Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Alocațiile vor fi majorate, dar nu imediat


Președintele Iohannis recunoaște pentru prima oară că alocațiile nu pot fi dublate imediat
Președintele Iohannis recunoaște pentru prima oară că alocațiile nu pot fi dublate imediat

Legea privind dublarea alocațiilor nu se poate aplica imediat, dar guvernul va găsi o soluție, a spus președintele Klaus Iohannis.

”Legea este în regulă, de aceea am promulgat-o. Problema care trebuie acum rezolvată este una care ține de bugetul național”, a mai președintele.

"Probabil nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni guvernul va găsi resursele", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a adăugat că şi el şi guvernul doresc creşterea alocaţiilor pentru copii, dar "problema ţine de bugetul naţional".

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că va convoca o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, după propunerea în acest sens făcută de deputatul liberal Florin Roman care a spus că PSD ar trebui să opteze între menținerea pensiilor speciale și dublarea alocațiilor.

„Din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necasare pentru plata alocațiilor majorate, în urma votului de la sfârșitul lunii decembrie, din Parlament”, a spus deputatul PNL.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea prin care au fost dublate alocațiile pentru copii, în urma unui amendament depus de PSD în parlament. Premierul Ludovic Orban, însă, a spus că este posibil să proroge termenul de aplicare a legii din cauza lipsei banilor.

„Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat", a spus Orban.

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a avertizat că impactul bugetar al dublării alocațiilor ar fi de 6 miliarde.

„Asta înseamnă, doar din alocaţii, deficitul să se ducă la 4,13%, iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu-mi fac mie rău, nu fac rău PNL, ci fac rău românilor, pentru că ce s-a întâmplat azi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a spus Florin Cîțu, în urmă cu o lună, după votul din comisii, la Digi 24.

Deputatul PSD Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă, a fost cel care a introdus un amendament în urma căruia se majorează cuantumul alocației, după cum urmează: 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, aceeași sumă pentru copiii cu handicap de până la 3 ani, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani și 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Citește și:

XS
SM
MD
LG