Linkuri accesibilitate

Bugetul pe 2020 are o țintă de deficit de 3,6 % din PIB. Cumulul pensiei cu salariul în instituții publice va fi interzis


Florin Cîțu, ministrul Finanțelor
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, pentru care Guvernul urmează să își angajeze răspunderea. Legea este necesară pentru aprobarea bugetului de stat pe anul 2020.

Bugetul pe anul 2020 a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 3,60 % din PIB și deficit ESA estimat la 3,58 % din PIB. (…) Construcția bugetară pentru anul 2020 se bază pe o menținere a creșterii economice în jurul mediei de 4% pe termen mediu, în condițiile în care majoritatea instituțiilor financiare interne și externe anticipează o încetinire a ritmului de creștere din statele Europei Centrale și de Est“, se precizează în expunerea de motive a legii plafoanelor bugetare.​

La estimarea veniturilor și cheltuielilor bugetare pentru perioada 2020-2022, Ministerul Finanțelor a luat în calcul majorarea accizei pentru țigări, eliminarea mecanismului plății defalcate a TVA, precum și:

  • începând cu 1 ianuarie 2020, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2019.
  • valoarea indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2019
  • începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei.
  • interzicerea cumulul pensiei cu salariul în instituții publice, pentru pensionarii care beneficiază de drepturi de pensie plătite din fonduri publice.
  • asigurarea a 2% din PIB pentru apărare.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul săptămânii, că nu este normal ca persoane care s-au pensionat după ce au lucrat la stat să aibă și salarii în sectorul public.

Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public. E vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat - e vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani în poliţie sau alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste medie - să cumuleze cu salariul din sectorul public”, a spus Ludovic Orban, citat de news.ro

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG