Declarația transmisă de Comisie pe 8 aprilie, vine cu doar două zile înainte de cea de-a treia rundă de negociere dintre Conisliul UE, care îl sprijină pe candidatul francez, Jean Francois Bonhert, și Parlamentul European, care o susține pe Laura Codruța Kovesi.
Comitetul a transmis că acuzațiile adresate Laurei Codruța Kovesi de către controversata Secție Specială de achetare a magistraților, care variază de la „luare de mită, abuz în serviciu și depunere de mărturie falsă, ar putea viza discreditarea fostei șefe a DNA, în condițiile în care este una dintre cei trei candidați pentru conducerea Parchetului European”.
Membrii Comitetului mai subliniază că eforturile fostei șefe a DNA de a lupta împotriva corupției au fost „foarte apreciate” de societatea civilă, UE și de Consiliul Europei, iar instituția pe care a Laura Codruța Kovesi a condus-o a fost supusă atacurilor politice, care au dus, în cele din urmă, la demiterea ei.
Laura Codruța Kovesi a contestat demiterea ei la Curtea Europene a Drepturilor Omului.
Totodată, Comitetul atrage atenția că înființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților a fost puternic criticată deGRECO și de Comisia de la Veneția, dar și de Comisia Europeană, în cel mai recent raport MCV.
În plus, menționează că este „îngrijorat” de faptul că prima țintă a acestei secții speciale a fost Laura Codruța Kovesi și că această structură nu a oferit detalii legate de acuzațiile împotriva fostei șefe a DNA. Sursa citată mai menționează că investigarea a început în timpul negocierilor pentru șefia viitorului Parchet European.
Comitetul a cerut autorităților din România să „examineze rapid cazul ei și în conformitate cu standardele Consiliului Europei legate de un proces corect și să renunțe la oricefel de acuzații care ar putea fi motivate politic”.
Laura Codruța Kövesi a fost pusă sub control judiciar în dosarul pe care i l-a deschis Secția Specială pentru investigarea magistraților - SIIJ - sub acuzația de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, pentru aducerea în țară a transfugului Nicolae Popa.
Controlul judiciar îi interzicea lui Kövesi să părăsească țara timp de 60 de zile.
După ce Kovesi a contestat măsura de control judiciar impusă de procurorul Adina Florea de la Secția de investigare a magistraților, pe 3 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat câștig de cauză.