Linkuri accesibilitate

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

08:49 6.1.2022

Ucraina: Borrell pe front și „basmele Rusiei”

Josep Borrell în apropiere de front, în Luhansk
Josep Borrell în apropiere de front, în Luhansk

Șeful diplomației europene Josep Borrell își încheie vizita de două zile în Ucraina, unde s-a deplasat și pe linia frontului, în est, în apropiere de Luhansk, una din regiunile secesioniste sprijinite militar de Rusia.

Este prima vizită în străinătate, în acest an, a celui care este echivalentul unui ministru de externe al Uniunii Europene. Lupta Kievului cu separatiștii și cu forțele rusești deghizate a făcut, din 2014 încoace, peste 13.000 de morți. Vizita lui Borrell a avut loc pe fundalul temerilor, atât la Kiev cât și în Occident, că Moscova se pregătește să invadeze estul secesionist al Ucrainei.

Vizita înaltului responsabil UE a avut loc înainte de reuniunea programată să aibă loc la Geneva pe 9-10 ianuarie între adjuncta secretarului de stat al SUA Wendy Sherman și vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov. Va urma o reuniune a Consiliului NATO-Rusia Council pe 12 ianuarie, totul urmat de o reuniune a OSCE în timpul săptămânii viitoare.

În acest timp, cum o rezumă Frankfurter Allgemeine Zeitung, la Washington, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omoloaga sa germană Annalena Baerbock au anunțat că țările lor nu vor mai accepta „basmele Rusiei” (Russlands „falsche Erzählung“). (Traducerea în engleză a declarațiilor lui Baerbock poate fi găsită aici.)

06:36 5.1.2022

Italia arestează un regizor de operă ucrainean la cererea Rusiei

Presa italiană scrie pe larg despre arestarea, de către poliția din Napoli, la cererea Moscovei, a unui regizor de operă ucrainean, Evgheni (Eugene) Lavrenciuk, cunoscut critic al ocupării Crimeei de către Rusia. Corriere della Sera scrie că acest fost director al Teatrului național și de balet din Odessa, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pe baza unui mandat emis de Rusia în 2020.

El a fost arestat pe 17 decembrie, dar știrea a fost anunțată abia ieri. Cum o scrie și La Repubblica, el se află acum încarcerat, în așteptarea extrădării spre Rusia.

Acuzația oficială este că în 2013, pe când Lavrenciuk era directorul Teatrului Polonez din Moscova, el s-ar fi făcut vinovat de corupție și înșelăciune. Corriere della Sera mai scrie că înainte ca le să fi părăsit Rusia, ca protest pentru ocuparea Crimeei, un spectacol pus în scenă de el la Tomsk, Anna Karenina, fusese interzis pentru «propagandă homosexuală».

Despre arestarea lui Lavrenciuk în Italia scrie și presa britanică, The Times precizând că pare a fi vorba de un alt caz de persecuție politică din partea Rusiei.

La Moscova, presa, precum Izvestia, se mulțumește să relateze faptele cunoscute și difuzate de agențiile de presă. Eho Moskvî oferă un link spre pagina Facebook Free Eugene Lavrenchuk! (dar linkul nu funcționează, el fiind acesta).

La Kiev, Ukrinform scrie că Ministerul de externe urmărește îndeaproape evoluția cazului. Interfax-Ukraina precizează că Lavrenciuk nu a fost arestat în Italia pe baza unui mandat Interpol, ci printr-o „circulară” emisă de Rusia, un tip de document limitat la anumite țări.

21:28 3.1.2022

Transnistria: undeva între Ucraina și Moldova, la umbra Rusiei

Coloană militară rusă în Transnistria
Coloană militară rusă în Transnistria

«Transnistria, rămășițele unui conflict înghețat»: revista de studii politice, culturale și geo-politice Le Monde Diplomatique (care nu are nimic de-a face cu cotidianul Le Monde) are, în primul său număr pe anul acesta, datat ianuarie 2022, un articol pe o pagină întreagă, ilustrat cu o hartă complexă, despre «acest teritoriu situat undeva între Ucraina și Moldova, la umbra Rusiei».

Scrie Le Monde Diplo: «Președintele Transnistriei a recâștigat fără nici o surpriză alegerile din 12 decembrie. In această regiune separatistă pro-rusă din Moldova, oamenii nu se mai lasă entuziasmați de politică. Începând cu cei tineri, sătui să trăiască într-un stat nerecunoscut. Cât despre autorități, ele propovăduiesc independența și o viziune multiculturală a națiunii moldovene, aliniată pe moștenirea sovietică.»

Revista trece în revistă faptul că situația s-a modificat radical din toamna trecută, când Maia Sandu a devenit președintă și a cerut deîndată retragerea trupelor ruse din Transnistria. Pe deasupra, regimul de la Tiraspol este prins între Moldova și Ucraina, care, ambele, sunt cu totul întoarse spre UE și SUA. Ucraina, care are la rândul său regiunile secesioniste din est și Crimeea ocupată de Rusia sprijină întru totul Moldova în eforturile sale de recuperare a Transnistriei. „De altfel, de la 1 septembrie Ucraina a interzis intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăci de înmatriculare din Transnistria”, scrie Le Monde Diplomatique.

21:25 3.1.2022

Șeful diplomației UE va vizita frontiera estică a Ucrainei

Josep Borrell
Josep Borrell

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, va vizita frontiera estică a Ucrainei săptămâna aceasta, într-o demonstrație de sprijin pentru Kiev pe fondul acumulării de forțe militare rusești de partea rusească a graniței.

Tensiunile regionale au crescut în ultimele luni, când Occidentul a avertizat că Moscova ar putea plănui o invazie pe scară largă a Ucrainei după masarea a aproximativ 100.000 de militari la frontieră. Oficiali de rang înalt în Statele Unite și Rusia urmează să aibă două zile de discuții pe această temă, începând de duminică, la Geneva, după ce Kremlinul a înmânat Washingtonului o listă de cerințe.

Borrell se va întâlni cu oficiali de la Kiev în timpul vizitei sale, care va dura de marți până joi. El a spus în repetate rânduri că orice discuții pe tema securității europene trebuie să se facă cu participarea aliaților europeni ai Statelor Unite.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG