Ucraina a demolat toate monumentele lui Lenin
In 1991, Ucraina, de pildă, avea circa 5.500 de statui ale lui Lenin.
Monumentele liderului boşevic au fost demontate în fiecare oraş şi sat aflat sub controlul Guvernului de la Kiev, sau au fost deturnate, pictate ludic, transformate
Iniţiativa anti-sovietică, ce prevede, de asemenea, redenumirea anumitor străzi sau oraşe, a fost întreprinsă de către preşedintele Petro Poroşenko încă din mai 2015.
Multe locuri au fost redenumite după eroii ucraineni, unei străzi Lenin din regiunea ucraineană Zakarpattia conferindu-i-se însă numele de Lennon, ca un tribut adus formaţiei Beatles.
Volodymyr Viatrovych, directorul Institutului Naţional al Comemorării, a confirmat că fiecare statuie a lui Lenin a fost demontată, alături de alte 1.069 de monumente sovietice.
În pofida acestei noi politici, relicvele comuniste rămân în continuare prezente în partea de est a Ucrainei, care este controlată de forţele susţinute de Rusia.
Mattis promite sprijin, dar nu și arme
James Mattis, secretarul american al Apărării, a declarat că Washingtonul va continua să pună presiune asupra Rusiei în privinţa „comportamentului său agresiv”, sistând însă promisiunile legate de furnizarea armelor letale Kievului.James Mattis , secretarul american al Apărării, promite susţinerea Ucrainei, dar nu şi înarmarea acesteia
Mattis a transmis că Rusia nu a tolerat acordul armistiţiului de la Minsk prin care se intenţiona încheierea violenţelor din estul Ucrainei.
”În pofida negaţiilor Rusiei, ştim că aceştia încearcă să retraseze frontierele internaţionale prin intermediul forţei, să submineze suveranitatea şi să elibereze naţiunile Europei”, a afirmat Mattis în cadrul unei vizite în Ucraina.
Vizita lui Mattis a coincis cu Ziua Independenţei Ucrainei.
Anatoli Antonov, pe lista sancțiunilor UE, este noul ambasador al Rusiei la Washington
Kremlinul a anuntat, luni, ca Anatoli Antonov este propunerea lui Vladimir Putin pentru functia de ambasador al Rusiei la Washington. El il va inlocui pe Sergey Kislyak care a fost timp de 9 ani ambasadorul Rusiei in Statele Unite. Anatoli Antonov este fost ministru adjunct al Apararii, sanctionat de Uniunea Europeana pentru rolul sau in anexarea Crimeei de catre Rusia in anul 2014.
Anatoli Antonov vine la Washington cu reputatia unui negociator dur. El este cel mai bine cunoscut oficialilor americani din perioada negocierilor dintre Rusia si administratia Obama, din anul 2009, in urma carora s-a incheiat un tratat care rennoia angajamentul Moscovei si al Washingtonului de a-si reduce arsenalele nucleare.
Noul ambasador al Rusiei la Washington are 62 de ani, este diplomat de cariera si a fost, pana la numirea in aceasta functie, ministru adjunct de Externe al Rusiei. Anterior, in perioada 2011 si 2016, el a servit ca viceministru al Apararii - mandatul sau a coincis cu momentul anexarii peninsulei Crimeea de catre Rusia, scrie Reuters.
Uniunea Europeana l-a inclus in urma cu doi ani pe lista oficialilor rusi vizati de sanctiuni, din cauza implicarii sale in desfasurarea de trupe ruse in Ucraina.
SUA au trimis primul transport de cărbune în Ucraina
Compania minieră americană XCoal Energy and Resources a trimis în Ucraina primul lot de 85.000 de tone de cărbune.
În acest fel, SUA devin o sursă de aprovizionare cu cărbune în Ucraina, după ce Rusia a preluat controlul rezervelor de cărbune din Donbas.
Ucraina intenționeaza sa cumpere în acest an circa 700.000 tone de cărbune din SUA.