Linkuri accesibilitate

Subvențiile pentru partide s-au redus, dar favorizează anumite formațiuni politice. Cum justifică Ludovic Orban


Prim-ministrul Ludovic Orban
Prim-ministrul Ludovic Orban

Guvernul a inclus în legea bugetului, pe care și-a angajat răspunderea în Parlament, un amendament care reduce cu aproximativ 30% finanțarea partidelor politice, dar schimbă totodată criteriile pentru acordarea subvențiilor de la stat, banii acordându-se în funcție de numărul de parlamentari, nu de voturile obținute la alegeri.

Controversa privind noile criterii de finanțare a partidelor politice de la buget a pornit după ce Expert Forum a semnalat că, în urma modificărilor, subvenţiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari înscrişi în partidele politice la data de 1 ianuarie 2020, și nu conform numărului de voturi obținute la alegerile locale și parlamentare, așa cum prevedea legea 334/2006 a finanțării partidelor politice.

Asta înseamnă că partide politice care au primit parlamentari plecați din alte partide, pot primi mai mulți bani.

Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanțarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice și prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea și logica procesului electoral", a precizat, miercuri, Export Forum care a cerut abrogarea noilor prevederi.

Amendamentul controversat introdus în legea bugetului

Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că nu știe care sunt partidele politice favorizate de noile prevederi, considerând important că acestea reduc banii alocați de la buget pentru partide.

„​Lucrul cel mai important este că am redus, per total, cu 30% finanţarea pentru partidele politice, apropo de reducerea cheltuielilor. Nu ştiu către cine se duc banii. E un amendament care a fost aprobat la Legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut, de exemplu, finanţarea pentru PSD", a spus Orban, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Orban a mai spus că nu știe dacă partidul condus de Victor Ponta, creat alături de parlamentari plecați din PSD, ar fi beneficarul acestor noi prevederi.

Amedamentul respectiv a fost propus chiar de Pro România, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui, într-o postare pe Facebook.

„​Asta înseamnă că partide care nu au participat la alegeri, precum Pro-România, dar care s-au constituit între timp în parlament vor putea să ia și ele o parte din subvenție. Astfel se deschide poarta la înființarea de noi partide dar și la migrarea și mai pronunțată de la un partid la altul. Nu de alta, dar acum parlamentarii pleacă cu subvenție cu tot", a afirmat Năsui.

Deputatul USR consideră că subvențiile astfel acordate dau „un avantaj enorm" partidelor cu parlamentari, care nu mai trebuie să convingă lumea să doneze bani, în detrimentul partidelor noi.

Expert Forum cere transparență în modificarea prevederilor referitoare la finanțarea partidelor politice, o dezbatere publică la care să fie discutate inclusiv propunerile landate de asociație împreună cu alte organizații neguvernamentale.

Măsuri propuse de Expert Forum pentru finanțarea partidelor politice

  • Plafonarea cheltuielilor pentru subvenții și luarea în calcul într-o pondere mai mare a voturilor de la alegerile locale
  • Plafonarea subvențiilor de stat, prin amendarea articolului 18 (2) din Legea 334/2006 și a normelor aferente;
  • Scăderea pragului pentru obținerea de subvenții la nivel local pentru a ține cont și de voturile obținute la alegerea primarilor și/sau consilierilor locali – alocarea de fonduri poate porni de la 5 mandate obținute pentru primar/consilier local
  • Creșterea ponderii din subvenție acordată pentru rezultatele obținute la alegerile locale la 50%

Surse guvernamentale au declarat, în decembrie, pentru Europa Liberă, că subvenția acordată partidelor în 2020 urma să fie redusă cu 30% față de anul în curs. Partidele parlamentare au beneficiat în 2019 de cea mai mare subvenție acordată vreodată, datorită unui amendament al fostului trezorier PSD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG