Linkuri accesibilitate

BERD înrăutățește prognoza de creștere economică a României


Și Comisia Europeană a revizuit în jos previziunile de creștere economică a României pentru 2019, de la 3,8% la 3,3%
Și Comisia Europeană a revizuit în jos previziunile de creștere economică a României pentru 2019, de la 3,8% la 3,3%

Economia românească ar urma să crească doar cu 3,2% în acest an, arată cel mai recent raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în scădere de la 3,6%, cât arătau estimările din noiembrie ale instituției financiare.

Prognoza BERD vine la doar o zi după ce, la rândul ei, Comisia Europeană a revizuit în jos previziunile de creștere economică a României pentru 2019, de la 3,8% la 3,3%.

Pentru anul viitor, estimarea BERD de creștere a PIB-ului României este tot de 3,2%. În schimb, Comisia Europeană este puțin mai pesimistă, prognozând un avand al economiei de doar 3,1%.

BERD a explicat revizuirea în scădere a estimărilor privind economia autohtonă din cauza „riscurilor crescute privind investițiile, a înăspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ori dobânda de referință în 2018, de la 1,75% la 2,5%) și a sporirii dezechilibrelor externe”.

„Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piaţa forţei de muncă, slăbiciunilor prelungite din zona euro şi a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali", mai menționează raportul BERD.

Raportul instituției financiare mai menționează că, deși rata șomajul este de 4% - cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani – acest lucru face dificilă recrutarea forței de muncă și duce la creșeterea salariilor. Pe de altă parte, rpaortul mai menționează și așa-numita „taxă pe lăcomie”, OUG 114, introdusă de Guvern, la finalul anului trecut, care are un impact asupra anumitor domenii rpecum banking, telecom, fonduri de pensii și energie.

Cu toate că, în martie 2019, Guvernul a atenuat unele dintre măsurile anunțate, în principal cele care priveau sectorul bancar, „încrederea investitorilor a fost afectată, iar impactul asupra activității economice în general este de așteptat să fie unul negativ”.

BERD mai atrage atenția și asupra faptului că deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB ca urmare „a politicilor fiscale mai relaxate”.

În opinia BERD și inflația este un motiv de îngrijorare, ținând cont că în iunie 2018 a ajuns la cel mai ridicat nivel al ultimilor cinci ani – 5,4% – și mult peste ținta BNR (2,5% plus/minus un punct procentual). Totuși, la finalul lui 2018, inflația s-a redus până la 3,3%.

Raportul BERD ia în calcul și datoria generală guvernamentală, care a ajuns la 37% din PIB, despre care spune însă că este „la un nivel scăzut după standardele regionale”. Conform Tratatului de la Maastricht, datoria guvernamentală nu poate depăși 60% din PIB.

Bugetul de stat pe 2019 al României a fost construit pe o creștere economică de 5,5%, un PIB de 1.022 miliarde de lei și un deficit de 2,76% din PIB, baze considerate „mult prea optimiste”, după cum au avertizat, în mai multe rânduri, economiștii, dar și reprezentanții Consiliului Fiscal.

Și Fondul Monetar Internațional are un scenariu mai pesimist în ceea ce privește creșterea economică a României. În cel mai recent raport al FMI, de la începutul lunii aprilie, instituția financiară estima o creștere de 3,1% pentru acest an și de doar 3% pentru anul viitor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG