Linkuri accesibilitate

10 întrebări. Sorin Ion, secretar de stat la Educație: Un elev va avea 4 ore de recuperare săptămânal


Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației
Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației

Elevii vor fi obligați să poarte mască atât în clasă, cât și pe holuri, să păstreze distanța și să se spele des pe mâini, spune Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, într-un interviu pentru Europa Liberă acordat la startul celui de-al II lea semestru.

Peste 2,9 milioane de elevi încep luni, 8 februarie, cursurile, iar majoritatea dintre aceștia vor merge la școală, pentru că peste 2.000 de localități sunt în scenariul verde. Școlile trebuie să respecte regulile sanitare prevăzute într-un ordin comun al Sănătății și Educației. Spre deosebire de astă-toamnă, acum elevii cu simptome pot fi testați dacă prezintă simptome, dar numai cu acordul scris al părinților.

Europa Liberă a stat de vorbă cu secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar despre ce trebuie să știe părinții și elevii odată cu deschiderea școlilor după patru luni de la închidere.

1. Ce trebuie să știe părinții despre deschiderea școlilor?

Părinții trebuie să fie conștienți că toată lumea trebuie să respecte reguli. Indiferent de ce scriem noi într-un ordin de ministru, dacă regulile astea nu sunt respectate, ordinul de ministru nu funcționează. Și insist asupra acestui lucru pentru că mă adresez și elevilor, și părinților, și profesorilor și autorităților locale. Apoi e bine să se informeze prin profesorii diriginți, în ce scenariu învață școala. În principiu, acest lucru nu este deloc complicat, pentru că știu ce rată de incidență funcționează la nivel de localitate și doar cazurile de excepție funcționează în alt sistem. Vă dau un exemplu: dacă o școală este în renovare, are probleme de infrastructură grave – pentru această situație există prevedere legală ca ele să-și continue activitatea online. Dacă al lor copil se încadrează într-una din situațiile de risc din ordin vor anunța școala. Dacă există o adeverință medicală la școală vor face trimitere la aceea. Dacă nu, vor trimite o adeverință medicală obținută de la medicul de familie.

2. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte elevii?

În primul rând, că trebuie să poarte mască, atât în sala de clasă, cât și pe culoare, dar și dincolo de școală. Pe lângă mască, să se dezinfecteze, să se spele pe mâini cât de des, să respecte distanțarea și, în timpul pauzelor, nu schimbăm obiecte, nu schimbăm măști între noi, nu ne îmbrățișăm.

3. Cine va face orele pentru recuperarea materiei? Cine decide acest lucru?

Nu vor începe de luni orele remediale [de recuperare a materiei - n.r.], când abia începem școala și vom avea o perioadă de câteva zile în care să insistăm pe respectarea regulilor. Dar ore remediale vom face cu toți acei copii care nu au beneficiat pe parcursul anului școlar de educație din motive neimputabile lor, din cauza lipsei de internet, a lipsei de dispozitive, avem situația acestor copii la nivel centralizat și în fiecare școală. În al doilea rând, sunt acei copii care au situația neîncheiată pe semestrul I, o mare parte dintre ei se regăsesc la capitolele anterioare, dar bineînțeles că pot participa și elevii care sunt corijenți. Orele de recuperare le fac profesorii școlii. Se vor forma grupe de elevi care vor face ore remediale la acele discipline la care profesorii școlii consideră că este esențial să fie făcute. Un elev va face undeva la 4 ore de recuperare pe săptămână.

4. Ce se întâmplă dacă unii părinți nu vor să-și trimită copiii la școală de frica de infectare?

Nu voi ieși din litera ordinului comun. Este foarte clar: în funcție de starea de sănătate, dacă copilul prezintă vreun simptom, nu va merge la școală. Dacă în familie avem pe cineva cu comorbidități, copilul nu va merge la școală. Nu există situația – „nu vreau să-l dau la școală”. Trebuie să existe un motiv.

5. Ce se întâmplă cu elevii care au simptome la școală?

Copilul va merge la sala de izolare. Aceasta poate fi cabinetul medical sau o sală amenajată. Aceste săli au existat și în toamnă. Apoi, în primul rând, se anunță familia. Există posibilitatea testării, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția școlilor teste antigenice și, în cele din urmă, esența este că elevul simptomatic este scos din colectivitate.

6. Dacă unii părinți nu vor să-și dea acordul pentru testarea COVID a copilului, elevul mai vine la școală?

Nu se pune problema că interzicem dreptul la educație, dar putem presupune că dacă un copil are simptome de orice boală, părintele n-o să-l lase la școală fără să ia nicio măsură. Și atunci, el se va prezenta la medic, iar în cele din urmă medicul va decide ce recomandare îi dă. Îmi este greu să cred că un părinte al cărui copil prezintă niște simptome de boală îl va trimite la școală în orice condiții; exclud această posibilitate.

7. Cum vor urma cursurile online elevii vulnerabili? În același timp cu colegii lor?

Da, acești elevi vor urma cursurile în același timp. Putem să presupunem că vor exista astfel de elevi poate la toate clasele. Recomandarea pe care o fac este ca profesorii să transmită în continuare lecțiile din clasă. Sistemul hibrid nu a fost funcțional și nu e recomandat, dar va fi un sistem totuși alternativ pentru un număr mai mic de copii. Și aici voi detalia: în ordinul precedent, în scenariul galben, jumătate era în sală, jumătate acasă. Aveam situații în care o clasă cu 30 de elevi primea la școală 15 elevi, și situații în care o clasă cu 12 elevi primea 6 copii. Era foarte restrictiv. Dar acum vom avea 1, 2, 3 copii care vor urma cursurile acasă, cam asta e diferența.

8. Ce trebuie să știe elevii din clasele terminale despre examene?

Programele de examen s-au redus. Anul trecut lucrurile stăteau altfel, pentru că ai scos materia de pe semestrul II, dar până la momentul ăsta lucrurile aveau o continuitate. Acum e imposibil să scoți materia de pe semestrul I pentru că altfel nu s-ar mai lega ceea ce ai făcut pe semestrul II. Însă, poți să scoți anumite conținuturi fără să afectezi competențele pe care ți le dorești prin aceste conținuturi.

Dacă îți dorești o competență cheie pentru elevi, ai conținuturi diverse prin care poți să faci asta. De exemplu, la matematică, pentru copiii de clasa a VIII-a poți să scoți rapoarte algebrice, dar să lași calcul cu numere reale reprezentate prin litere. Poți să scoți anumite corpuri geometrice de la geometrie și să le lași pe altele. Apoi, am anunțat că vom organiza două tipuri de activități: acele teste de antrenament și simularea. Ne gândim ca undeva la sfârșitul lui martie-aprilie să organizăm această simulare.

9. Cine răspunde pentru nerespectarea regulilor?

În ceea ce privește organizarea spațiului școlar și respectarea regulilor, răspunde școala și conducerea școlii. Evident că școala răspunde dacă nu furnizează material dezinfectant, dacă nu veghează la respectarea regulilor. Dar aici nu răspunderea e problema. Că dacă un copil nu poartă mască când un profesor nu e lângă el, nu putem vorbi de o răspundere.

Dar recomandăm toate aceste lucruri care sunt în interesul copiilor. La fiecare nivel de decizie este un nivel de răspundere. Am convingerea că nu va exista o școală în această țară în care să nu existe stoc de măști, stoc de dezinfectanți.

10. Cine va face triajul copiiilor și ce se întâmplă dacă un copil are temperatura mai mare de 37.3 grade Celsius?

Primul triaj îl face părintele acasă, cum este și normal. La școală, ca de obicei, sunt cele două situații: am cabinet școlar sau nu am. Și, în general, în mediul rural nu există cabinet școlar medical.

În cazul ăsta se va face un triaj observațional, adică nu trebuie să fii specialist ca să știi dacă are sau nu simptome de boală - se vede de departe dacă copilul tușește, strănută, are stări febrile. Suntem conștienți că nu putem asigura asistență medicală în toate școlile din România.

Citiți și: Redeschiderea școlilor. 149 de localități în scenariul roșu și 903 în cel galben, inclusiv Bucureștiul

Cum se deschid școlile. Cele trei scenarii și ce reguli se impun-Document

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG