Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis președintelui Klaus Iohannis solicitarea de remaniere a lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției, alături de alți doi miniștri, Rovana Plumb și Natalia Intotero. Asta nu înseamnă că președintele trebuie să accepte și revocarea lui Tudorel Toader, dar și numirea lui Eugen Nicolicea ca succesor la Justiție.
Nu există informații oficiale privind intențiile șefului statului, în condițiile în care Olguța Vasilescu a fost respinsă timp de două luni de președinte pentru preluarea unor portofolii ministeriale.
Viorica Dăncilă a anunțat după Comitetul Executiv al PSD că va vorbi cu Tudorel Toader și se așteaptă ca acesta să demisioneze după ce și-a pierdut sprijinul politic al PSD. Rovana Plumb și Natalia Intotero au demisionat. Tudorel Toader, în schimb, a postat pe facebook că nu a demisionat și că urmează să aibă o discuție cu șefa Guvernului joi dimineață.
Nu este clar dacă în urma acestei discuții Tudorel Toader va demisiona, în condițiile în care, în urmă cu câteva zile, ministrul a spus că va pleca din fruntea Justiției în momentul în care președintele Iohannis va semna decretul de numire a unui nou ministru.
Remaniere sau restructurare. Dăncilă sau Dragnea
La ședința CEx, remanierea a fost instrumentul constituțional pe care l-a propus Viorica Dăncilă, care în ierarhia PSD are a doua funcție ca rang - președinte executiv. Liviu Dragnea a propus restructurare a Guvernului. Informația este oficială, așa cum a reieșit din declarația liderului PSD de după reuniunea conducerii social-democrate. Dragnea a arătat că Viorica Dăncilă a dorit remaniere, și nu restructurare, „ca să vadă dacă președintele acceptă”.
Relațiile dintre Dragnea și Dăncilă au devenit înghețate oficial. Propun partidului soluții diferite, nu mai ies la declarații împreună, Dăncilă a lăsat în istorie perioada în care nu se îndepărta de linia Dragnea. Remanierea lui Toader arată mai degrabă că Dăncilă are grupare proprie, dacă sunt luate în calcul declarațiile unor lideri de filiale, ca Paul Stănescu și Gheorghe Buzatu, sau ale Ecaterinei Andronescu, toți anti-Dragnea.
Restructurarea Guvernului nu este abandonată ca variantă, pentru că PSD se așteaptă ca șeful statului să nu accepte numirea controversatului Eugen Nicolicea, cel care a făcut facultatea de drept la 52 de ani, la distanță, care și-a croit faima prin limbajul ireverențios la adresa adversarilor politici, propuneri legislative contestate, deopotrivă cu slugărnicia față de șefii de partid.
Procedural, restructurarea guvernului este diferită de remaniere.
- Prin remaniere, totul depinde de acceptul șefului statului. Dacă acesta refuză propunerea înaintată de prim-ministru, atunci este posibil ca durata să se întindă până la 45 de zile, cât durează interimatul unei funcții.
- Prin restructurarea Guvernului, se presupune ca înainte de acceptul președintelui să intervină un vot în Parlament. Este nevoie de 233 de voturi, iar alianța PSD-ALDE este acum la limită, are 240 de membri.
- Este de urmărit și coeziunea dintre PSD și ALDE, în cazul reorganizării Guvernului, în condițiile în care Călin Popescu Tăriceanu se comportă ca un candidat hotărât la prezidențiale, iar Liviu Dragnea este la limita apelului în dosarul angajărilor fictive. Tăriceanu este ținut aproape de PSD cu votul în comisie pentru menținerea imunității parlamentare în fața dosarului DNA în care este acuzat de luare de mită. 800.000 de euro.
În cazul unei restructurări, nu este clar care sunt ministerele care ar urma să fie comasate sau desființate. Nu este limpede nici care sunt miniștrii care ar fi sacrificați sau cei care ar putea fi promovați în noua formulă guvernamentală. În prag de alegeri, schimbările de guvern arată mai degrabă disperare din partea puterii, o încercare de a arunca în arenă nume care pot salva situația, pentru partidele aflate în pierdere de viteză.
Rămâne, de asemenea, neclar de ce PSD apelează în campanie la promovarea lui Eugen Nicolicea, un parlamentar fără popularitate, văzut în partid ca executant fidel al ordinelor, oricât de repudiate ar fi. Practic, de ce asaltul împotriva Justiției, exercitat de PSD de mai bine de doi ani, are nevoie de un suflu și proaspăt, și cinic? Dacă, într-adevăr, pe lista PSD de miniștri s-au aflat Robert Cazanciuc, Toni Greblă, cu un CV mai calificat pentru postul de ministru al Justiției a fost aleasă varianta care aduce cea mai puțină popularitate? Până pe 20 mai, când este termenul la Curtea Supremă pentru Liviu Dragnea, se pregătesc noi ordonanțe de urgență? Pe lista lui Toader se afla o ordonanță pentru Codurile penale (care va fi adoptată în câteva zile, urmând bătălia pe promulgare), dar a rămas uitată ordonanța, pe listă și ea, care redeschide dosarele cu verdicte definitive pentru corupție.