Gabriela Firea a anunțat că vrea să introducă un sistem suplimentar de taxare a mașinilor în București, bazat în parte pe norma de poluare, în parte pe reședința șoferilor. Astfel, primarul Capitalei vrea să impună „vinieta electronică Oxigen-B”, practic o taxă de acces de 10 lei pe zi sau de 1.900 de lei pe an, pentru șoferii care vor să intre în București cu mașini înmatriculate în provincie sau în străinătate. Mașinile înmatriculate în Capitală sau în județul Ilfov sunt exceptate de la această taxă, pe ideea că în Ilfov „locuiesc în cea mai mare parte tot bucureșteni și reprezintă zona metropolitană a capitalei”, a explicat Firea.
În ce privește restricționarea traficului în funcție de normele de poluare ale mașinii, situația stă altfel: nicio mașină cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 nu va avea voie să intre în zona de Centru a Capitalei, indiferent că e din București sau din provincie. Mașinile cu Euro 3 vor putea avea acces în Centru doar dacă achită vinieta „Oxigen-C”, care costă 75 de lei pe lună sau 900 de lei pe an, arată proiectul prezentat de Gabriela Firea, care va trebui votat de consilierii municipali. Mașinile cu normă de poluare Euro 4-Euro6 sau electrice vor avea acces nerestricționat în zona Centrală a Capitalei, care este definită de Firea ca pornind de la Piața Victoriei până la Ștefan cel Mare-Eminescu-Nerva Traian-Șincai-Mărășești-Calea 13 Septembrie-Berzei-Buzești.
Este taxa Firea legală? Dar corectă? Ce spun Zegrean, Ciucu și Wring
Este o nedreptate creată celor din afara Bucureștiului. Mașina mea are Euro 6, poate un bucureștean circulă cu Euro 2, Euro 3. Este o inechitate care nu poate fi justificată.Augustin Zegrean, fost președinte CCR
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune pentru Europa Liberă că taxele auto gândite de Gabriela Firea sunt „o sarcină fiscală pe care pot să o stabilească consilierii municipiului București, dar care ar trebui să aibă la bază o lege. Eu nu știu să existe vreo lege în România care să permită municipalităților să instituie astfel de taxe”. Proiectul Gabrielei Firea nu poate fi atacat la Curtea Constituțională, care se ocupă doar de acte emise de Guvern și de Parlament, însă poate fi atacată la o instanță de contencios administrativ.
Fostul judecător CCR consideră ideea nedreaptă și discriminatorie: „Sigur că măsuri împotriva poluării trebuie luate, dar nu văd de ce numai cei care vin din țară trebuie să plătească. Cei din Ilfov sau cei din București de ce nu trebuie să plătească? Gazele de eșapament emanate de mașinile din București nu poluează? Este o nedreptate creată celor din afara Bucureștiului. Mașina mea are Euro 6, poate un bucureștean circulă cu Euro 2, Euro 3. Este o inechitate care nu poate fi justificată”.
Deputatul Nicușor Dan consideră că măsura anunțată de Firea ar încălca Constituția și explică faptul că o astfel de taxă de acces poate fi introdusă doar printr-un act cu valoare de lege, nu printr-o hotărâre municipală.
„Conform articolului 53 din Constituţie, orice limitare a dreptului la libera circulaţie se poate face doar prin lege, nu prin decizie a autorităţii locale. De exemplu, taxa de pod de la Cernavodă este prevăzută de OG 15/2002, cu valoare de lege. (...) Printr-o decizie din 2010, Curtea de Apel Bucureşti a decis că taxa instituită de primarul Mazăre pentru intrarea în staţiunea Mamaia încalcă Constituţia României”, arată Nicușor Dan într-un comunicat de presă.
Accesul în București nu este restricționat pentru nimeni. Automobilul nu este un drept, este un lux. Este confortul tău, dar plătești.Ciprian Ciucu, președinte PNL sector 6
Președintele PNL sector 6, consilierul municipal Ciprian Ciucu, a declarat pentru Europa Liberă că susține ideea Gabrielei Firea și că i se pare justificată, chiar dacă primarul general nu a făcut nimic până acum pentru a oferi soluții alternative traficului cu mașina în București: „Accesul în București nu este restricționat pentru nimeni. Automobilul nu este un drept, este un lux. Este confortul tău, dar măcar plătești pentru această chestiune. Vorbim despre sănătatea populației. Ar trebui să fie la latitudinea orașelor să decidă astfel de politici. Nu cred că este o piedică legală. Dacă ne uităm cu atenție în București și în cartiere în special, se vor observa foarte multe mașini înmatriculate în afara Bucureștiului, care sufocă practic orașul. Mi se pare o măsură justificată”.
Ciucu arată însă că astfel de măsuri restrictive ar fi fost binevenite dacă „oamenii au alternative. Dacă poți ajunge din punctul A în punctul B sau C al Bucureștiului, într-un timp rezonabil, cu transportul în comun. Și atunci, dacă vrei cu transport individual, îți asumi niște costuri, pentru că spațiul este limitat, mașinile poluează”.
Roxana Wring, președintele USR București și liderul consilierilor municipali din USR, consideră pentru Europa Liberă că măsurile anunțate de Firea sunt „un heirupism”: „Nu așa se administrează o capitală europeană, încercând să dai vina pe cei care vin din provincie, deși eu mă îndoiesc că ei reprezintă majoritatea în trafic. Eu nu am văzut niciun studiu, doamna Firea apare așa cu niște idei, dar noi nu știm câte mașini din provincie sunt în traficul bucureștean, nu știm câți dintre acești oameni de fapt locuiesc în București. Nu cred că va rezolva problema traficului”.
Firea „pune carul înaintea boilor”
Astfel de măsuri restrictive se iau de obicei după ce ai creat măsuri alternative. A pus carul înaintea boilor.Ciprian Ciucu, președinte PNL sector 6
Liberalul Ciprian Ciucu arată însă că Gabriela Firea ar fi trebuit să rezolve, înainte de această măsură „restrictivă”, multe alte probleme legate de traficul bucureștean și că „pune carul înaintea boilor”: „Acestea sunt măsurile pe care Gabriela Firea le ia după trei ani de când este primar. Ar fi trebuit să le ia după ce ar fi rezolvat alte lucruri, pentru că acestea sunt măsuri restrictive. În primul rând, trebuia să avem deja un transport în comun decent și predictibil. Trebuia să fi rezolvat deja problema pistelor de biciclete și de trotinete, ca transport alternativ, nepoluant. Trebuia să fi făcut parcări de tip park&ride, la prețuri accesibile, la principalele intrări în București. Și evident șoseaua de Centură, pe care a promis-o de mână cu Liviu Dragnea. Astfel de măsuri restrictive se iau de obicei după ce ai creat măsuri alternative. Dar ea nefiind în stare, pentru că are o echipă incompetentă, a făcut ce este mai ușor. A pus carul înaintea boilor”.
Dacă se vrea o taxă de acces în centru, pe care și alte orașe, precum Londra, o au, atunci gândește un plan integrat de parcări, cu îmbunătățirea transportului public, cu culoare unice de deplasare.Roxana Wring, președinte USR București
Roxana Wring, liderul USR București spune pentru Europa Liberă că Gabriela Firea nu va rezolva problema traficului bucureștean cu măsura anunțată: „Problema este că mașinile bucureștene sunt mai multe decât cele înregistrate în Londra, de exemplu. Dacă se vrea o taxă de acces în centru, pe care și alte orașe, precum Londra, o au, atunci gândește un plan integrat de parcări, cu îmbunătățirea transportului public, cu culoare unice de deplasare. Nu iei niște măsuri arbitrare, care sunt de fapt niște măsuri de promovare electorală. Eu vă asigur că, din ce văd eu în administrație, dacă această propunere va deveni realitate, partea de implementare va fi foarte dificilă. Și atunci nu o vor putea gestiona”.
Proiectul anunțat de Gabriela Firea va sta în dezbatere publică 45 de zile, apoi va fi supus votului în Consiliul General, la finalul lunii septembrie.
Facebook Forum