Linkuri accesibilitate

 
Video. Cum răspund Grindeanu, Neacșu și Țuțuianu ofertei lui Ciolacu de a reveni în PSD

Video. Cum răspund Grindeanu, Neacșu și Țuțuianu ofertei lui Ciolacu de a reveni în PSD


Marian Neacșu, fost secretar general al PSD, dar și Sorin Grindeanu, fost premier, au primit oferta de a se întoarce la PSD de la Marcel Ciolacu, președintele interimar al social-democraților. Neacșu și Grindeanu au participat la multe discuții informale despre viitorul partidului.

Sorin Grindeanu și Marian Neacșu au fost văzuți foarte des în ultima perioadă în biroul din Parlament al lui Marcel Ciolacu. Oficial, cei doi vin în forul legislativ pentru a discuta despre situația de la ANCOM, unde Grindeanu e președinte, sau cea de la ANRE, unde Neacșu e vicepreședinte.

Ambii au fost în funcții importante în PSD, în epoca Dragnea, însă au fost propulsați în alte funcții, după ce se îndepărtaseră de sferele de influență din partid. Marcel Ciolacu, un personaj care a stat în ultimii ani în umbră, dar în apropierea cercului de decizie în PSD, a păstrat relații bune cu Grindeanu și Tudose, cei doi premieri care și-au pierdut funcțiile după ce au intrat în conflict cu Liviu Dragnea.

Din cauza funcțiilor deținute, cei doi nu mai pot face politică, dar în discuțiile informale ei au vorbit cu Marcel Ciolacu despre viitorul PSD. Președintele interimar al social-democraților le-a făcut deja o ofertă publică celor doi de a se reîntoarce în partid, dar și senatorului Adrian Țuțuianu, înscris în ProRomânia.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Neacșu și Grindeanu au acționat ca niște consilieri în perioada de dina,inte ca Marcel Ciolacu să preia puterea în partid.

Grindeanu a fost exclus din PSD în vara lui 2017 după ce a refuzat să-și dea demisia din funcția de premier, în timp ce Neacșu și Țuțuianu au fost excluși în toamna lui 2018, după ce au semnat o scrisoare în care au cerut ca Liviu Dragnea să plece din fruntea PSD.

Neacșu și Grindeanu au fost întrebați de Europa Liberă care este viitorul lor politic și cum răspund ofertei care a venit din partea noii conduceri PSD.

„Am mulți prieteni în PSD"

„Mă tentează să revin în partid, pentru că am foarte multe proiecte pe care le-am început în PSD, am foarte multă muncă depusă acolo, am foarte mulți prieteni acolo, dar, deocamdată, cred că politic ar fi incorect. Este un gest reparatoriu, le mulțumesc colegilor mei și președintelui Marcel Ciolacu pentru faptul că s-au gândit la acest lucru. Poate îl și formalizează într-un fel sau în altul, dar deocamdată decizia este la mine. Decizia o voi lua după alegerile parlamentare, în momentul ăsta nu cred că voi reveni în partid mai devreme”, a declarat Neacșu pentru Europa Liberă.

Exclusiv. Neacșu: Mă tentează să revin în PSD, dar e incorect
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

După ce a fost exclus din PSD, Neacșu s-a înscris în ProRomânia, partidul condus de Victor Ponta. Ulterior, a obținut și cu sprijinul PSD o funcție de vicepreședinte la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei. USR a depus o contestație la CCR după ce Parlamentul a votat în luna iunie ca Neacșu să ajungă vicepreședinte la ANRE. Cei de la USR susțin că „profilul lui Neacșu este incompatibil cu cerințele prevăzute de lege pentru această funcție, întrucât nu are vechimea și experiența cerute de lege”. Mai mult, el a fost condamnat pentru conflict de interese după ce și-a angajat fata la cabinetul parlamentar. CCR a amânat până acum o decizie în această speță.

Neacșu: Sper să fiu liantul între ProRomânia și PSD

În privința viitorului politic, Marian Neacșu susține că PSD și ProRomânia ar trebui să meargă separat la alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

PSD trebuie să își vadă de propriul drum, ProRomânia trebuie să își vadă de propriul drum. Calculele politice arată că două partide obțin mai mult decât unul singur, trebuie să am grijă ca amândouă să-și maximizeze rezultatul”, a spus Neacșu.

Întrebat dacă va funcționa ca un liant între ProRomânia și PSD, Marian Neacșu a răspuns: „sper să pot asta”.

