Criticul fervent al Kremlinului, Alexei Navalîi, se află la în comă, la terapie intensivă într-un spital din Omsk, unde este tratat pentru suspiciunea de otrăvire.
Un reprezentant al spitalului unde este internat avocatul, cunoscut pentru lupta sa anticorupție și critic al regimului Putin, a declarat presei că starea lui este gravă și, la acest moment, stabilă. Diagnosticul ar urma să fie anunțat pe parcursul zilei. El a mai precizat că nu este cert dacă Navalnîi a fost otrăvit, sunt mai multe ipoteze pe care medicii le investighează, inclusiv otrăvirea.
Kremlinul i-a urat lui Navalnîi însănătoșire grabnică, adăugând că nu există încă dovezi că ar fi fost otrăvit.
Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a celui mai cunoscut opozant al lui Putin, a anunțay că că Navalnîi (44 de ani) respiră cu ajutorul unui ventilator și se află în comă, în stare gravă. A fost supus unor teste care la care încă nu au sosit rezultatele, a mai anunțat Yarmish.
Navalnîi s-a simțit rău în timp ce zbura spre Moscova, întorcându-se din orașul siberian Tomsk. Avionul a aterizat forțat la Omsk, tot în Siberia, fiind transportat cu o ambulanță la spitalul local, a mai anunțat purtătoarea sa de cuvânt. „Navalnîi nu este conștient”, a mai spus aceasta pe Twitter.
Aleksandr Murakhovski, medicul-șef al spitalului unde este internat opozantul lui Vladimir Putin, a declarat, pentru agenția de stat rusă, TASS, că „se află într-o stare gravă”.
TASS a citat o sursă din spitalul unde Navalnîi se zbate între viață și moarte care susține că, la momentul la care a fost internat, diagnosticul a fost „otrăvire acută cu psihodisleptice”.
„Credem că Navalnîi a fost otrăvit cu ceva care i-a fost pus în ceai. Este singurul lucru pe care l-a băut dimineață. Doctorii au spus că toxina a fost absorbită mai rapid, prin intermediul unui lichid fierbinte”, a precizat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.
Medicul personal al lui Navalnîi, Iaroslav Așikhmin, a declarat că „are nevoie să fie transportat în Europa” pentru a fi tratat, adăugând că deja se află în discuții cu transferarea lui la o clinică din Hanovra sau Strasbourg. Ashikhmin a mai arătat că spitalele occidentale au mai multe șanse să afle substanța cu care ar fi fost otrăvit.
La clinica din Omsk a ajuns și Iulia Navalnaia, soția criticului regimului Putin, care inițial nu primise permisiunea de a intra în interiorul spitalului, cu explicația că nu ar fi existat un acord al pacientului.
Cafeneaua unde Navalnîi a luat ceaiul se află într-o zonă securizată, la care se ajunge după controalele și check-in. Potrivit aceleiași agenții oficiale de știri din Rusia, o sursă a spus că interogarea angajaților cafenelei a arătat că aceștia știau foarte puțin despre ce s-a întâmplat.
Pavel Lebedev, un pasager care se afla în avionul cu care zbura și Navalnîi, a postat pe o rețea de socializare că liderul opoziției ruse s-a dus la toaletă imediat după decolare și nu s-a mai întors. Omul a spus că lui Navalnîi îi era foarte rău și gemea, însă pasagerilor nu li s-a comunicat nimic.
Notorietatea lui Alexei Navalnîi este strâns legată de dezvăluirile de corupție din Rusia.
A fost închis de mai multe ori în ultimii ani, i s-a interzis să candideze la președinția țării și la funcția de primar al Moscovei.
În trecut, Navalnîi a fost victima mai multor atacuri.
A suferit arsuri la ochi în 2017, după ce a fost atacat cu vopsea antiseptică/
În iulie 2019, s-a aflat în arest pentru 30 de zile pentru că a făcut apel la participarea la un protest neautorizat. În timpul detenției a fost transferat la un spital cu semne severe de alergie, care s-au dovedit a fi efecte ale unei otrăviri.
Josep Borell, responsabilul de politică externă al UE, s-a declarat „îngrijorat la auzul veștii privind suspiciunea de otrăvire a lui Alexei Navalnîi”. „Dacă se confirmă, cei responsabili trebuie să răspundă”, a afirmat Borell pe twitter.