Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanța privind Codul Administrativ


Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat miercuri Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului de modificare a Codului Administrativ. Weber consideră că nu se justifică urgența.

Avocatul Poporului consideră că maniera aleasă pentru soluționarea situației administrației publice centrale și locale din România nu este adecvată, întrucât mecanismul legislativ al ordonanței de urgență prezintă un regim aparte, care ar trebui să fie folosit în situații extraordinare, urgente și a căror reglementare nu poate fi amânată”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului.

Un alt motiv de neconstituționalitate vizează articolul 109 referitor la răspunderea membrilor Guvernului și articolul 111 privind controlul parlamentar al activității Guvernului.

Avocatul Poporului mai transmite că OUG privind Codul administrativ contravine Constituției și afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului, în speță Guvernul. „Analizând noua soluție legislativă, Avocatul Poporului constată că din condițiile generale pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului a fost înlăturată condiția incompatibilității, ceea ce produce consecințe negative prin fragilizarea statutului membrilor Guvernului și a instituției în ansamblu.

Controversata ordonanță mai conține prevederi precum introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută (jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcție), față de două treimi cât era până acum, mutarea răspunderii pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici.

Meciul Firea - Weber pe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar continuă

Recent, Renate Weber a cerut Prefecturii București să atace în instanță hotărârea Gabrielei Firea de a ridica mașinile parcate neregulamentar în București.

Atunci, Firea declara că Avocatul Poporului „tinde să se transfore în avocatul nesmițirii”.

Miercuri, Weber și-a susținut poziția precizând că polițistul local nu este definit în niciun text legislativ drept „agent constatator” și că acesta nu ar putea, prin urmare, duce la începlinire ridicarea unei mașini.

”În final, ca să vezi care este interpretarea corectă, cred că ar trebui mers la o instanţă de judecată, pentru că, totuşi, numai judecătorul poate să facă acest lucru. De aceea am cerut noi prefectului să sesizeze instanţa de judecată. Dacă prefectul nu o face şi dacă o persoană particulară, poate să fie şi o instituţie, la un moment dat, se va trezi în situaţia în care maşina să îi fie ridicată de Poliţia Locală, va putea să facă ea personal o sesizare la instanţa de judecată sau să ne sesizeze pe noi. Dar, repet, noi avem o interpretare pe care o dăm unui ansamblu normativ. Interpretarea până la urmă însă, cea care trebuie să fie obligatorie, trebuie să vină de la o instanţă de judecată”, a adăugat Avocatul Poporului.

Ea a mai precizat că Parlamentul poate să rezolve situația făcând o armonizarea legislativă din care toată lumea să fie lămurită despre ce este vorba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG