Linkuri accesibilitate

Trei proiecte europene făcute de firma lui Dan Barna, anchetate de DLAF


Dan Barna, candidatul USR-PLUS la președinție, se află în mijlocul unei controverse despre cum a gestionat mai multe proiecte europene.
Dan Barna, candidatul USR-PLUS la președinție, se află în mijlocul unei controverse despre cum a gestionat mai multe proiecte europene.

DLAF investighează cele trei proiecte din fonduri europene, realizate de fosta firmă de consultanță a șefului USR, Dan Barna, despre care RISE Project a publicat un material în care arată mai multe nereguli.

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), organism aflat în subordinea Guvernului, care ține legătura cu instituția similară a Comisiei Europene, investighează proiectul „Punți comunitare”, proiectul „SES-am Deschide-te!” și proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, care au fost gestionate de fosta firmă de consultanță a lui Dan Barna, Grupul de consultanță pentru dezvoltare DCG SRL. Primele două proiecte au avut ca beneficiar Consiliul Județean Alba, iar al treilea a avut ca beneficiar chiar firma lui Dan Barna, arată un document publicat de RISE Project.

„Orice verificare și re-verificare a activității mele este binevenită. Am fost și rămân deschis și transparent, ca întotdeauna”, a declarat Dan Barna, conform unui comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a USR.

USR anunță că proiectele pe fonduri europene, derulate de Dan Barna, „au mai fost verificate de organismele intermediare și de autoritățile de management care nu au găsit niciun fel de nereguli financiare sau de oricare altă natură. Contractele au fost în regulă, așa cum a demonstrat rambursarea integrală a fondurilor, fără corecții financiare”.

USR ține să sublinieze că DLAF este „o instituție din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea Primului-Ministru Viorica Dăncilă”, contracandidat la președinție cu Dan Barna.

O anchetă a platformei de investigații RISE Project a arătat că mai multe proiecte pe fonduri europene, realizate de firma de consultanță a lui Dan Barna au fost folosite firme sau beneficiari ale unor cunoștințe de-ale lui Barna, una fiind chiar sora lui Barna. Deși DNA sau alte organisme de control nu au găsit nereguli, ancheta jurnalistică arată mai multe ipostaze de supraevaluări de achiziții sau de conflict de interese în cadrul acestor proiecte. De altfel, după finalizarea perioadei obigatorii de funcționare, proiectele cu bani europeni gestionate de firma lui Barna nu au mai rezistat economic, ele fiind menite să ajute persoanele cu dizabilități sau vulnerabile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG