PSD l-a chemat pe Ludovic Orban în fața Parlamentului pentru a da un raport detaliat despre măsurile luate pentru stoparea epidemiei de coronavirus. Premierul le-a transmis aleșilor că Guvernul nu poate schimba data alegerilor locale din 27 septembrie, dar că România trebuie să aibă alegeri. De asemenea, premierul a prezentat modul în care va reîncepe anul școlar. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a cerut Guvernului să își asume în mod oficial că alegerile locale nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică.
Prezența premierului în Parlament vine la o zi după ce Curtea de Conturi a publicat un raport despre achizițiile desfășurate în perioada stării de urgență, raport care a scos la iveală mai multe nereguli. PSD a insistat asupra acestui document, cerând procurorilor să se autosesizeze. Curtea de Conturi a descoperit abateri, nereguli sau erori de aproape 150 de milioane de euro.
UPDATE 7 Premierul Ludovic Orban le-a transmis parlamentarilor că data alegerilor locale nu poate să fie schimbată de Guvern, deoarece acest atribut revine forului legislativ.
- Am fost certat că nu am dat despre măsurile economice ale Guvernului, m-ați chemat să prezint măsuri despre alegerile locale, începerea școlilor, nu m-ați chemat să prezint măsurile economice. Guvernul nostru a apărat locurile de muncă, eu nu spun minciuni ordinare, uitați-vă pe REVISAL. Pe data de 3 august, angajații activi sunt peste 5.589.435, la 1 ianuarie erau de 5.582.008 angajați. Sunt mai mulți angajați. Rata șomajului, vorbiți de un milion de șomeri, sunt înregistrați 256 de mii de șomeri. Vă dau date oficiale care există. Suntem singurul guvern care a luat o măsură activă pentru angajarea românilor veniți din Diaspora, plătim 50% din salariul brut. Măsură activă care stimulează angajarea românilor.
- Pot să vă vorbesc ore întregi despre măsurile economice. Ați făcut mișto de IMM Invest, am ajuns la un plafon de 12 de miliarde. Am dat oxigen în economie prin schema de ajutor de stat pentru a crește competitivitatea companiilor românești.
- Nu am luat un leu care nu mi s-a cuvenit, sunt om care are funcții de peste 25 de ani.
- Raportul Curții de Conturi spune că s-au făcut proceduri în moment de criză pentru că nu am avut stocurile când ați fost la guvernare. Prețul 0.64 lei per mască a fost prețul cu care s-a câștigat licitația acum două luni, de atunci prețul e normal că a scăzut.
- Liderii PSD mi-au arătat și astăzi că nu au înțeles nimic, nu poți face politică bazată pe manipulare, repetiția unor minciuni nerușinate. Ciumații Europei, domnul Tătaru nu a spus de la sine, ci a citat de pe site-ul oficial al PSD. S-a referit la ce ați spus dumneavoastră. Dacă rămâneați la guvernare, ajungeam ciumații Europei. Ați avut acțiuni stupide împotriva statului de drept, anti-europene.
- Nu îmi cereți mie să schimb data alegerilor, e stabilită de Parlament, voi ați stabilit data alegerilor Voi v-ați asumat această răspundere, Parlamentul a stabilit prin lege. Dacă doriți să schimbați data alegerilor, asumați-vă că nu vreți să faceți alegeri. Eu pot să respect legea, avem planul de măsuri pentru a diminua la maxim de răspândire a virusului. Asta se poate dacă toți actorii politici respectă regulile. Vom aplica legea pentru toți, indiferent dacă e candidatul PSD sau PNL!
- Alegerile reprezintă un proces fundamental pentru democrație, deja ați prelungit mandatele aleșilor locali. E bine să avem primari învestiți cu deplină autoritate, care să ia măsurile care se cuvin.
- Guvernul face tot ceea ce e posibil legal și ce e omenește pentru a opri răspândirea virusului pentru a începe școala în condiții cât mai aproape de normalitate, pentru a avea alegeri libere. S-a vorbit de morți, a venit vreun parlamentar să ținem un moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața din cauza coronavirus? Eu vă propun lucrul acesta.
UPDATE 6 Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, i-a atacat pe cei de la PSD, spunând că aceștia vor să suprapună o criză politică peste una sanitară și economică.
- Domnul președinte Ciolacu ne amenință de patru luni cu această moțiune, sunt convins că nu are 233 de semnături. Ceea ce spun ei e retorica luptei interne din PSD. Ați dezertat atunci când lupta se ducea în prima linie a frontului și apoi ați acuzat guvernul de lașitatea dvs. Ați fost lași!
- Ce încercați să faceți astăzi e scandalos! V-a durut sufletul când ați văzut că nu ați reușit să transformați România în Italia și Spania. În Parlament ați dinamitat orice ordonanță de urgență a guvernului.
- Ați încercat să suprapuneți peste o criză pandemică, una economică. Vreți să puneți cireașa pe tort. Peste criza pandemică, economică, vreți și una politică. Românii s-au săturat de minciunile și răutatea voastră. Voi vorbiți de tunuri? Am citit și eu raportul Curții de Conturi, infirmă toate prostiile pe care le-ați spus și repetat. Raportul Curții de Conturi semnalează niște tunuri, cea mai mare sancțiune e dată asocierii a două județe. Vorbiți de hoție, dar Adrian Năstase și Liviu Dragnea ai cui președinți au fost, domnule Ciolacu nu săpați groapa altuia că s-ar putea să picați în ea! Românii vă vor trimite în lada de gunoi a istoriei!
UPDATE 5 Președintele interimar al Senatului , Robert Cazanciuc, a criticat Guvernul.
- Ați călcat în picioare statul de drept! Între starea de urgență și starea de alertă am avut vid legislativ care vi s-a datorat, domnule Orban! Ne-ați acuzat că am tergiversat votarea legii carantinei, dar ne-ați trimis un proiect scris pe genunchi. O lege proastă nu protejează pe nimeni. Ați pus economia la pământ. Câte firme și-au închis activitatea, câți șomeri sunt?
- Domnule Orban, sănătatea românilor nu a fost o prioritate, de ce ați ținut în case două luni românii! Câte măști au ajuns pe piață produse de ROMARM?
- Educația este singurul lucru pe care nimeni nu ți-l poate lua înapoi, e un drept constituțional. Când încetați să vă jucați cu viitorul copiilor noștri? Puteți organiza alegeri în siguranță? Am văzut doar vorbe, vorbe, vorbe. Guvernul Orban conduce țara țopăind.
UPDATE 4 Liderul deputaților PMP, Emil Pașcan, a criticat PNL și PSD pentru modul în care au acționat în perioada epidemiei de coronavirus.
- Gestionarea deficitară a pandemiei se vede și de pe Marte! Avem în ultimele șase săptămâni cel mai mare număr de infectări și decese raportat la mia de locuitori. Există patru motive.
- Înțelegere subterană între PSD și PNL pentru declanșarea alegerilor anticipate. S-au luat măsuri târziu.
- Derobarea prea rapidă de responsabilitate a actualei puteri prin trecerea rapidă la starea de alertă, a generat multiple momente de vid legislativ.
- Relaxare prematură a măsurilor sanitare după presiunea unor politicieni PSD.
- Strategia dezastruoasă de comunicare cu românii, amenințările constante nu au făcut decât să creeze noi falii în societate.
- Achiziții în favoarea unor speculanți pentru a-și umple buzunarele. PMP solicită instituțiilor statului să-și facă datoria, iar cei care sunt vinovați să răspundă penal.
- Îi remarc pe cioclii veseli de la PSD cum jubilează și calculează nota de plată pentru liberali. Îmi pare rău, ați merita să rămâneți corigenți și cei de la PSD și cei de la PNL. Complicitatea toxică din dorința de a polariza România între PSD și PNL ne-a făcut oaia neagră a Europei.
UPDATE 3 Liderul Pro România, Victor Ponta, a susținut că România nu este pregătită pentru organizarea alegerilor locale și pentru începerea anului școlar în condiții sigure
- Ca să parafrazez, o să fie nevoie să moară oameni ca să facă domnul Orban alegeri. Când noi stăteam în sală și aflam ce bine se gestionează pandemia, am aflat că avem cel mai mare număr de persoane infectate și domnul Orban spune că e pregătit de alegeri. Pentru toți oamenii normali la cap pentru ce e pregătit domnul Orban nu contează. După șase luni e mai rău decât în martie.
- Încă așteptăm cele 100 de milioane de măști pe care le-au semnat ieri cu 0.65 de lei când din China se cumpără cu 0,15 lei. Domnul Orban și-a pus 400% la preț.
- Vrem să trimitem copiii la școală, dar în siguranță. Am aflat de la doamna Anisie că are o soluție cu pepsiglas. Pe 14 septembrie nu vom avea nici o soluție pentru a ne trimite copiii în siguranță.
- Sunt absolut convins că așa cum a organizat România, așa vor organiza și alegerile. Vor muri oameni, se vor îmbolnăvi! Le punem viața în pericol celor trimiși în secțiile de vot. Noi vrem alegeri, dar nu cu acest Guvern, pentru că ne pune viața în pericol. Domnul președinte Ciolacu, ați greșit grav când votat acest guvern.
UPDATE 3 Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaților:
- Traversăm cea mai grea criză din ultimii 30 de ani, avem peste 2.800 de decese și peste 1.000 de cazuri noi în fiecare zi. Oamenii se tem pentru că tot ce văd în jurul lor e haos, se tem pentru ei și familiile lor. E prea multă incertitudine și dezorganizare, iar oamenii simt asta. Responsabilitatea noastră e să le oferim oamenilor un plan coerent, iar acest lucru nu se întâmplă.
- Cine se uită la Parlamentul dominat de PSD a văzut cum nici un proiect nu iese de aici fără să fie pesedizat, iar guvernul face totul cu ochii pe sondaje, cu proiecte făcute pe genunchi.
- PSD și PNL trebuie să înceteze să se mai joace de-a politica în timp ce mii de români își plâng morții, iar alte sute de mii și-au pierdut locul de muncă!
UPDATE 2 Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că pe 17 august se va depune moțiunea de cenzură. Liderul social-democraților a acuzat guvernul că a sifonat banii publici prin achizițiile făcute în perioada stării de urgență.
- Un haos imens, o economie pusă la pământ și șomaj galopant. Asta e România după nouă luni de guvernare liberală. O țară în derivă, condusă de un guvern cu zero credibilitate, un guvern în care miniștri se contrazic. Ați scăpat total situația de sub control, ați eșuat în gestionarea pandemiei, în relansarea economiei, ați încălcat toate promisiunile făcute. V-au interesat doar alegerile, furtul, cât mai multe funcții pentru clienta de partid și rude.
- Domnule Orban, de când v-ați instalat la putere nu v-a păsat nici de sănătate românilor nici de traiul de zi cu zi. Ați avut o singură obsesie: alegerile anticipate.
- În timp ce românii erau închiși în case ați devalizat bugetul României. Sute de milioane de euro au ajuns în buzunarul prietenilor și firmelor de partid. Întregul mecanism infracțional a fost dezvăluit în Raportul Curții de Conturi publicat ieri. Sunteți nervos că Parlamentul a cerut acest control. Ați jefuit bugetul public în timpul stării de urgență. Orice achiziție a devenit o țeapă pentru stat, dar o mare afacere pentru clientela liberală.
- Celebrul butic din Giurgiu, care cu un singur angajat, a reușit să câștige un mega contract de 10 milioane de euro de la Guvern. Un contract încheiat ilegal, așa cum spune Curtea de Conturi. Un control ilegal prin care ați cumpărat măști cu 32 de lei bucata. Toate achizițiile au repetat același tipar: de cea mai proastă calitate, dar la prețuri umflate. Multe echipamente nu au ajuns nici acum în România, deși guvernul a plătit milioane de euro. Unde sunt cele 400 de ventilatoare plătite unei firme din Coreea de Sud? Dar cele 250 de ventilatoare?
- E criminal ce ați făcut, ați subfinanțat secțiile ATI. Ați cumpărat doar 8 aparate PCR. Ar trebui să vă crape obrazul de rușine. Un prejudiciu de peste 650 de milioane de lei, peste 800 de nereguli constatate doar în starea de urgență, cine știe ce a urmat în starea de alertă.
- România are o economie pusă pe butuci, dar cu un PNL tropăind de nerăbdare să facă alegeri. Orice amânare a alegerilor va duce la pierderea puterii și vă veți pierde și libertatea. Ca să fie clar, nu ne opunem acestor alegeri. E momentul ca românii să vă dea o lecție. Sunteți în stare să organizați alegerile în siguranță sau veți îmbolnăvi toți românii?
- Care e strategia ca după alegeri să nu avem un val de înmormântări? Cum îi veți încuraja pe români să iasă la vot, cum vor vota pacienții cu COVID, cum veți putea face din școli secții de vot, cum se va desfășura exact procesul de votare? Cum vor fi aleși președinții de Consilii Județene sau primarul Capitalei dacă o localitate sau un sector sunt în carantină? Trebuie să vă asumați clar și răspicat organizarea alegerilor locale în condiții de siguranță și trebuie să le spuneți românilor cum vor merge în siguranță la școală copiii.
- Nu ați fost în stare de nimic și ați pasat răspunderea către primari și directorii de școli, fără proceduri clare, fără nicio investiție. Nici măcar tabletele de care ați făcut atâta caz nu le-ați cumpărat.
- Cu sprijinul constant al președintelui Iohannis ați distrus pas cu pas România. Peste un milion de șomeri, sute de mii de întreprinzători cu afacerea închisă, întreaga țară dată peste cap. Grija Guvernului a fost sifonarea banilor publici pentru interesele PNL pentru a vă menține la putere ați sabotat interesele românilor.
- S-a umplut paharul, gata, vă ajunge! Pe 17 august, PSD va depune moțiunea de cenzură, considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie în funcție de faptele fiecăruia.
UPDATE: Ludovic Orban a anunțat că se pot organiza alegerilor locale pe 27 septembrie, iar școala poate începe pe 14 septembrie, dar în anumite condiții. Premierul a făcut un nou apel pentru purtarea măștii.
- Salut decizia Parlamentului de a avea această dezbatere pe trei teme fundamentale pentru societate, atât pentru momentul actual, cât și pentru viitorul României.
- Am înaintat un Raport care urmărește măsurile pe care le-am luat și pe care continuăm să le luăm pentru combaterea epidemiei, pentru organizarea alegerilor și începerea anului școlar.
- Ne-am confruntat cu o situație extrem de dificilă, pe care o știe toată lumea, pentru o perioadă de 3 săptămâni autoritățile sanitare, Guvernul au fost lipsite de instrumentele legale pentru a lupta eficient împotriva virusului.
- În legea 55 s-au introdus două articole care au afectat capacitatea Guvernului, DSP în lupta coronavirusului. Detașările, care au fost efectuate în perioada stării de urgență, fără acordul managerului sau al angajatului, detașările au devenit imposibile. Am pierdut efective importante în DSP-uri, Ambulanță, spitale.
- S-au blocat concursurile în instituțiile publice după legea 55 în DSP-uri, ambulanțe, Poliție, Jandarmerie, ITM-uri, ANSVA.
- Am avut 5.000 de persoane diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut lua nici o măsură. Toate persoanele care au fost stabilitate ca persoane de contact după anchetele epidemiologice au fost libere, nu s-a putut pune nici o măsură de carantinare, izolare. Acest lucru s-a suprapus și peste măsurile de relaxare. Această suprapunere a dus la o creștere a cazurilor. Am avut o creștere de la 500 de cazuri pe zi la o medie de peste 1.000 de cazuri pe zi. Imediat ce Parlamentul a adoptat legea 136 am avut instrumente care sunt folosite de toate țările europene, imediat am dispus toate măsurile de care aveam nevoie.
- Într-o perioadă atât de scurtă de timp am ajuns la peste 10.000 de persoane tratate instituționalizat, s-a dispus carantinarea, mă refer la persoanele care au fost în contact cu persoanele infectate, pentru aproape 40.000 de români. S-a dispus izolarea la domiciliu, tratarea la domiciliu sau la un spațiu declarat, pentru 15.000 de români. Vă dați seama, puteți cuantifica ce s-ar fi întâmpla dacă nu s-ar fi adoptat legea, nu am fi putut interveni să nu transmită virusul.
- În ceea ce privește detașările, după acordarea posibilității detașării, la un moment făcusem 4.000 de cereri de voluntariat pentru detașări și am primit un răspund doar pentru 26. DSP-urile sunt suprasolicitate, 1.500 de persoane au fost detașate după votarea legii. DSP-urile duc greul luptei.
- DSP-urile trebuie să asigure inspecția de sănătate, să facă anchetele epidemiologice. Viteza este fundamentală în anchetele epidemiologice.
- Am avut nevoie de persoane detașate pentru că a crescut numărul persoanelor care trebuie tratate în secțiile de Terapie Intensivă, sunt 458 de români. Infecția nu e unitar distribuită la nivelul țării, municipiul București este mai afectat, dar și alte județe. Am avut ca obiectiv creșterea capacității de a trata în ATI, am crescut numărul de paturi. Fără detașarea medicilor, asistenților, degeaba ai paturi, ventilatoare, dacă nu ai personal. Am crescut numărul paturilor cu aproape 130. Detașarea a fost soluția care ne-a permis să deschidem paturile de terapie intensivă.
- Am crescut constant capacitatea de testare: de la 400-500 de teste care se făceau în prima fază a epidemiei, sunt zile în care se pot face și 25.000 de teste. Dorim creșterea capacității de testare, cu personal specializat.Creșterea capacității de testare e foarte importantă, dacă ai capacitate mai mare, poți să identifici o persoană bolnavă. Poți vedea care sunt zonele cu risc mare.
- Deși e perioadă de vară am crescut intensitatea controalelor, atât pentru persoanele fizice, dar și pentru persoanele juridice. S-au dat extrem de multe amenzi pentru nerespectare prevederilor legale, nerespectarea normelor sanitare.
- Dacă nu respectăm regulile, orice român poate să fie sancționat, e normal să fie sancționat. Expui riscului de infectare familia, prietenii, colegii de birou, cei cu care interacționezi.Regulile trebuie respectate! Cu cât crește procentul românilor care respectă regulile, care se protejează, cu atât riscul de împrăștiere a virusului scade!
- Virusul a rămas prezent în comunitate și pe perioada verii. Nu am vrut să blocăm economia. În toate țările, odată cu măsurile de relaxare a crescut și numărul de persoane infectate.
- Nu înțeleg de ce există o opoziție față de mască, e cel mai bun mijloc de a te proteja. E garanția faptului că nu te infectezi când interacționezi cu oameni. Regulile de igienă ne protejează. Respectarea regulilor e fundamentală! În numele patriotismului pe care îl aveți, responsabilității pe care o aveți față de români, fiți alături de noi în acest efort de comunicare publicului, a îndărătnicilor! Coronavirusul ucide, uitați-vă pe date și vedeți că acest virus perfid aduce moartea!Toate măsurile pe care le luăm au doar acest obiectiv, de a reduce numărul de persoane infectate.
- În ceea ce privește începerea anului școlar. Decizia noastră e clară, pe 14 septembrie începe anul școlar. Începerea anului școlar trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Am luat decizia să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate de inspectorate, DSP-uri, conducerea școlilor. Există trei situații: verde, galben, roșie. Sub 1, între 1-3, peste 3.
- Școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, între 1-3 se poate deschide cu prezența alternativă, jumătate din clasă cu prezență fizică, jumătate online, alternarea jumătăților. În zona roșie, școala va începe online.
- Începere școlii presupune o serie de demersuri. Demersurile pe care le-am gândit sunt în derulare pe fiecare direcție de acțiune pe care am stabilit-o. Am constituit un comitet interministerial care pregătește începerea anului școlar, care e condus de Raluca Turcan, vicepremier. Pentru fiecare mod de începere trebuie luate măsurile specifice.
- E clar că este necesar portul măștii pentru cadrele didactice, elevi, personal auxiliar. Acolo unde e posibil să se realizare separarea prin plexiglas, se poate realiza. Am alocat resurse importante pentru creșterea capacității organizării cursurilor online. 20% din școli nu sunt conectate la internet. După discuțiile cu ANCOM și autoritățile locale vom găsi soluții pentru internet în toate școlile.Fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme pentru organizarea cursurilor online. Google și Microsoft au pus la dispoziție astfel de soluții gratuite și sunt obligatoriu de utilizat de școli pentru cursurile online.
- Asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete sau calculatoare, laptop-uri. Pentru asigurarea accesului la cursuri online am alocat din fondul de rezervă pentru achiziția a 250.000 de tablete, săptămâna viitoare vor fi stabiliți câștigătorii.
- Am disponibilizat din fondurile europene 125 de milioane de euro care vor fi pentru achiziționarea de laptopuri suplimentare – 200.000 laptop-uri, bani la la dispoziție pentru alte cheltuieli ale autorităților locale. Alocăm o sumă de bani pentru autoritățile locale pentru sisteme sanitare.
- Pentru a crește calitatea actului educațional online, am organizat și sunt în continuare organizate activități de creștere a competențelor digitale ale cadrelor didactice.
- Din fonduri de la Banca Mondială e prevăzută achiziția pentru 1.164 de unități de școlare a 74.000 de laptop-uri, table interactive, camere web.
- Măsurile pentru organizarea alegerilor: data de 27 septembrie, data alegerilor locale, a fost stabilită de comun acord în urma consultării între liderii politici și a fost votată de Parlament. Atât timp cât 27 septembrie a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a luat toate măsurile pentru organizarea în bune condiții. Deja mandatele aleșilor au fost prelungite. E important pentru democrație, comunități să-și aleagă reprezentanți legitimi.
- AEP împreună cu Ministerul Sănătății și cel de Interne dezbat setul de reguli care trebuie respectate pe perioada campaniei electorale de candidați și de susținătorii candidaților. Aceste reguli trebuie respectate în mod evident. Regulile pe care le vom folosi au ca obiectiv protejarea sănătății candidaților, a susținătorilor, oamenilor. Printre măsuri o să fie purtarea portului măștii în interacțiunea candidați, alegători. O să fie obligatoriu pentru candidați. La evenimentele electorale va exista distanțare. Distribuția materialelor, discuția este ca activiștii să poarte mănuși.
- În ziua votului, toți reprezentanții din Birourile Electorale vor avea la dispoziție 5 măști pe parcursul zilei. Gândim reguli de distanțare fizică în cazul în care sunt mai mulți alegători la coadă, așteptarea să fie în afara spațiilor de votare. Vom încerca să utilizăm obligația de dezinfectare la intrarea și ieșirea în secția de votare. Când vom avea proiectul le voi trimite către fiecare lider de partid parlamentar și vom aștepta puncte de vedere pentru a-l îmbunătăți.
- Putem avea alegeri fără să creștem numărul de infectări!
Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat în favoarea organizării alegerilor luna viitoare.
„Actul de votare se poate organiza în condiţii bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hypermarket sau în magazin să îţi cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanţare, de siguranţă, de igienă. Asta se poate. Ceea ce va fi destul de dificil de organizat este campania electorală, care, în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează, va fi o campanie care se va desfăşura în condiţii atipice pentru o campanie electorală”, a fost poziția lui Klaus Iohannis.
Conducerea PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură înaintea Congresului din 22 august, dar acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.
Facebook Forum