Linkuri accesibilitate

Profesorii care refuză orele online. Sindicalist: „De ce să vadă opinia publică ce predă el la clasă?”


Predarea orelor online nu are doar impedimente tehnice în România. ci unii profesori invocă pretexte care țin de viața lor privată.
Predarea orelor online nu are doar impedimente tehnice în România. ci unii profesori invocă pretexte care țin de viața lor privată.

Invocarea vieții private sau refuzul de a fi filmați și înregistrați sunt pretexte folosite de unii profesori care nu vor să predea orele online. Pentru cei care își fac treaba, aceste probleme le stârnesc râsul.

Grupurile de Facebook ale profesorilor din învățământul preuniversitar fierb, mai ales după ieșirea premierului Ludovic Orban, care a spus că aceia care refuză să predea orele online nu au ce căuta în sistemul de învățământ. Pe lângă problemele și lipsurile tehnice, invocate cel mai des, cadrele didactice care se opun acestei modalități de predare invocă și pretexte mai puțin obișnuite: fie faptul că nu vor să fie filmați și înregistrați, fie că există riscul ca lecțiile să le fie „plagiate” de alții.

Pe bună dreptate, niciunul dintre noi nu a semnat să ne expunem mediul de acasă publicului, din diverse motive, fie sunt camerele sărăcăcioase, fie pe alocuri tocmai invers, opulente”, scrie un utilizator pe cel mai mare grup de Facebook al cadrelor didactice din preuniversitar, Grupul profesorilor din România (peste 45.000 de membri).

Altcineva este preocupat de „drepturile de autor” asupra lecției predate: „Așa cum nu ai voie să înregistrezi un spectacol, nu ai voie să înregistrezi nici lecția, atât actorul cât și profesorul fiind creatori, de fiecare dată când se află în fața publicului lor”. Un alt cadru didactic de pe forum cere „spor de calculator”, iar alții se declară depășiți pur și simplu de probleme tehnice de bază: „Ce idei aberante! Eu la catedră nu pot face și lecția și suportul tehnic pentru videoconferință. Ori una, ori cealaltă”.

Nu ne e teamă că ne văd elevii, dar de ce să apară în spațiul public filme cu profesorii care predau? Nu am văzut doctori care operează să facă publice filmări. De ce să vadă opinia publică ce predă profesorul la clasă?
Simion Hăncescu, președinte FSLI

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Europa Liberă că este de acord cu multe dintre aceste obiecții ale dascălilor care se opun predării online, însă spune că situația nu este „un fenomen” și că cele mai mult probleme sunt de natură tehnică.

Nu ne e teamă că ne văd elevii, dar de ce să apară în spațiul public filme cu profesorii care predau? Nu am văzut doctori care operează să facă publice filmări. De ce să vadă opinia publică ce predă profesorul la clasă?”, spune Simion Hăncescu, pentru Europa Liberă.

De altfel, luni, FSLI a solicitat Guvernului modificarea legislației, pentru „a stabili sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini truncate luate din timpul predării online”.

De asemenea, sindicatul a mai cerut respectarea regulamentului GDPR și a Legii Educației Naționale, care spune că înregistrarea activității didactice „poate fi făcută numai cu acordul celui care desfășoară acea activitate”. Sindicatul invocă și Codul Civil, articolul 73, care vizează dreptul la propria imagine și faptul că o persoană poate interzice reproducerea înfățișării sale fizice sau a vocii.

S-a întâmplat ca pe rețelele de socializare să fie puse tot felul de poze și filme cu profesorii care predau de acasă. Treaba asta i-a deranjat pe unii. Unii au trucat poze, au făcut năzbâtii”, a mai spus Simion Hăncescu, pentru Europa Liberă.

În învățământul universitar, aceste probleme nu prea există, spune liderul sindicatului „Alma Mater”, Anton Hadăr, care a auzit însă de argumentele invocate de unii profesori din preuniversitar.

Ar trebui să dovedească mai multă înțelepciune acești colegi ai noștri”, spune Hadăr pentru Europa Liberă. „La urma urmei, noi și când predăm într-o sală față în față, poate oricine să înregistreze. Noi fiind persoane publice, natural ar fi să ne gândim că orice prezentare de curs poate fi făcută oricum și oriunde, fără să avem teama că cineva ne-ar plagia. Nu putem vorbi de plagiat în prezentarea unei lecții. Unii cred că alții se vor folosi de lecțiile lor la meditații, în privat”, mai spune liderul sindicatului universitar.

Nici să-l obligi nu poți, dar nici să-l lași să stea de pomană și să primească bani nu e corect. El stă acasă sau vine la școală și nu predă, dar să-i meargă salariul? E destul de greu de acceptat și de ceilalți colegi, și de comunitatea în ansamblu”, mai spune Anton Hadăr despre cadrele didactice care refuză să își facă treaba în online.

Profesor: „Aceste cadre didactice se cam ascund după deget”

Pentru profesorii care chiar își fac treaba, iar trecerea pe platformele online a fost o provocare pe care și-au dorit și au reușit să o depășească, pentru a putea să se dedice în continuare educării elevilor, aceste motive invocate de unii dintre colegii lor le stârnesc râsul.

Aceste cadre didactice se cam ascund după deget. Nu doresc să învețe și să se adapteze la ceva nou, nu realizează că de fapt direcția către așa ceva va fi.
Mariana Vișan, directoare Școala Centrală

Aceste cadre didactice se cam ascund după deget. Nu doresc să învețe și să se adapteze la ceva nou, nu realizează că de fapt direcția către așa ceva va fi. Învățământul trebuie restructurat”, spune Mariana Vișan, directoarea Școlii Centrale din București, pentru Europa Liberă. Profesoara este de acord că de multe ori, aceste pretexte împotriva predării online nu sunt decât o formă de a ascunde incompetența unora.

Ce avem de ascuns? Poate sunt unii care nu știu să se abțină la ore și mai scot pe gură și ce nu trebuie”, spune Mariana Vișan.

Când îi spui de pretextul unora că nu vor să li se vadă lucrurile de prin casă pe webcam, o apucă râsul: „Asta e o prostie, poți pune pe fundal orice altceva, iar dacă nu știi cum, întrebi un copil - cum fac să nu se vadă ce e în spatele meu?”.

La noi nu sunt probleme. La clasele mici au mai încercat părinții să stea în umbră, dar au fost atenționați că nu e regulamentar și atunci s-au retras”, mai spune directoarea, care o dă exemplu pe cunoscuta profesoară de limba română Florina Rogalski, care predă la școala ei și care s-a adaptat la predarea online fără probleme. „Dumneaei intră pe Google Classroom, s-a adaptat foarte bine chiar dacă are 64 de ani. Totul este să vrei. Sunt mulți care sunt refractari”, este de părere directoarea Școlii Centrale.

Nu doar în școlile cu ștaif din Capitală, unde poți bănui că lipsurile tehnice invocate de cei mai mulți dascăli nu sunt o problemă, predarea în online vine natural. La Făgăraș, profesoara Georgeta Banu predă la pregătitoare, la școala „Ovid Densușianu”, dar a auzit de poveștile care circulă printre cadrele didactice din alte părți.

Ți-ai ales această meserie, este normal să îți asumi niște riscuri, iar acesta... cu înregistratul nu este unul. Dacă ești un pedagog în adevăratul sens al cuvântului, nu îți este teamă nici de informația pe care o oferi, nici de feedback, nici de relația cu elevii și cu părinții”, spune Banu, pentru Europa Liberă.

Dacă ai o relație faină, deschisă, în care ei se simt siguri, nu au de ce să te înregistreze sau să cheme pe alții. Dar dacă tu urli și alte lucruri de acest gen, poate că unul sau doi elevi se găsesc să ți-o coacă.
Georgeta Banu, profesoară Făgăraș

Și pe profesoara din Făgăraș, ca și pe directoarea din buricul Capitalei, o apucă râsul când aude de spaima unor colegi că li se înregistrează ce au prin case: „Dacă li se înregistrează ce au prin casă, să se poziționeze undeva unde le convine. Cred că orice dascăl are în casă o bibliotecă, există un colțișor în casă unde să se simtă confortabil”.

Ea nu este de acord nici cu ideea practicată de unii profesori, de a preda online cu camera video închisă: „Copiii trebuie să știe că există o prezență vizibilă, atunci motivația este mai mare și gradul de implicare crește”.

Cât despre ideea că unii consideră că ce predau la clasă este subiect de drepturi de autor, Georgeta Banu spune că nu stă în picioare: „Să fim serioși, poate că fiecare îmbracă într-o formă proprie, dar cunoștințele nu sunt ale lui. Fiecare a învățat, pedagogia este aceeași pentru toată lumea, nu știu ce drept de autor ai putea avea asupra unui scenariu didactic, chiar dacă l-ai gândit în felul tău. Tot ce pui acolo sunt bucăți luate de undeva, după ce au spus alții. Nu cred că cineva filmează o lecție apoi o predă altora ca și cum ar fi a lui”.

Totul se reduce la relația pe care profesorii o au cu elevii și la cât de siguri sunt pe meseria lor, crede Georgeta Banu. „Dacă ai o relație faină, deschisă, în care ei se simt siguri, nu au de ce să te înregistreze sau să cheme pe alții. Dar dacă tu urli și alte lucruri de acest gen, poate că unul sau doi elevi se găsesc să ți-o coacă”, mai spune profesoara din Făgăraș.

  • Până la începutul acestei săptămâni, 338 de școli din România predau orele exclusiv în sistem online, iar alte 4.539 de școli predau în sistem hibrid – jumătate dintre elevi venind la școal, iar restul stând acasă și participând online la ore.
XS
SM
MD
LG