Grindeanu vrea să se consulte cu organizația Timiș

De-abia ieșit din biroul liderului de grup al PSD din Camera Deputaților, Sorin Grindeanu nu a dorit să dea mai multe informații despre viitorul său politic. A subliniat că nu dorește să vorbească la lift despre acest aspect, după care a plecat din Parlament.

Grindeanu a fost văzut în Parlament și la ședința informală convocată de Marcel Ciolacu înainte de debarcarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Sorin Grindeanu trebuie să dea un răspuns în perioada următoare dacă va veni alături de noua echipă de conducere a partidului. Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au discutat acest subiect, Grindeanu primind oferta de a face parte din viitoare echipă care va conduce PSD după Congres, potrivit surselor citate.

Grindeanu ar dori să discute rapid cu cei din organizația din care face parte – PSD Timiș, unde mai este încă influent, după ce a condus-o mai mulți ani până să plece din funcția de prim-ministru. Apoi, el va lua o decizie în ceea ce îl privește.

Țuțuianu: Dreapta va conduce cinci ani, nu mă întorc în PSD

Adrian Țuțuianu s-a numărat printre capii revoltei din PSD în toamna lui 2018, prin care s-a încercat înlăturarea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului. A fost exclus din partid după ce a fost înregistrat de colegii săi spunând într-o ședință că „PSD este un partid de maimuțe”. Țuțuianu critica stilul multora dintre liderii formațiunii, mai cu seamă pe cei care executau orbește ordinele venite din partea lui Liviu Dragnea. Înregistrarea a ajuns subiect de acuzare în Comitetul Executiv, iar Țuțuianu a fost executat politic. Era picătura care umpluse paharul, după ce Liviu Dragnea îl înlocuise din funcția de ministru al Apărării. Ulterior, s-a regăsit în ProRomânia, partidul înființat în vara lui 2018 de Victor Ponta, care a adunat până acum nemulțumiții din PSD.

Țuțuianu a declarat pentru Europa Liberă că foștii colegi de partid ar trebui să-i ceară scuze public pentru modul în care a fost exclus din partid.

El a precizat că nu poate sta alături de oameni precum Rovana Plumb, de băiatul acesteia, de Codrin Ștefănescu sau Alexandru Oprea, actualul președinte al CJ Dâmbovița. Țuțuianu a fost vreme de câțiva ani liderul PSD Dâmbovița, platforma sa de lansare în politica de la centru, însă și-a disputat fieful PSD din județ cu Rovana Plumb, care, prin intermediul fiului său, are afaceri în zonă.

Senatorul a afirmat că dreapta urmează „să stea la putere următorii cinci ani”, iar PSD și ProRomânia au șanse mici să formeze viitorul Guvern.

„Stânga poate aduna între 30-32% la viitoare alegeri, iar eu cred că Pro România trebuie să meargă separat de PSD în alegeri”, a declarat Adrian Țuțuianu pentru Europa Liberă.

El a criticat-o pe Olguța Vasilescu, care a spus că blochează colaborarea PSD – ProRomânia prin afirmațiile în care vorbește despre „carne în frigiderul lui Victor Ponta”. Afirmația a fost făcută de deputata PSD în luna octombrie, la un eveniment de partid pentru lansarea candidaturii Vioricăi Dăncilă.

Potrivit acestuia, dreapta se pregătește să numească și șefii Parchetelor, ceea ce înseamnă că puterea va fi a lor, după ce au Parlamentul, Guvernul și serviciile secrete.

Adrian Țuțuianu a subliniat că nu va pleca din ProRomânia, iar despre PSD a spus că are mari probleme după ce a pierdut cele două runde de alegeri din acest an.

Un alt nume așteptat în PSD în perioada următoare este Mihai Tudose, europarlamentar. Marcel Ciolacu a recunoscut că discută des cu acesta, cei doi fiind buni prieteni. Au făcut parte, în cursul anului 2017, din cercul extrem de restrâns de decizie al lui Liviu Dragnea. Când Tudose a demisionat din funcția de premier, Ciolacu era vicepremier fără portofoliu, „umbra” pe care o numise Liviu Dragnea pentru a-i raporta ce se întâmplă în Palatul Victoria. Tudose a demisionat, Ciolacu a rămas alături de Dragnea.

Congresul PSD urmează să fie organizat pe 29 februarie, iar atunci va fi ales președintele partidului, precum și viitoarea structură de conducere.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG