Linkuri accesibilitate

Școala online în zonele defavorizate din București: copiii devin și mai vulnerabili


Școlile din București trec toate în online, însă sistemul nu este pregătit să asigure educație online așa cum ar trebui.
Școlile din București trec toate în online, însă sistemul nu este pregătit să asigure educație online așa cum ar trebui.

Școlile din București intră de marți în scenariul roșu, al predării exclusiv online. Capitala stă cel mai bine din țară la capitolul infrastructurii necesare orelor online, însă experții avertizează că doar aparatura în sine nu rezolvă nimic.

Autoritățile consideră că totul este pregătit pentru orele online, dat fiind faptul că Ministerul Educației a distribuit necesarul de 8.057 de tablete către școlile unde se află elevi care nu au posibilitatea tehnică de a participa la ore online. Luni, în București, rata de infectare cu Covid-19 la mia de locuitori a ajuns la 3,19, calculată la nivelul ultimelor două săptămâni, așa că autoritățile au declanșat scenariul roșu.

Toate școlile sunt pregătite să înceapă învățarea integrală în format online, astfel încât școala să poată continua”, a declarat pentru Europa Liberă Roxana Cercel, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Situația nu este nici pe departe rezolvată, explică însă pentru Europa Liberă George Roman, director de programe al fundației „Salvați Copiii”.

Achiziționarea tabletelor este mai degrabă o formă neetică de a părea că rezolvi problema educației online de calitate pentru copii. Este imoral să te concentrezi doar pe acest aspect.
George Roman, director programe „Salvați Copiii”

Achiziționarea tabletelor este mai degrabă o formă neetică de a părea că rezolvi problema educației online de calitate pentru copii. Este imoral să te concentrezi doar pe acest aspect și apoi să te bați în piept că ai rezolvat problema. Sunt multe altele de rezolvat. O tabletă, doar ca un instrument de asigurare a unei comunicări audio-video cu un cadru didactic, nu acoperă nevoile care s-au acumulat de-a lungul timpului”, explică expertul, referindu-se la situația elevilor din medii sociale vulnerabile, unde o tabletă este doar o picătură frumoasă într-un pahar cu apă, plin deja de sărăcie, lipsa de interes a părinților față de educația copiilor și lipsa comunicării între elevi, profesori și părinți.

Inspectoarea școlară Roxana Cercel dă asigurări că, teoretic, tabletele asigurate de ministerul Educației pentru elevii din București ar trebui să fie suficiente. Necesarul de 8.057 de tablete se bazează pe solicitările făcute de unitățile școlare bucureștene în luna aprilie, după închiderea școlilor în starea de urgență, pentru copiii „care nu au niciun fel de device”. Ministerul urmează să mai achiziționeze, pentru București, laptopuri și camere web pentru cadrele didactice care să poată astfel preda cursuri online.

Situația copiilor care nu sunt totuși lipsiți de orice acces la internet nu este însă tocmai îmbucurătoare, arată un studiu al fundației „Salvați Copiii”. Aproape 50% dintre elevi se bazau doar pe telefonul mobil, pentru a participa la orele online, arată studiul realizat în vara acestui an. Ca urmare, aproape 25% dintre ei au declarat că au rămas în urmă cu materia.

De altfel, la nivel național ministerul Educației nu a reușit să asigure nici până acum acest minimal necesar de accesare a orelor online – tableta. Săptămâna trecută, doar în trei județe fuseseră distribuite tabletele necesare, în București, Argeș și Mureș. În Ilfov, necesarul de tablete declarat de școli a fost distribuit doar parțial.

În 9 județe, nici măcar nu era finalizată procedura de achiziție publică a tabletelor. Este vorba despre Bacău, Neamț, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare. În municipiul Bacău, spre exemplu, școlile au trecut de câteva săptămâni în scenariul roșu, indicele ratei de infectare la mia de locuitori sărind de 4. Școlile din localitățile băcăuane intrat în scenariul roșu s-au descurcat până acum cu achiziții făcute de primării sau cu donații din partea societății civile, a explicat pentru Europa Liberă Ida Vlad, inspectoarea școlară generală de la Bacău.

