Linkuri accesibilitate

Respinși la concurs, 2 procurori cer să nu mai ocupe funcții de conducere


Secția pentru procurori a CSM începe audierile pentru posturile de conducere din marile parchete

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are pe ordinea de zi a ședinței de marți, 11 februarie, două solicitări de încetare a delegării în funcții de conducere – procurorul Romulus Varga, interimar la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, și Paul Dumitriu, din funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Romulus Varga și Paul Dumitriu au candidat pentru conducerea secțiilor pe care le conduc interimar, dar nu au fost selectați de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Procurorul Varga a avut doi contracandidați, iar ministrul Predoiu a anunțat că o va desemna pentru a conduce Secția de urmărire penală și criminalistică de la PG pe procuroarea Adriana Cristodor.

Pentru șefia Secției de combatere a corupţiei de la DNA s-a înscris doar procurorul Paul Dumitriu, dar nu a fost propus în urma interviului de la Ministerul Justiției.

Ministrul Cătălin Predoiu nu a spus de ce au fost respinși unii candidați și a anunțat că va fi reluată procedura de selecție pentru posturile vacante.

O asociație a procurorilor - Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) - i-a solicitat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pe 5 februarie, să facă publice criteriile de notare a candidaților pentru funcțiile de conducere din Parchetul General, DNA și DIICOT, dorind să afle și dacă au fost recomandări ale specialiștilor din comisia de selecție, în favoarea unor candidați, de care ministrul nu a ținut cont.

În urma concursului organizat de Predoiu, a rămas în continuare liber un post de procuror adjunct la DNA și nu au fost ocupate alte trei funcții de conducere: procuror-şef secţie - Secţia de resurse umane şi documentare – PÎCCJ, procuror-şef secţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – DNA, procuror-şef secţie - Secţia de combatere a corupţiei - DNA.

CSM audiază marți candidații pentru conducerea PG, DNA și DIICOT

Secția pentru procurori a CSM a anunțat calendarul audierilor celor trei procurori propuși de Cătălin Predoiu să ocupe funcțiile de conducere la Parchetul General, DNA și DIICOT:

  • 10.00 – 11.30 – interviul doamnei GABRIELA SCUTEA pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
  • 12.00 – 13.30 – interviul domnului CRIN NICU BOLOGA pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție;
  • 4.00 – 15.30 – interviul doamnei GIORGIANA ELENA HOSU pentru funcția de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, pe 21 ianuarie, propunerile pe care le va înainta CSM pentru funcțiile de conducere din marile parchete.

Cătălin Predoiu a spus că cei trei - Gabriela Scutea, Crin Bologa și Giorgiana Hosu -au avut cele mai bune proiecte de management și s-au prezentat cel mai bine la interviurile organizate la minister.

M-am ferit de experimente”, a declarat Cătălin Predoiu.

Asociația „Inițiativa pentru justiție”, organizație profesională a procurorilor, a cerut, pe 24 ianuarie, Secției pentru procurori a CSM să dea aviz negativ propunerii ministrului Justiției ca Giorgiana Hosu să fie viitorul procuror-șef al DIICOT.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG