Premierul a repus pe tapet chestiunea modului în care sunt tratați românii de către UE, temă de campanie electorală pentru PSD, și a spus că îi va cere lui Timmermans să respecte România.
"Am să îi răspund domnului Timmermans și o să cer ca țara mea și românii să fie tratați în mod corect și să fie respectați ca și ceilalți cetățeni din Uniunea Europeană. Mi se pare o abordare care nu este corectă. Noi și așa avem MCV aplicat doar pentru România și Bulgaria. Eu sper să dăm credibilitate instituțiilor europene, să avem o Europă puternică și unită pe care ne-o dorim noi toti, ca suntem proeuropeni", a spus Dăncilă.
„Nu am răspuns încă dlui Frans Timmermans, dar pentru mine există o dezamăgire. Este pentru prima dată, în nouă ani cât am stat la Bruxelles în calitate de europarlamentar, am văzut multe comisii europene, dar niciodată... Mie mi se pare că acum se acţionează politic şi în momentul în care mai sunt două săptămâni până la alegeri să trimiţi o astfel de scrisoare guvernului României mi se pare nepotrivit”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.
Viorica Dăncilă a mai explicat că Guvernul României nu a luat nicio decizie legată de subiectul justiției, de aceea „nu i se poate imputa” Executivului că ar fi luat o hotărâre în acest sens.
„Este dreptul Parlamentului României să legifereze şi asta a făcut. Iar ca să ceri guvernului să vină să intervină pe legi pe care le-a dat parlamentul nu se poate, pentru că ştim că trebuie să avem separarea puterilor în stat. Faptul că vine cu acea ameninţare cu articolul 7 mi se pare un lucru periculos. Vorbește despre ridicarea MCV-ului. Da, știu că dacă activezi Articolul 7 nu poate să existe MCV. Dar în scrisoare mai vorbește dl. Timmermans despre un mecanism care să se aplice României. Eu cred că despre acest mecanism am mai avut discuții în cadrul Parlamentului European. Chiar grupul ALDE a venit cu un mecanism pentru toate statele pe criterii precise, corecte, care să se aplice tuturor statelor membre. Vorbeam despre dublul standard și acesta se încearcă să fie aplicat din nou", a mai spus premierul.
Reacția premierului român vine în contextul în care, luni, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a trimis o scrisoare prin care anunța că Bruxelles-ul va declanșa aplicarea Articolului 7 din Tratatul UE dacă modificările aduse de Parlament codurilor penale vor intra în vigoare.
Aceste modificări produc o „impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni de corupție”, potrivit documentului semnat de Frans Timmermans. Altfel spus, în cazul aplicării acestui articol, considerat „opțiunea nucleară”, România își poate pierde dreptul de vot în UE.
Facebook Forum