Linkuri accesibilitate

Noii miniștri propuși de PSD: fosta asistentă a lui Grapini și un milionar cu afaceri în Spania


Viorica Dăncilă a anunțat schimbările din Guvern, convenite cu liderul PSD Liviu Dragnea.
Viorica Dăncilă a anunțat schimbările din Guvern, convenite cu liderul PSD Liviu Dragnea.

Mica remaniere guvernamentală prin care Tudorel Toader a fost eliminat de la Justiție ar putea face loc în Guvern pentru două noi nume, dacă președintele îi acceptă: Oana Florea la Fonduri Europene și Tit Liviu Brăiloiu la Diaspora.

Pe lângă Tudorel Toader, pe care PSD vrea să îl înlocuiască la Justiție cu Eugen Nicolicea, din Guvern mai pleacă Rovana Plumb și Natalia Intotero, care se află pe locuri eligibile în cursa pentru Parlamentul European.

La ministerul Fondurilor Europene, PSD o propune pe deputata PSD Oana Consuela Florea. În trecut, Florea a condus fundația Facias, înființată de omul de afaceri Dan Voiculescu, fondatorul grupului media Antena și al Partidului Conservator. Florea a fost apoi asistentă la Parlamentul European, în perioada 2014-2016. Ea a lucrat la Parlamentul European pentru Maria Grapini, dar și pentru Claudia Țapardel sau Viorica Dăncilă, conform Press One.

Ajunsă în Parlamentul României, Florea a fost folosită de PSD pentru a conduce Comisia de anchetă privind alegerile din 2009, care s-a ocupat de verificarea unor aspecte legate de alegerile prezidențiale din 2009, când Mircea Geoană a pierdut la foarte mică diferență alegerile în fața lui Traian Băsescu. Totul a pornit după afirmațiile aruncate în public de consultantul politic Dan Andronic, despre episodul devenit cunoscut drept „sufrageria lui Oprea”: în noaptea alegerilor, acasă la Gabriel Oprea s-ar fi adunat șefii SRI George Maior și Florian Coldea, dar și Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general. Comisia și-a încheiat activitatea fără să afle ceva concret.

La ministerul pentru Românii de pretutindeni, PSD îl împinge pe senatorul PSD de Constanța Tit Liviu Brăiloiu. El este unul dintre cei mai bogați parlamentari, fiind milionar în euro, și este campionul la cele mai mari împrumuturi acordate în nume personal.

El deținea cash, în conturi, 1,18 milioane euro, la data completării celei mai recente declarații de avere. Brăiloiu mai deține acțiuni la firmele Complex Palas Pelican, din stațiunea Mamaia, la Ospitalitatea Romtour, Montimpex și National Service Group. Brăiloiu, fost prefect de Constanța, numit în 2009 în guvernarea PDL-PSD, are afaceri în Spania și este milionar în euro, conform revistei Capital. În actuala legislatură s-a făcut remarcat în Parlament prin gesturi obscene și injurii adresate deputatei USR Florina Presadă, dar și prin ideea de a introduce o lege de „controlare” a postărilor pe Facebook.

Senatorul PSD de Constanța a dat cu împrumut peste un milion de euro. 450.000 de euro au mers către Ion Ovidiu Brăiloiu, fratele său, care a decedat în 2017. Restul de bani au fost împrumutați chiar firmei lui Brăiloiu, Complex Palas Pelican, care deține hotelul cu același nume.

Pentru ministerul românilor de pretutindeni, Liviu Brăiloiu, el a stat mult timp în Spania, pot spune că el cunoaște deja problemele celor din diaspora”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

XS
SM
MD
LG