Pe fondul crizei de măști generate de panica răspândirii coronavirusului și a dependenței de importuri, statul român ar trebui să ia în calcul construcția unei fabrici de consumabile medicale, măcar „pe termen scurt”, spune Cristian Păun, profesor de economie la ASE și consilier al lui Ludovic Orban.
Pe de altă parte, Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, a declarat pentru Europa Liberă că „nu este cazul să se ia o astfel de decizie”, mai ales în contextul în care recent, subliniază ea, Unifarm, distribuitorul național de produse farmaceutice, deținut de stat, „a comandat 5 milioane de măști pentru stocuri, destinate personalului medical”.
Cristian Păun susține însă că fiind vorba de o situație de urgență intervenția statului ar fi totuși binevenită: „Până la urmă, rolul statului este și acesta - de a oferi alternativă, mai ales în situații de criză, de urgență. Justificarea prezenței statului în economie este motivată de acest argument: atunci când lucrurile eșuează complet în zona economiei private noi să reușim, prin această intervenție, să rezolvăm problema”.
România, mai degrabă, ar trebui să creeze terenul pentru ca producători privați, români și străini, să fie încurajați să își deschidă afaceri în aceste domenii, astfel încât astfel de situații să fie evitate pe viitor, spune Păun pentru Europa Liberă.
Chiar și în scenariul în care s-ar lua decizia construirii a unei fabrici de stat care să producă măști, există însă riscul ca aceasta să nu fie gata la timp.
„Facem fabrica de stat de măști de față, doar că până o terminăm noi se rezolvă problema. Și am cheltuit niște bani făcând niște măști mult mai scumpe”, subliniază Cristian Păun, explicând că, în primul rând, în România, costurile cu forța de muncă sunt mult mai mari decât în China, principalul producător de măști medicale la nivel mondial.
Expertul în politici de sănătate, Vlad Mixich, spune, la rândul său, că „nu mai este timp pentru construirea unei fabrici”.
În acest context, el subliniază că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) are un protocol pentru situațiile în care echipamentele de protecție medicală lipsesc, protocol care ar trebui luat în considerare de București. Între timp, o altă soluție este să încerce să cumpere de pe piețele externe.
Totuși, subliniază expertul, în contextul în care OMS a declarat în urmă cu aproape o lună de zile epidemie de coronavirus, iar China era centrul epidemiei, Guvernul ar fi trebuit să se asigure din timp că are stocurile necesare.
„Măștile sunt foarte importante pentru medici și pentru spitale, acum că România a început să aibă și cazuri. Dar aceasta este o problemă majoră la nivel global”, mai argumentează expertul în politici de sănătate.
De altfel, pentru populație, regulile par să fie puțin diferite, iar purtarea măștii devine necesară doar în momentul în care persoana în cauză fie a călătorit în zonele afectate, fie are gripă sau este răcită. Principala barieră împotriva contaminării rămâne o igienă foarte bună.
Criză de măști în toată Europa
Dacă rolul măștii chirurgicale este acela de a nu-i contamina pe alții, personalul medical ar trebui, în schimb, să primească un alt tip de mască, prin care să poată fi filtrat aerul respirat, pentru că sta într-un mediu cu risc de infecție, atrage atenția un producător francez de măști de protecție.
Criza de măști medicale se întâlnește și în alte țări europene, mai ales după ce China a decis să stopeze exporturile de măști. China este cel mai mare producător de măști medicale din lume, cu o capacitate de producție de 20 de milioane de bucăți pe zi. Potrivit estimărilor producătorilor, citați de revista Time, cererea internă este de aproape două ori mai mare, adică de 50-60 de milioane de bucăți pe zi.
În acest context, potrivit South China Morning Post, producători din India se uită către exporturi spre țări precum China, Singapore sau malaezia, pentru a suplini cererea de măști existentă în aceste zone.
Între timp, țările europene pun presiune pe producătorii locali pentru a crește producția și încearcă să își asigure stocuri pe un termen mai mare. De pildă, în urmă cu o săptămână, guvernul francez a comandat câteva zeci de milioane de măști și le-a cerut producătorilor să își crească producția pentru a ajunge la un milion de măști pe zi, scrie Le Figaro. Și nu doar în Franța se întâlnește această situație, producători din Marea Britanie sau Germania, de pildă, se confruntă cu o cerere foarte mare. Cu toate că multe fabrici lucrează la capacitate maximă, va dura mai mult decât de obicei până ca măștile să ajungă pe piață, dar cel mai probabil stocurile riscă să se epuizeze de cum vor ajunge pe rafturi dacă virusul continuă să se răspândească.
Sfaturi de la francezi
De altfel, și reprezentanții guvernului francez, țară care a înregistrat un deces și mai multe persoane infectate cu virusul Covid-19 spun că:
- Masca chirurgicală ar trebui purtată doar dacă ați fost într-una dintre zonele afectate, timp de 14 zile după întoarcerea din aceste zone.
- Se recomandă purtarea măștii dacă aveți gripă sau sunteți răcit, pentru a evita să distribuiți virușii pe cale aeriană
- Purtarea acestui tip de mască de către populație, dacă nu sunteți răcit sau nu ați călătorit într-una din zonele afectate de virus, pentru a evita să vă infectați cu Covid-19 nu este recomandată pentru că eficiența ei nu a fost demonstrată, atrage atenția Guvernul francez.
Facebook Forum