În restul județelor, tabletele erau în curs de a fi distribuite.

„Salvați Copiii”: Tableta nu rezolvă nimic. Copiii vulnerabili devin și mai vulnerabili

Un studiu lansat de „Salvați Copiii” arată că 28% dintre copii și părinții lor și 43% dintre cadrele didactice spun că nu dețin resursele materiale necesare pentru învățământul online.

Asta înseamnă circa 500.000-600.000 de elevi, dacă extrapolăm la nivelul întregii Românii, unde sunt 2,34 milioane de elevi. În București, situația este alarmantă în zonele mai defavorizate, cum ar fi sectorul 5, periferia sectorului 6 sau a sectorului 1. Cam toți copiii de acolo, cu care lucrăm în programele noastre, aveau probleme, nu aveau cu ce să își cumpere tabletele, iar unii nu aveau nici măcar acces la internet, doar pe telefonul mobil”, explică pentru Europa Liberă George Roman, directorul de programe al „Salvați Copiii”.

Expertul estimează, pe baza acestor cifre, că circa 15-20% din elevii bucureșteni nu își permit accesul la educația online așa cum ar trebui. Iar educația online nu se rezumă doar la achiziția unei tablete de către părinți sau minister. Tableta este ultima problemă a educației copiilor din mediile sociale vulnerabile.

Nu este suficient. Copiii care trăiesc în sărăcie și excluziune socială au părinți cu un nivel de educație mai scăzut, care nici nu aveau obișnuința să se implice direct în procesul de învățare, nu comunicau cu cadrele didactice. Din acest motiv, copiii aceștia care erau cei mai vulnerabili devin și mai vulnerabili. Nu cred că tableta produce o mare schimbare. Pentru copiii care au pierdut foarte mult în primăvară și care oricum aveau de recuperat din anii trecuți, este necesar un sistem de școală după școală, ca să îi poți echilibra. Vulnerabilitatea lor este extraordinară, iar eu nu am văzut până acum măsuri care să fie create special pentru acești copii”, explică George Roman.

În scenariul orelor online, educația copiilor ajunge să depindă în și mai mare măsură de părinți, mai spune expertul de la „Salvați Copiii”. „Depinde foarte mult de părinți dacă copiii sunt atenți la aceste ore online și dacă ei continuă să facă temele. Mulți copii au sprijin din partea părinților, ei înțeleg situația delicată în care se află. Rolul lor este mai important acum. Trebuie să fii mai atent la ce acumulează copilul, cum înțelege lecțiile. Ar trebui să vorbim despre un mecanism de comunicare relevantă între cadrele didactice și părinți. Ce comunicăm noi acum este limitat la `să intre la ora cutare`, `să pregătească manualul X`, `mai avem nevoie de perdele`...”, spune George Roman.

El dă exemplul statului sud-american Uruguay, unde în luna mai, „când toată lumea respira ușurată că a scăpat de Covid, ei au chemat la școală mai întâi copiii vulnerabili, pe cei care știau că au foarte mult de recuperat și au deschis școlile unde majoritatea copiilor aveau probleme de învățare”. Roman spune că sistemul de educația uruguayan s-a concentrat timp de două luni pe acești copii vulnerabili și de decalajul lor deja acumulat, și abia apoi a redeschis școlile în totalitate, pentru toți elevii.

Luni, 1.259 de școli din România intraseră deja în scenariul roșu, al predării orelor exclusiv online. Cifra lor s-a mărit de circa 5 ori, față de începutul anului școlar. Aproximativ un sfert dintre aceste școli au intrat în scenariul roșu din cauza cazurilor de Covid-19 apărute chiar în școală, nu din cauza scenariului roșu impus la nivelul localităților respective.

În București, de marți intră în vigoare scenariul roșu, ca urmare a depășirii pragului de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, calculat la nivelul ultimelor 14 zile. Pentru următoarele două săptămâni, masca de protecție devine obligatorie atât în spațiile publice deschise, cât și în interior, iar toate unitățile de învățământ se închid sau trec în sistem online, cu excepția grădinițelor și a after-school-urilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG