Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că a luat decizia de a-și angaja răspunderea pe legea bugetului pe 2020, pe legea bugetului asigurărilor sociale și pe OUG 114 și le-a cerut miniștrilor să țină cont de posibile amendamente care pot genera efecte favorabile pentru economie.
Ludovic Orban a spus că situația este critică, după ”trei ani de harababură fiscală”, bugetul a ajuns ”într-un dezechilibru grav” și, de aceea, Guvernul trebuie să arate că este hotărât să își angajeze răspunderea pentru corectarea acestei situații.
”Guvernul trebuie să dea acest semnal (…) că are capacitatea, printr-o politică graduală, să corecteze toate dezechilibrele din economie, să refacă funcționarea marilor sisteme publice”,a spus Orban.
Riscurile angajării răspunderii
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la angajarea răspunderii, este votată.
În privința OUG 114, Ludovic Orban a spus că aceasta se află la comisii în Camera Deputaților și că există riscul ca dezbaterile să dureze foarte mult, având nevoie de mai multe avize, și riscul ”să se adauge și alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele”.
Premierul Orban s-a pronunțat și în legătură cu ultimele decizii din Parlament, cum ar fi voturile din comisiile de Muncă și Buget din Camera Deputaților, privind reducerea TVA și majorarea alocațiilor pentru copii. ”S-a pornit o sarabandă de proiecte de lege fără niciun fel de fundamentare economică” și care creează cheltuieli suplimentare și reduc veniturile, a spus Orban.
Este prima data când un Guvern își asumă răspunderea pe legea bugetului de stat.
Facebook Forum