Linkuri accesibilitate

Ș. Nicolae refuză masca în Parlament. UDMR, PSD și USR îl acuză pe Vela de erori în gestionarea pandemiei de COVID


 Marcel Vela, ministrul de Interne
Marcel Vela, ministrul de Interne

Șerban Nicolae a refuzat să poarte mască în timpul dezbaterilor din Senat privind moțiunea simplă depusă la adresa ministrului Marcel Vela. Social-democrații l-au acuzat pe Vela că nu a gestionat bine situația de la nivelul Ministerului de Interne în timpul stării de urgență.

Ministrul Vela a fost criticat dur în Senat, în timpul dezbaterii moțiunii simple, pentru modul în care s-a achitat de sarcini în timpul epidemiei de coronavirus. Printre acuzele aduse de PSD și aliați s-au regăsit cele legate de bâlbele de comunicare, amenzile mari aplicate, plecarea muncitorilor români la muncă în Germania și închiderea unor site-uri de știri. Singurii care au votat împotriva moțiunii simple au fost reprezentanții PNL și PMP, în timp ce senatorii USR s-au abținut. Moțiunea a trecut cu 65 de voturi pentru. Unii senatori PSD care au luat cuvântul și-au dat ostentativ masca jos sau nu au folosit-o corespunzător.

PSD forțează miniștrii PNL să vină în fața Parlamentului și să dea explicații pentru modul în care au gestionat situația pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus, depunând moțiuni simple pe bandă rulantă. Social-democrații au singuri majoritatea în Senat, astfel că orice moțiune simplă depusă trece fără probleme, indiferent de modul în care se prezintă ministrul în fața senatorilor. Din punct de vedere constituțional, votarea unei moțiuni simple nu duce însă la înlocuirea ministrului respectiv.

Chiar în prezența ministrului de Interne, Marcel Vela, mai mulți senatori de la PSD și ProRomânia au refuzat să poarte măști în timpul discursurilor de la tribună. Printre aceștia s-au aflat Șerban Nicolae (PSD) și Adrian Țuțuianu (ProRomânia), în timp ce fostul ministrul de Externe, Titus Corlățean (PSD) și-a ținut masca sub gură și nas, doar deasupra bărbiei. Marcel Vela i-a atenționat că în sală sunt mai multe de 16 persoane și masca ar trebui folosită obligatoriu.

„Vă rog, respectați și în Senat măsurile. Prin prisma faptului că ați vorbit fără mască ați arătat o lipsă de respect față de reguli, să nu zic față de cetățeni”, le-a transmis ministrul Vela la finalul dezbaterilor.

„Am să vorbesc fără mască, bănuiesc că nimeni nu are de gând să pună fața, mâna sau gura pe microfoane, iar distanța îmi permite să vorbesc fără a pune pe cineva în pericol”, a spus Șerban Nicolae când și-a început discursul fără să poarte mască.

Acuzele PSD: „operațiunea sparanghelul", amenzile din starea de urgență

În moțiunea simplă, intitulată „Democrația românească în derivă. Ce Vela ruptă în timp de pandemie”, social-democrații au susținut că ministrul de Interne este responsabil pentru erorile din timpul epidemiei de coronavirus.

Printre capetele de acuzare lansate de social-democrați s-a numărat problema amenzilor acordate populației. În timpul epidemiei de coronavirus au fost acordate peste 300.000 de amenzi, dar Curtea Constituțională a decis, după sesizarea făcută de Avocatului Poporului, că acestea nu sunt în acord cu Legea Fundamentală.

Restricții dure, cenzură, vă izolăm, vă amendăm, vă interzicem să ne criticați, aceasta a fost rețeta pentru pandemie. Amenzile lui Vela au fost o taxă mascată pentru coronavirus”, a fost poziția celor din PSD. Senatorul Radu Oprea a afirmat că „ministrul Vela și Guvernul s-au comportat ca niște infractori care au condamnat Curtea Constituțională” după decizia referitoare la amenzi.

Social-democrații au taxat și bâlbele de comunicare ale ministrului Vela, iar lor li s-au alăturat senatorii UDMR și USR.

„Ministrul este fi campion absolut la bâlbe”, au spus cei de la PSD, în timp ce liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a afirmat că am avut „parte de bâlbe și contradicții, societatea a fost derutată, iar autoritatea Ministerului de Interne a avut de suferit”.

Senatorul UDMR a ținut însă să precizeze că acest guvern ar trebui să își ducă mandatul până la final.

De critici nu a scăpat ministrul Vela nici din partea reprezentanților USR. Cu toate acestea, senatorii USR nu au votat moțiunea simplă, ci au preferat să se abțină.

Barca nu a avut un comandant, iar echipajul ne-a fost ascuns nouă cetățenilor”, a acuzat senatoarea USR, Florentina Presadă, care a criticat și grupul de comunicare strategică. „Oare ei l-au învățat pe ministru să comunice la 11 noaptea, ținând oamenii cu sufletul la gură?”, a fost întrebarea senatoarei către ministrul Vela.

Senatorii USR au adăugat însă că PSD nu s-ar fi descurcat mai bine dacă se aflau la guvernare.

Senatorul Titus Corlățean a avut un schimb de replici cu ministrul Vela pe tema muncitorilor români plecați la muncă în Germania, ceea ce PSD a denumit „operațiunea sparanghelul”.

Care este baza juridică care a permis operațiunea sparanghel în plan intern, apariția unui coridor privilegiat, noaptea, fără filtre, fără respectarea ordonanțelor militare, acest lucru nu putea fi posibil fără un ordin. Cine a dat acest ordin, președintele, premierul, dumneavoastră? Care este baza juridică? Înseamnă că au fost încălcate Ordonanțele Militare și decretele președintelui privind starea de urgență. Cine a dat ordin pentru operațiunea sparanghelul? Există și răspundere juridică”, au fost întrebările lansate de senatorul PSD.

Chestiunea cu sparanghelul a fost rușinoasă pentru români, s-a încălcat orice formă de protecție sanitară în țară”, a completat atacul senatorul Șerban Nicolae.

Ministrul Vela a explicat că cetățenii care au plecat la muncă în străinătate aveau declarații luate de la primarii PSD că nu aveau probleme de sănătate.

Au trecut prin extravilanul localității, prin zone care nu puteau fi controlate. Motiv pentru care am luat imediat măsuri pentru a vedea aceste posibile încălcări ale regulilor de carantinare”, a afirmat ministrul de Interne.

Marcel Vela a fost însă deranjat de modul în care i s-a adresat senatorul Corlățean.

„Prin faptul că țipă aici și mă ceartă ca la școală își depășește atribuțiile în zona educațional-parlamentară. Nu a fost nici o operațiune, au fost situații în care nefiind dreptul la muncă au fost organizate curse feroviare între Viena și Timișoara, curse charter pentru cei care s-au repatriat din diferite motive în țară”, a fost mesajul lui Vela pentru social-democrați.

Social-democrații au vorbit și de cenzurarea presei, dosare penale pentru un post de televiziune, dar și despre închiderea abuzivă a unor site-uri de știri.

Vela a dat vina pe PSD pentru situația din epidemia de coronavirus

Ministrul de Interne a contraatacat, spunând că România a fost prinsă nepregătită de epidemia de coronavirus din cauza guvernării PSD.

„Ați fost la guvernare, dumneavoastră nu ați pregătit țara pentru pandemie. Departamentul pentru Situații de Urgență a cerut din aprilie 2017 stocuri de medicamente și echipamente, toate demersurile făcute în perioada 2017-2019 nu au fost luate în considerare de guvernele PSD. Conducerea Departamentului pentru situații de urgență i-a informat că există o vulnerabilitate la nivel național în ceea ce privește echipamentele de protecție”, a anunțat ministrul Vela, care a prezentat și documente în acest sens.

Potrivit acestuia, cuantumul amenzilor nu a fost foarte mare, deoarece exista o legislație votată de PSD în care limitele „erau și de cinci ori mai mari”.

În apărarea măsurilor luate de Guvern, Marcel Vela a făcut o comparație cu țări precum Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, în care au apărut mai multe cazuri de îmbolnăvire și au existat mai multe decese.

Aceste cifre sunt grăitoare și arată că am luat cele mai bune măsuri. Să faceți un exercițiu de imaginație: cum ar fi arătat această statistică cu Viorica Vasilica Dăncilă premierul României”, a fost concluzia trasă de ministrul de Interne.

Marcel Vela le-a comunicat senatorilor că poziția avută în timpul epidemiei de coronavirus a reprezentat „cea mai mare onoare a vieții sale”.

Acum sunteți mai mulți, vă dau o veste proastă, în următorul mandat veți fi jumătate, dumneavoastră preocupați-vă să mai fiți pe liste", a susținut Marcel Vela.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG