Rezultatele ADN care vor fi aflate în câteva zile vor arăta cu certitudine identitatea persoanei ucise, vor stabili dacă este vorba despre Alexandra, Luiza sau altcineva, însă nu vor indica nici locul, nici data și nici modul în care s-a produs crima, a rezultat dintr-o discuție pe care Europa Liberă a purtat-o cu un medic legist cu o experiență prodigioasă, de peste 20 de ani.
Specialistul consultat de Europa Liberă a acceptat să explice pe înțelesul oricui cum se fac analizele. Ce este cert până acum este faptul că fragmentele de oase și dinții sunt de proveniență umană. Există, așadar, un cadavru sau mai multe. Cea mai mare problemă pentru medicii legiști de la IML este că fragmentele osoase au dimensiuni mici și că sunt arse, ceea ce îngreunează cercetarea lor.
Se fac analize în două laboratoare diferite – cel de antropologie și cel de genetică.
„În acest moment, nu avem expertiza antropologică, studiul fragmentelor de oase putând oferi indicii cu privire la vârsta și poate și la sex, cu condiția ca reperele anatomice specifice să nu fi fost distruse ca urmare a expunerii la foc. În cazul de față, chiar dacă fragmentele osoase sunt de dimensiuni mici, ar putea exista niște repere anatomice care să ajute antropologul să aprecieze vârsta. Pentru stabilirea sexului, nu cred că sunt repere suficiente. Pentru stabilirea sexului, ar fi trebuit să existe un craniu întreg, oasele bazinului, un os lung - humerus, femur, tibie, or nu există în acest caz”, a spus medicul legist.
„Pentru stabilirea vârstei, se analizează o serie de indicii anatomice, cum ar fi centrele de osificare, aspectul suturilor craniene, care sunt specifice anumitor etape de dezvoltare. Depinde ce fragmente osoase sunt analizate și cât sunt ele de deteriorate prin ardere cu flacără”, a mai spus medicul specializat în medicina legală.
Ce poate spune analiza ADN
La stabilirea profilului ADN, este important gradul de deteriorare prin ardere al fragmentelor osoase. IML dispune de aparatura necesară izolării și multiplicării ADN în vederea stabilirii profilului genetic. În plus, ADN poate fi izolat și din dinți, aceștia având o structură foarte rezistentă la foc.
În momentul în care se va demonstra că fragmentele aparțin Alexandrei, atunci vom avea deja un cadavru.Se va compara profilul genetic obținut cu cel al firului de păr care a fost găsit în casa inculpatului.
„Probele ADN care au fost obținute de anchetatori în mașina și în casa presupusului asasin arată că Alexandra s-a aflat, într-adevăr, acolo, însă nu că a și murit acolo sau că a murit. Nu există, în acest moment, nicio dovadă obiectivă și științifică că acolo a murit cineva”, este de părere medicul citat.Proba ADN este cea mai importantă. Dacă din fragmentele de oase și din dinți se izolează ADN-ul ei, este limpede că Alexandra este moartă.
Am întrebat dacă ar fi fost posibil ca suspectul Gheorghe Dincă să poată arde corpul victimei în curtea sa, după ce Alexandra a alertat autoritățile
„Științific vorbind, nu există până în acest moment probe care să ateste faptul că Alexandra a fost ucisă sau că a fost ucisă în acea casă sau curte. Dacă se va stabili, prin analiza genetică, faptul că fragmentele osoase și dinții găsiți aparțin Alexandrei, aceasta înseamnă că se va proba realitatea morții ei, dar nu și locul unde a murit. Dat fiind că fragmentele osoase sunt de mici dimensiuni și sunt deteriorate prin ardere, nu mai poți stabili data morții. Nu există niciun criteriu medico-legal pe baza căruia să se poată stabili mecanismul de producere a morții și nici intervalul postmortem. Important este că, ADN-ul va arăta că persoana căreia îi aparțin fragmentele osoase a murit”, afirmă medicul legist.
Pe de altă parte, atrage atenția butoiul sau, să spunem, instalația improvizată, cu arzător.
„În crematoriu, la o temperatură de peste 1.000 de grade, un cadavru arde în 2-3 ore. Iar în acel cilindru s-au găsit niște fragmente osoase arse. Acela ar trebui supus unor analize. Dacă în acea instalație a avut loc o ardere la peste 1.000 de grade, este exclus ca acolo să nu apară niște modificări. Un recipient din metal care este supus unei arderi într-un interval de ore, este imposibil să nu fi suferit niște modificări în structura lui. Cred că butoiul are și el multe informații de oferit”
Anchetatorii au spus că nu s-au găsit urme de sânge în casa suspectului Gheorghe Dincă. Este posibil să arzi un corp fără să existe astfel de urme?
„El putea să spele orice urmă de sânge, însă polițiștii au la îndemână teste specifice pentru a depista petele de sânge, inclusiv pe cele care nu se văd cu ochiul liber. Dacă nu s-au găsit urme de sânge, nu înseamnă neapărat că este imposibil să fi fost omorâtă în casa suspectului. Un om poate fi ucis și fără vărsare de sânge, de pildă prin strangulare, însă lipsa petelor de sânge poate atesta faptul că în acel loc nu a fost tranșat un cadavru”, arată medicul.
Dar în butoiul acela poate fi ars un corp fără să-l tranșezi?
„Da. La IML au existat cazuri de cadavre întregi găsite în valize. Trebuie știute dimensiunile butoiului și înălțimea și greutatea fetei. Într-un butoi suficient de mare, ar putea încăpea un corp uman cu înălțimea și greutatea Alexandrei. Mai este un aspect. Până să se instaleze rigor mortis (rigiditatea cadaverică) trec două până la patru ore, timp în care corpul este moale, flexibil, poate fi relativ ușor contorsionat. Pe de altă parte, chiar și după instalarea rigidității cadaverice, corpul poate fi manipulat, cu mai mult efort, astfel încât să încapă într-un spațiu mic.”
Dacă la percheziție au intrat mulți polițiști în curte, cu mașini, a existat riscul distrugerii unor probe?
„În mod normal, trebuie intrat cu papuci asemenea celor de la spitale și muzee, cu costume, acoperiți din cap până-n tălpi. Criminaliștii intră primii. Nu se intră cu bocanci și în costume de stradă acolo.”
Probele mai sunt relevante dacă s- a întrerupt ancheta odată cu transferarea suspectului la București?
„Dacă perimetrul este securizat, probele nu dispar. Dacă vorbim de fire de păr sau haine, chiar și despre pete de sânge, acestea nu dispar. Există teste. Se periclitează într-un interval de timp mai lung, nu într-o săptămână. S-au obținut probe ADN și de la mumii de mii de ani, care au fost supuse unor procedee elaborate de îmbălsămare. La IML există aparatura necesară, iar dacă este ceva excepțional, se poate apela și la laboratoare din străinătate”
Ați mai întâlnit un caz asemănător celui de la Caracal?
„Nu, din perspectiva fragmentelor atât de mici de oase. Și mici, și arse. În 20 de ani, nu am întâlnit așa ceva. Am mai avut cazuri, demult, cu cadavre tranșate, răspândite prin oraș, însă nu așa ceva”, a spus medicul legist care a acceptat, sub condiția anonimatului, să ofere detalii despre expertiza al cărei rezultat va așeza cazul Caracal pe o pistă clară – dacă Alexandra sau Luiza sunt victimele unui asasinat sau dacă este vorba despre alte persoane.
Facebook Forum