Linkuri accesibilitate

VIDEO Liderul opoziției din Venezuela se autoproclamă președinte interimar. Ciocniri violente pe străzile din Caracas


Proteste în Venezuela
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00

Proteste violente în Venezuela

Nicolas Maduro nu renunță la putere, în urma unor alegeri contestate.

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri „preşedinte în exerciţiu” al ţării, imediat recunoscut de Statele Unite şi aliaţii lor din regiune, Brazilia şi Columbia.

Străzile din Caracas, capitala Venezuelei, au fost miercuri scena unor ciocniri violente între susținătorii lui Guaido și forțele de ordine din Garda Națională, fidele președintelui Nicolas Maduro.

Maduro, a anunţat miercuri că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite, decizie contestată de Washington, care nu-i mai recunoaște lui Maduro calitatea de președinte, implicit puterea de a rupe relații diplomatice.

Rusia, pe de altă parte, a criticat Statele Unite și faptul că s-ar fi grăbit să-l recunoască pe Guaido drept o dovadă a faptului că „Occidentul nu ar respecta dreptul internațional”. Moscova are relații apropiate cu regimul Maduro, care a cumpărat arme din Rusia în valoare de milioane de dolari în ultimii ani. Conducerea armatei venezuelene a anunțat, de asemenea, că nu-l recunoaște pe Guaido sau pe un alt „lider auto-proclamat” pentru că rolul armatei este de a proteja Constituția.

Nicolas Maduro a început la 10 ianuarie cel de-al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, de şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională.

Venezuela trece printr-una dintre cele mai serioase crize economice din istoria acestei țări bogate în petrol și se estimează că în jur de trei milioane de oameni au plecat între timp din țară, din cauza problemelor economice.

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor Parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Spre deosebire de Statele Unite, care l-au recunoscut imediat pe Juan Guaido președinte interimar, Uniunea Europeană a îndemnat miercuri doar să fie ascultată „vocea" poporului din Venezuela şi s-a pronunţat pentru alegeri „libere".

XS
SM
MD
LG