Linkuri accesibilitate

Iohannis amână remanierea până săptămâna viitoare: „Se vrea reluarea atacului PSD asupra justiției”


Klaus Iohannis va lua o decizie despre remanierea cerută de Dăncilă abia săptămâna viitoare.
Klaus Iohannis va lua o decizie despre remanierea cerută de Dăncilă abia săptămâna viitoare.

Președintele Klaus Iohannis îi va comunica premierului Viorica Dăncilă ce decide cu privire la remanierea guvernamentală cerută, abia la începutul săptămânii viitoare. El consideră că prin aceste schimbări PSD vrea să „întărească asaltul asupra justiției”.

„Mi-am pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere guvernamentală. Prima mea impresie este că să face pentru ca lucrurile să meargă mai prost, or așa ceva este pur si simpu inadmisibil”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu tinerii magistrați, absolvenți ai Institutului Național de Magistratură.

Iohannis a anunțat că îi va comunica premierului Viorica Dăncilă un răspuns cu privire la schimbarea din funcție a celor trei miniștri - Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero, abia la începutul săptămânii viitoare.

„Lucrurile încep să capete un contur trist, în condițiile în care am convocat un referendum pentru a afla opinia românilor despre acest asalt al PSD asupra justiției, iar PSD pregătește o remaniere care pare să vrea să întărească acest asalt asupra justiției”, a mai spus Iohannis.

„Se vrea reluarea atacului PSD asupra justiției”, a fost concluzia președintelui Klaus Iohannis.

Anterior, Klaus Iohannis le-a ținut un discurs absolvenților Institutului Național al Magistraturii, la care au participat și șefa Înaltei Curți, Cristina Tarcea, și procurorul general Augustin Lazăr.

„Tăria de caracter, moralitatea şi profesionalismul vă vor fi puse nu o dată la încercare. Vă spun aceste lucruri pentru că trebuie să fiţi pregătiţi să faceţi faţă presiunilor şi asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justiţie. Vedem cu toţii de doi ani deja cum legi fundamentale într-un stat de drept se modifică în funcţie de interesul unora sau altora ajunşi vremelnic în funcţii politice importante. Contextul actual ne arată că progresul făcut cu mari sacrificii pentru consolidarea independenţei justiţiei nu e ceva câştigat în mod definitiv şi presupune un efort continuu din partea noastră, a tuturor. Menţinerea cursului democratic al României depinde şi de puterea dumneavoastră de a rămâne fideli misiunii pe care v-aţi asumat-o. Democraţia se apără de către fiecare dintre noi zi de zi", a spus președintele Iohannis.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a pierdut miercuri sprijinul politic al PSD în Guvern și urmează să fie înlocuit din funcție cu deputatul PSD Eugen Nicolicea. Rovana Plumb și Natalia Intotero părăsesc guvernul, pentru că sunt candidate pentru Parlamentul European. În locul lor sunt propuși deputata PSD Oana Florea, respectiv senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu.

XS
SM
MD
LG