Linkuri accesibilitate

Războiul declarațiilor pe secția ATI Neamț: avea sau nu autorizație de extindere?


Romania- Orban vs Ciolacu
Romania- Orban vs Ciolacu

Premierul Ludovic Orban acuză că secția ATI de la spitalul din Piatra Neamț ar fi fost extinsă fără autorizația Direcției de Sănătate Publică, în timp ce PSD, ai cărui reprezentanți administrează spitalul, spun că avea.

UPDATE: Direcția de Sănătate Publică Neamț a explicat, într-un comunicat de presă, că deși extinderea secției ATI fusese avizată de DSP, cele mai recente modificări (un perete la etajul 2) și mutarea pacienților ATI de la etajul 3 la etajul 2, unde a avut loc incendiul, NU a fost avizată de DSP și nici nu s-a făcut solicitare pentru așa ceva.

DSP a explicat că:

  • Secția A.T.I. din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a funcționat, anterior desemnării acestei unități sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sănătății nr.555/2020, cu modificările și completările ulterioare, la etajul II - Pavilion Chirurgical, fiind autorizată sanitar cu un număr de 24 de paturi.
  • La data de 26 martie 2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a solicitat avizul D.S.P. Neamț în vederea modificării structurii secției A.T.I., astfel: 10 paturi pentru pacienții pozitivi COVID-19 cazuri grave - pacienți intubați și cu potențial de agravare, la etajul III - Pavilionul Chirurgical; 24 de paturi de la etajul II pentru pacienții suspecți în așteptarea rezultatelor și pacienții negativi, care încă se aflau internați în spital și necesitau tratament pe terapie intensivă. Această solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamț.
  • La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care nu a vizat Secția A.T.I. Unitatea sanitară a funcționat cu această structură avizată de D.S.P. Neamț, până la data de 14 noiembrie 2020.
  • Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II - prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
  • Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților Covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi, au obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcționale, avizul direcțiilor de sănătate publică județene, a mai explicat DSP Neamț

Premierul Ludovic Orban a declarat că există informații conform cărora în interiorul secția ATI a Spitalului Județean din Neamț s-au efectuat lucrări de construcție și că operațiunile nu erau avizate de DSP, neexistând nici măcar solicitări pentru executarea unor astfel de lucrări.

Este vorba de extinderea secției ATI de la etajul doi la etajul trei al spitalului, pentru a face față supraîncărcării cu pacienți Covid-19 în stare gravă.

„Au fost lucrări de construcție, acolo au fost mutați pacienii de la Secția ATI la etajul trei, la etajul doi. Este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP. Dar, repet, este o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că ultima verificare a instalației de alimentare cu oxigen din Spitalul Județean Neamț a fost făcută în luna martie. Șeful Guvernului a mai spus că anchetatorii vor verifica dacă spitalul avea contract de mentenanță pentru instalații.

„Ultima verificare la instalația de alimentare cu oxigen a fost în martie 2020. Obligația managerilor de spital este de a avea contracte de mentenanță și de service pentru toate aceste tipuri de instalații, vom verifica și acest aspect. Ancheta va stabili responsabilitățile. Managerul spitalului a declarat că se fac modificări pentru a se crește capacitatea de tratare cu patru paturi. Nu există nicio solicitarea referitoare la aceste schimbări. Mutarea unei secții de ATI trebuia avizată de DSP. Informațiile care există în acest moment arată că acolo s-au făcut lucrări”, a mai explicat premierul Ludovic Orban.

PSD reacționează și prezintă niște avize DSP care arată reorganizarea spitalului

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a acuzat pe premier că minte: „Orban și prefectul de Neamț trebuie să se oprească cu minciunile, din respect pentru cei care au murit acolo!”. Spitalul Județean din Piatra Neamț este administrat de Consiliul Județean Neamț, condus de liderul PSD Ionel Arsene.

Documentele prezentate de liderul PSD arată o solicitare făcută de spital pe 26 martie, către DSP Neamț, pentru avizarea extinderii secției de ATI de la etajul doi la etajul trei. Extinderea secției urma să mărească capacitatea cu încă 10 pacienți.

Avizele DSP prezentate de Ciolacu vorbesc însă de o reorganizare totală a spitalului, vizând împărțirea paturilor pe toate secțiile spitalului județean. Nu există o referință exactă în avizul DSP la solicitarea pentru secția ATI. Totuși, avizele DSP au venit în aprilie și în august, deci ulterior solicitării din martie privind secția ATI.

Și șeful secției ATI, medicul Liviu Ungureanu,a declarat pentru Recorder că DSP știa de modificări și își dăduse avizul necesar.

XS
SM
MD
LG