Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu a propus scutirea de impozit a companiilor HoReCa în 2020


Romania - Ministrul de Finanțe Florin Cîțu
Romania - Ministrul de Finanțe Florin Cîțu

UPDATE - Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a ieșit joi seară și a prezentat propunerea pe care a făcută în ședința de guvern. „Prin această măsură, de fapt, companiile care activează în domeniul HoReCa sunt scutite de plata impozitului specific pe întreg anul 2020”, a anunțat ministrul de Finanțe.

El a spus că măsurile pe care le-a luat în acest an, privitoare la IMM Invest și pentru companiile mari pot fi prelungite și în 2021 și că vor fi acordate eșalonări de plată de 12 luni pentru obligațiile ficale care au fost acumulate de la începutul stării de urgență până pe 25 octombrie.

Știrea inițială

Executivul discută joi un proiect de ordonanță de urgență care prevede, printre altele, scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa până la 31 decembrie.

„Este o ordonanță mai lungă. Dintre măsuri cuprinse în actul normativ - înlesniri la plată pentru obligațiile bugetare restante după data declarării stării de urgență, scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa până la 31 decembrie, acordarea posibilității autorităților locale de a reduce impozitul pe clădiri, prorogarea termenelor pentru depunerea notificării privind intenția de a restructura obligațiile fiscale prevăzute de OG 6/2019, facilități fiscale acordate pentru pregătirea, organizarea și desfăcurarea Campionatului European 2020”, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, citat de Mediafax.

Angajaţii din HoReCA au protestat miercuri seara în Piaţa Victoriei față de închiderea restaurantelor și cafenelelor.

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că aproape 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19.

El a spus că hotărârea de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor a fost luată fără ca autorităţile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecţiei.

Circa 40% dintre business-urile din domeniu şi-au suspendat deja activitatea.

Barurile, cluburile, discotecile, sălile de jocuri de noroc vor fi închise în București în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Decizia a fost luată miercuri de într-o nouă ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență București, după ce precedenta de marți a omis să le introducă pe lista de noi măsuri.

Terasele exterioare cu spații deschise vor putea rămâne deschise, cu respectarea tuturor celorlalte măsuri, a precizat, pentru Europa Liberă, purtătoarea de cuvânt a prefecturii București, Mariana Stancu-Țipișcă.

Într-o conferință de presă, prefectul de București Gheorghe Cojan a declarat că „dacă rata de incidență ajunge la 3 vor fi luate măsuri extreme".

Starea de urgență se adoptă însă de către CNSSU și nu la nivel local. Marți, incidența pe București era 1,86 la mia de locuitori.

Prin decizia Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență de marți s-a stabilit că restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din Capitală se închid începând de miercuri, iar purtarea măștilor devine obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor.

XS
SM
MD
LG