Linkuri accesibilitate

Ciolacu: Moțiunea va trece. PSD e pregătit de orice variantă


Marcel Ciolacu este convins că moțiunea va trece și spune că i-ar mai fi necesare 6-7 voturi
Marcel Ciolacu este convins că moțiunea va trece și spune că i-ar mai fi necesare 6-7 voturi

Marcel Ciolacu, interimarul de la șefia PSD și președinte al Camerei Deputaților, este convins că moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban va trece, chiar dacă ”matematic” aceasta mai are nevoie de 6-7 voturi.

"În primul rând am justificat de ce depunem această moţiune, de ce strângem semnături atât de la PSD, cât şi de la UDMR. Se încalcă o linie roşie a democraţiei şi acest lucru nu este permis nimănui, indiferent de jocurile politice şi de socotelile politice pe cine avantajează aceste legi. Aceste legi trebuie să fie predictibile, trebuie discutate conform deciziei CCR şi recomandărilor Comisiei de le Veneţia, cu 6 luni sau un an de zile înainte. În acest moment, depunem moţiunea, părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, este că va trece această moţiune şi, după ce vom depăşi această etapă, vom veni şi cu propunerile ulterioare. Am luat act de punctul de vedere al preşedintelui României. Ştim foarte clar că preşedintele României desemnează prim-ministrul şi am luat act că preşedintele României doreşte în continuare să fie un guvern al PNL", a declarat Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

El a ținut să precizeze că sprijinul dat de UDMR moțiunii nu reprezintă un acord politic pentru crearea viitoarei majorități ci consecința faptului că ”au același sentiment” ca și PSD că ”se încearcă o forțare a legii”.

Ciolacu spune că a luat act de respingerea ofertei sale privind constituirea unui guvern de uniune națională și de dorința președintelui Iohannis de a avea tot un guvern PNL, dar susține că PSD este pregătit de orice variantă.

"PSD este pregătit în acest moment. În cadrul Consiliului Naţional, în departamente, facem ajustările programului de guvernare pe care l-a avut PSD şi ce s-a întâmplat în cele 60 de zile. Noi suntem pregătiţi de orice şi de anticipate, mai puţin dacă se doresc alegeri în trei tururi ca, până la urmă, să iasă candidatul PNL fără ca cel al PSD să participe. Referitor la cine ar putea să fie premier, azi de dimineaţă preşedintele României, care are atributul de a anunţa prim-ministrul, a anunţat că îşi doreşte un guvern PNL", a remarcat Marcel Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a anunțat săptămâna trecută că guvernul său își va asuma răspunderea în parlament pentru modificarea legislației electorale în vederea modificării alegerii primarilor în două tururi de scrutin și nu într-unul singur, cum este acum. În replică, Marcel Ciolacu a anunțat că partidul său va profita de oportunitatea pe care i-o oferă asumarea răspunderii și că va introduce moțiune de cenzură. La scurt timp, liderii UDMR au anunțat că vor susține demersul PSD chiar dacă partidul lor nu-și propune să intre la guvernare.

Citește și:

Klaus Iohannis cere sesiune extraordinară pentru asumarea pe alegerea primarilor în două tururi. PSD discută moțiunea „cu toată lumea”

Ciolacu anunță moțiune de cenzură împreună cu UDMR

Guvernul își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

XS
SM
MD
LG