelor unei infracţiuni de serviciu, din perspectiva funcţiei deţinute, neimpunându-se majorarea acestuia", se precizează în motivarea, citată de Agerpres.

Motivarea instanței este un instrument care îi poate folosi lui Liviu Dragnea în solicitarea unei căi extraordinare de atac, respectiv contestația în anulare sau recursul în interesul legii. Fără motivarea judecătoarelor care l-au condamnat nu putea fi făcut acest pas.

O soluție pe care CCR a dat-o după condamnarea sa, cea referitoare la ilegalitatea constituirii completurilor de trei judecători - prima instanță în cazul Dragnea, care a avut tot o sentință de condamnare cu executare - nu poate fi folosită, potrivit specialiștilor, pentru că procesul său s-a încheiat definitiv.

Totodată, instanţa de apel, în majoritate, a constatat că, în raport de cuantumul pedepsei rezultante de 3 ani şi 6 luni închisoare, "privarea de libertate constituie singura modalitate legală de executare a pedepsei care este aptă să conducă la îndeplinirea concretă a funcţiilor sancţiunii aplicate".

Pe 27 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, definitiv, pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG