Linkuri accesibilitate

România votează
România votează

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Cum se votează, estimări și rezultate

Cel mai cuprinzător proces electoral a intrat în a treia zi astăzi, când și românii dintre granițe sunt așteptați să-și aleagă președintele. Bătălia se dă pentru calificarea în turul al II-lea al prezidențialelor, între Dan Barna și Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă, destul de stingheră la PSD. Se află încă de dimineață la sediu, înconjurată de vremelnicul consul la Shanghai, Nelu Barbu, cel care i-a fost purtător de cuvânt la Palatul Victoria și care nu a apucat să plece la postul pe care i-l pregătise fosta șefă a Guvernului. Alături de doamna Dăncilă se află și Costin Mihalache, primul care a fost demis de către Ludovic Orban, fostul șef al cancelariei premierului.

Până la această oră, niciunul dintre baronii influenți ai PSD nu a ajuns la sediu, însă este posibil să apară la momentul la care se anunță primele estimări de la ieșirea de la urne, care nu iau în calcul voturile diasporei.

Alături de Viorica Dăncilă se mai află Olguța Vasilescu. Mihai Fifor și Orlando Teodorovici.

Prezidențiale 2019: A treia zi a votului la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

35.000 de voturi au venit până acum din Republica Moldova, unde astăzi a fost a treia zi de vot. În reportajul video realizat de Sergiu Culeac, românii din Moldova vorbesc despre cât de ușor a decurs de astă dată votul, dar spun și ce speranțe au, motivându-și, astfel, votul pentru președintele României.

Ce se citește la PSD în ziua alegerilor

La centrul de presă al sediului PSD, în ziua alegerilor tronează pe masă un ziar care are, pe prima pagină, interviu cu ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin. Ediția publicației data din luna octombrie și era singura care a fost lăsată la îndemâna presei acreditate.

Corespondentul Europei Libere, Cristian Andrei, transmite că la sediul socil-democraților s-au adunat deja Viorica Dăncilă, Olguța Vasilescu și Mihai Fifor, în așteptarea rezultatelor estimate de casele de sondaje la ieșirea de la urne.

Ambasadorul Rusiei, pe prima pagină a unei publicații de la sediul PSD
Ambasadorul Rusiei, pe prima pagină a unei publicații de la sediul PSD

Mari diferențe între județele țării la vot. Prezență în păr, dar și demobilizare în județele dominate de PSD

Tulcea, o regiune puțin populată, în care PSD s-a clasat de-a lungul timpului, cu mici excepții, pe primul loc, are, 70.000 de oameni care au votat, potrivit datelor publicate de BEC între ora 17.00 și 17.30.

La polul opus se află Cluj (282.000 de voturi) și Iași (280.000), alături de Prahova (279.000), județe unde au votat sub un milion de oameni în total. Cei mai mulți votanți sunt în București, care trecuse deja, în același interval, de 800.000 de persoane. La Cluj și La București, PNL și USR sunt bine plasate, dacă este să privim votul de-a lungul timpului și, mai ales, faptul că la nivelul întregii țări se menține diferența de peste un milion de voturi între mediul urban, în avans față de cel rural.

La Iași, în schimb, unde PSD domină, la Prahova, unde social-democrații au mulți primari, este foarte posibil ca votul să se fi distribuit aproximativ egal între cele trei formațiuni care își dispută calificarea în turul al doilea al prezidențialelor sau PSD să-și mențină fiefurile deținute din anii 90. Vorbim de județe.

Dolj, un județ roșu, se numără între zonele cu mulți participanți la vot - 218.000, la fel Bacăul, cu 217.000, Argeș, cu 226.000 de oameni care au votat, alte fiefuri tradiționale ale PSD.

Sub 100.000 de voturi se înregistraseră în același interval, 17.00-17.30, în Sălaj, 76.000, Ialomița, aflată sub influența PSD, avea doar 77.000 de votanți, Călărași, la fel, dominat de PSD, 88.000. Și Gorjul unde PSD este foarte bine instalat, 91.000. În jur de 90.000 de oameni au ieșit la vot în Satu Mare, Mehedinți și Caraș, în Harghita.

Cei mai puțini votanți a înregistrat Covasna, cu 53.000 de oameni care au mers la vot.

În aceste condiții, cum voturile se împart între candidați, nu avem situația alegerilor parlamentare, în care se împart mandate, va fi important - pentru calificarea în turul al doilea, cât au obținut Viorica Dăncilă și Dan Barna.

Ce o dezavantajează, totuși, pe Viorica Dăncilă, este prezența din urban mai mare decât la sate, în condițiile în care mai erau patru ore în care secțiile rămâneau deschise, iar ruralul se pare că stagnează. De asemenea, prezența mai mare din diaspora (560.000 și încă cinci ore cu secții deschise în Marea Britanie și patru, în Germania), depășită doar de București, dacă se păstrează tradiția din acest secol, când opțiunile s-au îndreptat către alți candidați decât cei ai PSD, este posibil să consume din avansul pe care se pare că îl are Dăncilă în fața lui Barna.

Primele estimări apar la ora 21.00, însă nu iau în calcul votul diasporei

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG