Linkuri accesibilitate

65 de persoane din centrul de carantină al Primăriei Capitalei au plecat acasă


65 de persoane din cele 100 internate în centrul de carantină al Primăriei Capitalei, organizat într-un hotel, au plecat acasă, la cerere, a anunțat sâmbătă viceprimarul Aurelian Bădulescu.

„Au luat decizia să plece acasă. Autoritățile nu mai au niciun control”, a declarat viceprimarul la Digi 24.

În centrul de carantină au mai rămas 30 de persoane, printre care membri ai lotului de haltere, alți cetățeni străini - americani și olandezi, precum și patru emigranți ilegali, a mai spus viceprimarul.

Premierul Orban a făcut sâmbătă un apel la responsabilitatea oamenilor și i-a rugat să nu se externeze, ca să nu-și infecteze semenii.

CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare. Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare. E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a declarat sâmbătă premierul Ludovic Orban, invitat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24.

Stimulat de numărul crescut al cazurilor de coronavirus din ultima perioadă, premierul spune că ar da oricând prelungirea stării de alertă, dar că o decizie n acest sens se va lua abia pe data de 15 iulie. El și-a reluat apelul, de astă dată orientat spre oamenii sănătoși, pe care-i roagă să ignore „glasurile de sirenă” ale celor care instigă la nerespectarea regulilor sanitare.

După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR care asimilează internarea cu privarea de libertate și încălcarea drepturilor omului, mai mulți pacienți cu COVID-19 s-au externat la cerere din spital.

Este și cazul unui tânăr de 24 de ani, internat la spitalul Marius Nasta care a cerut să fie externat și trimis acasă, dând asigurări că are condiții pentru izolarea de restul familiei. Cu toate acestea, pacientul a venit a fost luat acasă de părinții săi. Tânărul are și diabet. El s-a prevalat de decizia CCR pentru a părăsi spitalul.

„Și-a asumat un risc foarte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei”, a mai spus dr. Mahler. Pacientul a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autoizolarea și că are acasă condiții să se izoleze, a declarat la Digi 24 managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler.

XS
SM
MD
LG