Ucraina va transmite CEDO dovezile invaziei ruse în Crimeea
Marturiile a peste cincizeci de persoane și mai mult de 100 de înregistrari video vor reprezenta probele invaziei ruse în Crimeea, care vor fi trimise de Ucraina la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, a declarat Ivan Lișcin, împuternicitul guvernului ucrainean pentru CEDO.
La Strasbourg sunt in prezent in curs de examinare cinci plangeri depuse de Ucraina împotriva Rusiei. Pe langa anexarea peninsulei, mai este vorba și despre agresiunea în Donbas, probele părții ucrainene urmand sa fie oferite peste două luni.
„Fiecare dovada video contine mărturia persoanei care a făcut înregistrarea sau care apare în imagine. Am realizat trei grafice diferite…Unul – intrarea trupelor rusești. Am indicat ce unitate, când a intrat unde a fost descarcata…, cand a plecat de acolo… Separat, am făcut un grafic cu ocuparea infrastructurii ucrainene. Avem informatii cu orarul capturarii sau blocarii unităților militare ucrainene… ”, – a spus Lișcin.
În martie 2014, după ocuparea cu trupe fara insemne militare a peninsulei Crimeea, Rusia a anexat republica autonoma, organizand in acest scop un „referendum“ de auto-determinare a teritoriului. Pe 18 martie, Kremlinul a semnat așa-numitul „act“ cu privire la „unirea” Crimeei și a orasului Sevastopol la Rusia.
Ucraina va cumpăra cărbune din SUA
SUA au anunțat luni că vor vinde în premiera cărbune Ucrainei, diminuându-i astfel dependența energetică față de Rusia și separatiștii proruși din estul țării.
Acordul semnat cu compania Xcoal Energy & Resources din Pennsylvania prevede ca, până la sfârșitul anului, americanii sa livreze companiei de stat din Ucraina „Țentrenergo“ circa 700.000 de tone de cărbune. Primul transport, la un preț de 113 dolari pe tona, va pleca din portul Baltimore în luna august.
Secretarul american pentru Energie Rick Perry a declarat că, pentru SUA, această tranzacție „joacă un rol-cheie în realizarea unei poziții dominante pe piața de energie“. Donald Trump a promis să reînvie industria cărbunelui din SUA, care a pierdut mii de locuri de muncă din cauza trecerii bruște a SUA la surse mai ieftine și mai curate de energie, în principal gaze naturale, în timp ce în Europa și Asia a crescut cererea de cărbune.
Ucraina face mari eforturi pentru a-și asigura independenta energetica, dupa ce, în luna martie, a refuzat sa mai cumpere carbune de la rebelii din Donbas, tăind astfel o importantă sursa de finantare pentru regimurile separatiste din estul Ucrainei. Totodata, Kievul a sistat și importurile de cărbune din Rusia, pe care o acuza de sprijinirea separatistilor si finanțarea razboiului împotriva Ucrainei.
Ucraina participă la manevre și în Georgia
Georgia găzduiește un exercițiu militar la care participă aproximativ 2.800 de militari georgieni, americani și din alte șase țări.
Premierul Giorgi Kvirikașvili a spus că este un pas substanțial pentru avansarea obiectivului țării sale de aderare la NATO.
La exercițiul Noble Partner mai participă militari din Marea Britanie, Germania, Turcia, Ucraina, Slovenia și Armenia. La summit-ul de la București din 2008, liderii NATO au promis primirea Georgiei în alianta, atunci când țara va fi pregătită.
Infanteriști marini români, ucraineni și moldoveni participă la exercițiul multinațional Platinum Lion 17.2
Forțele Navale Române participă cu un detașament de militari de la Batalionul 307 Infanterie Marină la Exercițiul multinațional PLATINUM LION 17.2, care se desfășoară în perioada 31 iulie — 10 august, la Centrul de instruire din Novo Selo, Bulgaria.
Detașamentul de infanteriști marini români execută exerciții tactice cu trageri de luptă, misiuni de patrulare într-o zonă de operații, împreună cu militari din Bulgaria, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia, Slovenia, SUA și Ucraina.