Linkuri accesibilitate

Cum ar putea arăta președinția lui Biden?


Joe Biden celebrează victoria în alegeri
Joe Biden celebrează victoria în alegeri

Joe Biden a promis să repare alianțele afectate de președinția lui Donald Trump și să restabilească conducerea americană în lupta cu pericolele globale precum autoritarismul, pandemiile și schimbările globale. Dar problemele externe ar putea pica pe locul doi în fața unor provocări interne precum inegalitatea, șomajul și tensiunile rasiale.

În perioada cât a fost candidat, Joe Biden a spus că va întoarce multe din inițiativele externe ale președintelui Trump, precum retragerea Statelor Unite din înțelegeri internaționale, și va lucra pentru a repara relația transatlantică pe care o numește cheia stabilității din Europa din ultimii 75 de ani.

Un fost vicepreședinte și senator care a servit aproape 50 de ani în Washington, Biden consideră că Statele Unite pot cel mai bine să gestioneze amenințările globale prin a conduce alianțele cu statele democratice.

El a spus că va face „pași rapizi" de la preluarea mandatului pentru a întări alianțele „și încă odată America să conducă lumea".

Cu toate acestea, Biden se va confrunta cu mari probleme interne într-o țară divizată - inclusiv pandemia de coronavirus, șomajul ridicat, tensiunile rasiale și inegalitatea în creștere - care ar putea să îi pună inițiativele de politică externă la coada priorităților, arată analiștii.

Ei spun că ar putea să dureze luni până Biden va reuși să închege o echipă pentru politică externă și să stabilească priorități specifice.

NATO/UE

Biden a spus că va încerca să repare legăturile transatlantice, pe care susține că Donald Trump le-a stricat prin a critica în mod repetat Uniunea Europeană și NATO, impunerea de tarife asupra bunurilor europene și retragerea din înțelegeri internaționale.

În contrast cu Trump care a numit în 2016 NATO drept „învechit", Biden o numește NATO drept „cea mai eficientă alianță politico-militară din istoria modernă" și spune că va trebuie să rămână puternică pentru a se adapta la noile amenințări din partea Rusiei.

„Pentru a contracara agresivitatea Rusiei, trebuie să menținem capabilitățile militare ale alianței și extindem capacitatea de a răspunde amenințărilor netradiționale precum corupția, dezinformarea și atacurile cibernetice", a scris el în Foreign Affairs la începutul lui 2020, când și-a prezentat o serie din viziunile externe.

Rusia/Ucraina

Biden a spus că va lua o poziție dură împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a numit Moscova drept un „oponent" cât și cea mai mare „amenințare" astăzi la securitatea Statelor Unite.

El a criticat Kremlinul pentru o serie de acțiuni, inclusiv anexarea Crimeii și rolul jucat în războiul din estul Ucrainei dintre Kiev și separatiștii pro-ruși. De asemenea, a acuzat Rusia de interferență în alegerile din Statele Unite și că este în spatele atacurilor asupra jurnaliștilor ruși sau a societății civile. Donald Trump a criticat rar Kremlinul.

„Spre deosebire de Trump, voi apăra valorile noastre democratice și mă voi opune autocraților precum Putin", spunea Biden în august.

El a amenințat Rusia că va fi pedepsită dacă intervine în alegerile din 2020 și a respins ideea lui Trump de a invita Rusia înapoi în G7.

„Trebuie să implementăm costuri reale asupra Rusiei pentru încălcarea normelor internaționale și să stăm alături de societatea civilă rusă, care s-a opus curajos de atâtea ori regimului cleptocratic și autoritar al lui Putin", scria el în articolul din Foreign Affairs.

Biden sprijină oprirea gazoductului Nord Stream 2 care va aduce gaze din Rusia în Germania. Opozanții proiectului spun că va priva Ucraina de taxe semnificative de tranzit pe care le primește de la Rusia și va crește dependența Europei de gazul rusesc.

Biden, care a fost omul de legătură al președintelui Obama în Ucraina pe vremea când era vicepreședinte, și-a exprimat sprijinul puternic pentru independența Ucrainei și integrarea ei în Europa și a sprijinit trimiterea de arme letale în Ucraina pentru a fi folosite împotriva separatiștilor pro-ruși.

Controlul armelor

Biden a spus că va extinde Noul START (Strategic Arms Reduction Treaty), ultimul acord nuclear cu Rusia rămas în vigoare, și va căuta să înceapă negocieri pentru un nou pact. Acordul, semnat în 2010 şi care ar urma să expire în februarie, restricţionează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura Rusia şi SUA, precum şi pe cel al rachetelor şi bombardierelor care le pot transporta.

Donald Trump a respins propunerea Moscovei de a prelungi Noul START fără condiții suplimentare, precum și o ofertă pentru o prelungire de un an, și nu a ajuns la un acord pentru continuarea lui. Biden argumentează că acordul este benefic pentru securitatea Statelor Unite și trebuie extins în timp ce o nouă înțelegere este urmărită.

Dacă pozițiile lui Biden privindu-l pe Putin și acțiunile Rusiei sugerează că tensiunile dintre Washington și Moscova vor rămâne ridicate și chiar ar putea să se înrăutățească după preluarea mandatului, controlul armelor este una din temele pe care analiștii le consideră că pot reprezenta o platformă pentru negocieri productive între Casa Albă și Kremlin.

Iran

Biden a spus că va readuce Statele Unite în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, care oprea înzestrarea nucleară în schimbul ridicării sancțiunilor - dacă Teheranul respectă prevederile înțelegerii.

Iranul a încălcat prevederile acordului cu puterile globale după ce Trump a retras Statele Unite în 2018 din acord și a reimpus sancțiuni. Sancțiunile au afectat economia Iranului dar nu au făcut regimul de la Teheranul să ceară o nouă înțelegere.

Biden a spus că va lucra cu celelalte puteri - Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia, China, precum și Uniunea Europeană - pentru a amendat aspecte ale acordului odată ce Iranul revine la respectarea lui.

„Cu aliații noștri, vom lucra să întărim și să extindem prevederile acordului nuclear, în timp ce ne adresăm și altor subiecte îngrijorătoare" precum respectarea drepturilor omului și arestarea cetățenilor străini, spunea Biden.

China

Comparativ cu perioada petrecută ca vicepreședinte, Biden a adoptat o poziție mai dură privind China în ultimii ani, criticând Beijinul pentru încălcarea drepturilor omului și practici comerciale incorecte.

Cu toate acestea, a criticat și politica lui Trump, spunând că președintele american ar fi trebuit să construiască o coaliție de aliați pentru a se opune Chinei pe abuzuri sale și practicile comerciale în loc să pornească un război comercial bilateral cu a doua cea mai mare economie a lumii.

„Cât stăm alături de celelalte democrații, puterea noastră se dublează. China nu își permite să ignore mai mult decât jumătatea economiei globale. Asta ne dă posibilitatea să stabilim regulile pentru orice, de la mediu la muncă, comerț, tehnologie, și transparență, astfel încât să continue să reflecte interesele și valorile democratice", spunea el.

Doar că unii analiști spun că Biden nu se va grăbi să ridice sancțiunile impuse de Trump când administrația sa va intra în negocieri cu China privind comerțul.

Afganistan

Biden spune că va aduce trupele acasă din Afganistan- la aproape 20 de ani după ce Statele Unite a condus o invazie pentru a scoate de la putere grupările extremiste talibane ca urmare a atacului din 11 septembrie 2001 - și va lăsa doar un mic contingent care să desfășoară misiuni de contraterorism.

Biden s-a opus concentrării masive de trupe în Afganistan în perioada petrecută ca vicepreședinte.

În lipsa unor evoluții substanțiale înainte de ceremonia de inaugurare din 20 ianuarie 2021, Biden va moșteni un proces de pace istoric dar fragil care a fost pus în practică de administrația Trump prin ajungerea la un acord politic cu talibanii în februarie 2019 care a deschis drumul pentru discuții de pace între militanți și guvernul afgan sprijinit de americani.

Protecția mediului

Biden a numit încălzirea globală drept o „amenințare existențială" și a spus că va readuce Statele Unite în acordul de la Paris, semnat în 2015 pentru a combate schimbările climatice, din care Trump s-a retras la câteva luni de la preluarea mandatului.

„Voi reintra în acordul climatic de la Paris în prima zi al unei administrații Biden și voi convoca un summit al marilor poluatori cu dioxid de carbon, pentru a motiva națiunile să își crească ambițiile și pentru a împinge progresul tot mai departe", afirma Joe Biden.

El a spus că va favoriza industria internă a energiei regenerabile, precum producătorii de energie eoliană și solară, într-un efort de a reduce consumul de hidrocarburi al țării. Criticii se tem că Biden va spori reglementarea industriei combustibililor fosili, înăbușind investițiile și creșterea.

Statele Unite au continuat să crească producția de petrol și gaze în timpul mandatului lui Trump pentru a deveni cel mai mare producător de hidrocarburi din lume.

Creșterea producției de petrol și gaze din SUA a permis parțial Washingtonului să impună sancțiuni legate de energie unor țări, printre care Rusia, Iran și Venezuela.

Democrație

Biden a spus că va colabora cu aliații Statelor Unite pentru a întări democrațiile din întreaga lume și a împinge înapoi autoritarismul. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce este văzut pe scară largă ca un regres al democrației în unele state membre NATO, inclusiv Polonia și Ungaria.

„În primul meu an de mandat, Statele Unite vor organiza și găzdui un Summit global pentru democrație pentru a reînnoi spiritul și scopul comun al națiunilor lumii libere. Acesta va reuni democrațiile lumii pentru a ne consolida instituțiile democratice, pentru a confrunta cu sinceritate națiunile care sunt în regres și pentru a crea o agendă comună ”, a scris Biden la începutul anului 2020.

Subiecte Interne

Biden va moșteni o țară profund divizată, care a fost afectată de protestele din ultimele luni generate de violența poliției împotriva persoanelor de culoare, precum și de măsurile de gestionare a coronavirusului.

Trump a fost acuzat de oponenți că a aprofundat unele dintre aceste diviziuni, inclusiv privind egalitatea rasială și migrația, iar Biden se va confrunta cu o problemă în creștere pentru a uni țara după o campanie electorală tensionată.

În ceea ce privește coronavirusul, Biden a spus că va „asculta oamenii de știință” și va face „tot ce este nevoie” pentru a combate răspândirea sa în Statele Unite, inclusiv impunând o carantină totală dacă se consideră necesar. El a mai spus că va face obligatorie purtarea măștii în public.

Statele Unite au confirmat mai multe infecții cu coronavirus și decese decât orice altă țară. Pandemia a provocat o creștere a șomajului, în special asupra muncitorilor cu venituri mici, crescând și mai mult inegalitatea.

Biden a spus că va inversa reducerea impozitelor lui Trump pentru corporații și pentru cei mai bogați americani, în timp ce va crește salariul minim pentru a beneficia cei mai săraci. Biden a spus că va consolida, de asemenea, Legea privind asigurările de sănătate cunoscută sub numele de Obamacare, pe care Trump a modificat-o în moduri în care criticii săi spun că îi subminează protecția.

XS
SM
MD
LG