Linkuri accesibilitate

România votează
România votează

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Cum se votează, estimări și rezultate

Cel mai cuprinzător proces electoral a intrat în a treia zi astăzi, când și românii dintre granițe sunt așteptați să-și aleagă președintele. Bătălia se dă pentru calificarea în turul al II-lea al prezidențialelor, între Dan Barna și Viorica Dăncilă

Premierul Ludovic Orban a votat de dimineață, în comuna Dobroești, acolo unde locuiește, și a făcut un apel la oameni, să vină să voteze, pentru că libertatea unor alegeri libere a fost câștigată cu greu. Orban îl susține pe Klaus Iohannis, pe care sondajele de opinie îl indică fără emoții calificat în turul al doilea și câștigător al alegerilor.

Orban a devenit premier în timpul campaniei electorale, căderea guvernului Dăncilă fiind o mișcare politică ale cărei urmări vor avea efect astăzi, în timpul scrutinului.

Viorica Dăncilă, candidata PSD, a votat și ea la prima oră de la deschiderea urnelor și a făcut declarații de campanie. A spus că votează România bunăstării, fără reduceri de salarii și pensii, una dintre temele sale de atac după ce a pierdut guvernarea. Dăncilă susține că noua guvernare PNL ar intenționa să reducă veniturile românilor, deși liberalii au spus în mai multe rânduri că nu se vor întâmpla astfel de lucruri.

Viorica Dăncilă a votat la un liceu din București, însoțită de Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al muncii în cabinetul pe care l-a condus. Intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale nu este sigură pentru Dăncilă, totul va depinde de mobilizarea partidului său la urne, formațiune care se află în scădere constantă în opțiunile electoratului, în jurul a 20%, după eșecul înregistrat la alegerile europarlamentare.

302.000 de voturi în diaspora s-au înregistrat la ora 9.00, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central. Este posibil ca recordul de până acum, datând din 2014, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, de 377.000 de voturi, să fie depășit.

CITEȘTE AICI CUM A VOTAT DIASPORA ÎN ULTIMII 30 DE ANI

Imagine de la o secție de votare din Londra
Imagine de la o secție de votare din Londra

La ora 08.11, se înregsitrau 300.405 de alegători din Diaspora care votaseră în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC).

838 de secții de votare au fost organizate în străinătate.

Cea mai mare prezență la vot este în continuare înregistrată la o secție din Londra, 2.573 alegători prezentându-se pentru a își exercita votul. Prezență mare este și la secțiile din Chișinău și Bruxelles.

La polul opus, o secție de votare din Phenian (Republica Populară Democrată Coreeană) nu s-a înregistrat niciun vot, în timp ce la o secție din Solotvino (Ucraina) au votat patru români.

780.000 de persoane au votat în primele două ore în România, cu o prezență mai mare în mediul urban decât în mediul rural. Sunt două premiere, prezență masivă la vot - mai mare și decât la alegerile europarlamentare, din primăvară, comparând ora la care s-a votat. 3,3% atunci, 3,5%, acum La alegerile europarlamentare, care au fost impulsionate și de referendumul pe tema justiției, la capătul zilei s-a înregistrat o prezență de 49%.

De asemenea, prezența mai mare în mediul urban decât în cel rural este mai mare. 423.000 de voturi la orașe, 323.000, la țară, o diferență de 100.000 de voturi, în condițiile în care la țară și în orașele mici populația votează mai mult cu alte partide decât cu PSD. Este posibil să fie avantajați candidații dreptei, Klaus Iohannis și Dan Barna.

Președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prrezidențiale, a votat, duminică, la o secție organizată la Liceul Jean Monnet, fiind însoțit de lideri PNL, printre care Alina Gorghiu și Dan Motreanu, Rareș Bogdan.

„Am votat pentru România normală. Este o zi extrem de importantă”, a mai spus el. „E o zi extrem de importantă pentru România, dar, recunosc, și pentru mine, personal. Am votat pentru România normală. Îmi doresc un viitor foarte bun pentru România și sper să primesc astăzi confirmarea că foarte mulți români își doresc același lucru”, a declarat Iohannis după ce a votat.

El a mai spus că este ziua în care românii decid ce viitor va avea România în următorul an.

”Ziua votului e ziua cea mai importantă pentru românii care vor să participe la procesul democratic. Dragi români, vă aștept la vot”, a adăugat șeful statului.

Citiți portretul lui Klaus Iohannis și o analiză a ofertei sale electorale.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG