Linkuri accesibilitate

Expert în zboruri supersonice, acuzat în Rusia de înaltă trădare


Directorul serviciilor secrete ruse, Alexandr Bortnikov
Directorul serviciilor secrete ruse, Alexandr Bortnikov

Autoritățile ruse au reținut un fost profesor al Universității Politehnice din Sankt Petersburg sub acuzația de înaltă trădare.

Ofițerii FSB au fost foarte reținuți cu informațiile în cazul de trădare de care este acuzat directorul general, proiectant șef al întreprinderii de cercetare a sistemelor hipersonice (NIPGS) Alexandr Kuranov, care supraveghează programul de tehnologii hipersonice. Informațiile privind reținerea și trimiterea sa în arest au fost date publicității de agenția TASS.

Oficialii tribunalului districtual Lefortovo din Moscova au anunțat ulterior că Alexandr Kuranov este suspect într-un caz de înaltă trădare.

Kuranov, șeful Centrului de cercetare a sistemelor hipersonice din Sankt Petersburg, este suspectat că a transmis materiale clasificate unui străin despre cercetarea tehnologiei hipersonice.

Alexandr Kuranov este doctor în științe tehnice, fost profesor la Departamentul de Sisteme și Tehnologii de Management al Universității Politehnice de Stat din Sankt Petersburg. Întreprinderea, al cărei director general și proiectant șef este, face parte din holdingul Leninets. Anatoli Turciak, tatăl actualului secretar general al partidului Rusia Unită, Andrei Turciak, și bun prieten al președintelui rus Vladimir Putin, a fost numit director general al holdingului în 1985. Acum Turciak tatăl este președintele holdingului iar postul de director general este ocupat de fiul său cel mare, Boris.

Sub conducerea și cu participarea personală a omului de știință de 73 de ani se desfășoară cercetări și studii experimentale pentru conceperea unui nou vehicul spațial hipersonic, numit Ajax, și a principalelor direcții de creare a tehnologiilor hipersonice.

Rusia, ale cărei legături cu Occidentul s-au deteriorat dramatic în ultimii ani, a dezvoltat o serie de arme hipersonice, capabile să călătorească cu o viteză mai mare decât a sunetului, despre care președintele Vladimir Putin susține că sunt de neegalat.

O serie de oameni de știință, soldați și oficiali ruși au fost acuzați de trădare în ultimii ani după ce au fost acuzați că au transmis materiale secrete în alte țări.

Criticii Kremlinului spun, însă, că acuzațiile sunt nefondate și că dovezile nu pot fi examinate tocmai pentru că informațiile vizate sunt clasificate.

La sfârșitul lunii aprilie 2021, un om de știință rus, fizicianul Viktor Kudriavțev, cercetător la un institut rus de proiectare de rachete și nave spațiale, care a fost acuzat de înaltă trădare de către FSB, a murit în așteptarea procesului.

Fost angajat al uneia dintre cele mai importante întreprinderi de rachete din Rusia, Institutul Central de Cercetare Științifică în Inginerie Mecanică, Viktor Kudriavțev a fost reținut de FSB, serviciul secret rus, apoi arestat și trimis la un centru de detenție preventivă în vara anului 2018.

Omul de știință a fost acuzat de trădare. Serviciul secret a susținut că a transmis informații clasificate despre tehnologia hipersonică unei universități belgiene. Kudriavțev a susținut mereu că este nevinovat și că a acționat în cadrul unui program științific aprobat la nivel guvernamental. Ulterior, FSB a suspendat ancheta pentru că bărbatul, diagnosticat cu cancer, nu a mai putut face față anchetei.

Un alt om de știință care a lucrat cu Kudriavțev, Roman Kovalyov, a fost condamnat la șapte ani de închisoare în iunie 2020 pentru acuzații similare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG