Linkuri accesibilitate

Culisele consultărilor de la Cotroceni. Ce mesaj le-a transmis Iohannis partidelor


Klaus Iohannis, președintele României
Klaus Iohannis, președintele României

Delegațiile viitoarelor partide parlamentare s-au întâlnit luni la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre stadiul formării majorității parlamentare, dar și numele viitorului premier.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannisa anunțat luni seară că „deocamdată nu sunt întrunite condițiile pentru a desemna un premier” și că vor continua negocierile.

Surse politice prezente la discuții au declarat pentru Europa Liberă că mesajul central primit din partea președintelui a fost că vor urma și alte consultări și că data acestora depinde de cât de repede se negociază viitoarea majoritate. Sentimentul unor membri prezenți la întâlnire a fost că președintele este mulțumit de faptul că în funcția de premier interimar rămâne Nicolae Ciucă.

PSD a revendicat victoria în alegerile parlamentare, dreptul de a fi primul partid consultat de președinte la Palatul Cotroceni, dar și dreptul de a fi partidul care propune varianta de premier, chiar dacă nu a depășit pragul de 50%. Constituția nu îl obligă pe președinte să nominalizeze premierul de la partidul care a câștigat alegerile, ci doar dacă a obținut peste jumătate din numărul voturilor exprimate.

Am remarcat la președintele Iohannis un ton schimbat față de campania electorală când critica PSD tot timpul. Pe lângă faptul că a spus că avem o propunere onorabilă de premier, Alexandru Rafila, a mai dat un mesaj interesant: va exista o altă rundă de consultări, deoarece este posibil să nu ajungă la o majoritate”, a declarat un membru din conducerea PSD, prezent la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Potrivit social-democraților, președintele nu a respins varianta unui guvern de uniune națională, ci doar i-a întrebat pe aceștia pe cine văd că ar putea să facă parte dintr-un asemenea Executiv.

Noi am rămas cu sentimentul că vrea să folosească ideea PSD pentru a o contrapune dacă PNL și USR-PLUS nu ajung la o înțelegere pentru formarea unei majorități”, au spus surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

Un alt mesaj transmis de președintele Iohannis la discuțiile cu delegația PSD a fost legat de faptul că „și-ar dori formarea unei majorități solide” și că a constatat că opțiunea de vot a electoratului s-a schimbat de la începutul pandemiei.

O altă temă adusă în discuție de Klaus Iohannis a fost legată de modul în care urmează să fie adoptat bugetul de stat, în condițiile în care nu există o astfel de majoritate stabilă.

Social-democrații au avansat ideea unui guvern de uniune națională, dar au precizat că doresc ca funcția de premier să le revină.

USR a cerut intervenția lui Iohannis în negocierile cu PNL

Delegația USR-PLUS care a fost invitată la consultările de la Palatul Cotroceni a primit un mesaj similar în privința consultărilor pentru poziția de premier.

Președintele ne-a spus că ne mai întâlnim de câte ori este nevoie și că nu va anunța un nume de premier în această seară. Am avut senzația unei atitudini de tergiversare”, a declarat pentru Europa Liberă un participant USR-PLUS la consultări.

Ne-a spus că în Olanda au făcut guvernul în opt luni, speră că la noi să nu dureze atât de mult, dar nici nu este o grabă.
lider USR-PLUS

Liderii din USR-PLUS i-au cerut direct președintelui Klaus Iohannis să se implice în negocierile cu PNL pentru formarea majorității și i-au atras atenția acestuia că nu se poate construi o coaliție stabilă dacă un singur partid preia toate funcțiile importante în stat. Disputa între PNL și USR-PLUS este legată de șefia Camerei Deputaților, dorită atât de Ludovic Orban, cât și de Dan Barna.

Prima reacție a președintelui a fost că nu ar dori să se implice în negocieri, dar am insistat și a spus cu jumătate de gură că dacă este nevoie se va băga în negocieri. Ne-a spus că în Olanda au făcut guvernul în opt luni, speră că la noi să nu dureze atât de mult, dar nici nu este o grabă”, a descris situația de la negocieri un lider din USR-PLUS.

Potrivit surselor citate, dacă negocierile se blochează s-ar putea ca președintele Iohannis să facă o nominalizare de premier fără a mai ține cont de opțiunea partidelor, după care va observa dacă ajung la o înțelegere.

Liberalii au insistat să aibă premierul

Atmosfera cu care a fost primită delegația PNL de Klaus Iohannis a fost una mai relaxată, comparativ cu cea de la PSD și AUR. Cele două părți avuseseră discuții prealabile despre formarea majorității și numele de premier, astfel că întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost una formală.

Liberalii au insistat că pot forma o majoritate de dreapta și că premierul trebuie să le revină.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a decis să nu reia negocierile cu cei de la USR-PLUS până la declarațiile președintelui Iohannis. Surse din conducerea USR-PLUS au confirmat informația, precizând că ei au dorit ca în această seară să existe o nouă rundă de negocieri, dar au fost refuzați de Ludovic Orban.

El a fost cel care a întrerupt brusc și negocierile de duminică. Chiar și ceilalți liberali doreau să mai discutăm, el a spus stop. Trage de timp”, a susținut un lider USR-PLUS.

Ludovic Orban a primit girul conducerii partidului pentru a obține funcție de președinte al Camerei Deputaților și nu vrea să cedeze această poziție către USR-PLUS.

Președintele a expediat AUR

Președintele a fost expeditiv, ne-a spus că vom avea o nouă rundă de consultări după ce se va întruni Parlamentul sau când se va contura o majoritate.
membru conducere AUR

Întâlnirea președintelui cu delegația Alianței pentru Unirea Românilor a decurs în parametri destul de reci, conform celor din AUR. Chiar dacă are o adeverință medicală că nu poate purta mască, viitorul parlamentar din partea Alianței, Diana Șoșoacă, cunoscută ca o militantă anti-mască, a purtat masca la întâlnirile de la Palatul Cotroceni. Cu toate acestea, ea a pus mască sub nas, sfidând protocolul sanitar.

Președintele a fost expeditiv, ne-a spus că vom avea o nouă rundă de consultări după ce se va întruni Parlamentul sau când se va contura o majoritate”, a precizat un membru din conducerea AUR care a discutat cu președintele Iohannis. În aceste condiții, noua rundă de consultări ar putea avea loc după 21 decembrie, când s-ar putea ca noii parlamentari să își preia atribuțiile.

Consultarea AUR cu președintele Iohannis nu i-a mulțumit pe cei din Alianță, care l-au propus premier pe Călin Georgescu.

Nu a fost un dialog pe larg, fiecare și-a spus punctul de vedere. Nu a părut dispus să dialogheze foarte mult cu AUR, deși ne caută liderii partidelor. Toți ne caută să le oferim susținere parlamentară pentru viitorul guvern, nu să intrăm în el. Și cei de la PNL”, a declarat un lider din Alianța pentru Unirea Românilor pentru Europa Liberă.

George Simion a dezvăluit că i-a lăsat președintelui un tablou cu România Mare.

UDMR a cerut un guvern cu PNL și USR-PLUS

Delegația UDMR s-a pronunțat la consultări pentru formarea unei majorități alături de PNL și USR-PLUS.

Liderii Uniunii au insistat pe ideea elaborării bugetului de stat, care să aibă în spate o majoritate stabilă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG