Linkuri accesibilitate

Europa izolează Marea Britanie de frica noii tulpini de coronavirus


Statele europene au început să interzică accesul pentru persoanele care vin din Marea Britanie după descoperirea unei noi tulpini de coronavirus care este mult mai infecțioasă și pare să fi scăpat de sub control. O reuniune a Uniunii Europene pe acest subiect este programată la ora 11 și ar putea duce la o decizie unitară în această privință la nivel blocului comunitar.

Franța, Irlanda, Bulgaria, Belgia, Olanda, Italia sau Germania au interzis complet călătoriile din Marea Britanie. În schimb, alte state au suspendat cursele aeriene sau urmează să implementeze această măsură. Printre ele se numără: Austria, Suedia, România, Lituania, Letonia, Estonia și Republica Cehă.

În România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis suspendarea zborurilor spre și dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru toate aeroporturile din România pe o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare din 21 decembrie, ora 19.00.

De asemenea, s-a aprobat introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în lista zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Măsura a intrat în vigoare din 21 decembrie, ora 00.00.

Arabia Saudită și Iranul se numără printre statele non-UE care au impus restricții de călătorie, în timp ce în Statele Unite guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a spus în fața reporterilor că dorește o interdicție de călătorie pentru că cele șase zboruri care aterizează zilnic pe Aeroportul Kennedy reprezintă un risc de sănătate publică.

Turcia și Elveția au interzis temporar toate zborurile din Marea Britanie.

Deși noua tulpină „nu pare să implice un risc sporit sau o rezistență la vaccin", guvernul francez a decis că o interdicție de 48 de ore ar permite celor 27 de state UE să găsească mijloace comune de a gestiona amenințarea, a transmis guvernul francez.

Interdicția include transportatorii de mărfuri, indiferent dacă ajung în Franța pe șosea, aerian, maritim sau feroviar. Oficialii francezi au declarat că fluxurile externe de persoane sau transportul către Marea Britanie nu sunt afectate.

Unele țări au interzis, de asemenea, călătoria în Marea Britanie, având în vedere răspândirea rapidă a noii tulpini, despre care secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a spus că este „scăpat de sub control”.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că toate zborurile, cu excepția zborurilor de marfă, care sosesc în Germania din Marea Britanie se vor opri de la miezul nopții de duminică spre luni.

Spahn a adăugat că, începând cu 21 decembrie, Germania „va restricționa toate sosirile” pe mare, pe calea ferată și pe șosea ale cetățenilor din Marea Britanie și Africa de Sud, unde a fost detectată și noua tulpină a coronavirusului.

Spahn a mai spus că experții UE cred că vaccinurile existente împotriva coronavirusului sunt eficiente împotriva noii tulpini, referindu-se la vaccinul Pfizer / BioNTech, care este deja administrat în Marea Britanie și Statele Unite și care este pe punctul de a primi aprobare în Europa.

Premierul belgian Alexander de Croo a declarat că interdicția țării sale acoperă serviciile trenurilor Eurostar prin tunelul din Canalul Mânecii și va intra în vigoare cel puțin 24 de ore de la miezul nopții din 20 decembrie.

Italia a blocat orice zbor care pleca din Marea Britanie și a interzis intrarea în Italia a oricui a tranzitat în ultimele 14 zile.

Bulgaria a suspendat zborurile către și dinspre Marea Britanie începând cu miezul nopții, dar, spre deosebire de măsurile pe termen scurt din multe alte state, interdicția sa durează până la 31 ianuarie.

În Irlanda, care are un trafic semnificativ de pasageri cu Marea Britanie în această perioadă a anului, guvernul a anunțat că zborurile care sosesc din Anglia, Țara Galilor și Scoția vor fi interzise timp de 48 de ore, cel puțin, începând cu miezul nopții și „în interesul sănătății publice, oamenii în Marea Britanie, indiferent de naționalitate, nu ar trebui să călătorească în Irlanda, pe calea aerului sau pe mare ".

Primul-ministru britanic Boris Johnson a anunțat, pe 19 decembrie, restricții înăsprite în Londra și în alte părți ale Angliei, acoperind peste 16 milioane de persoane.

Mutația a fost detectată pentru prima dată la mijlocul lunii septembrie în sud-estul Angliei și a devenit forma dominantă a virusului în Londra și în sud-estul și estul Angliei.

Johnson și oamenii de știință britanici au declarat că noua tulpină de coronavirus este cu până la 70 la sută mai transmisibilă decât cea originală, dar epidemiologii spun că nu există dovezi care să sugereze că este mai letală sau provoacă boli mai severe. Oamenii de știință britanici consideră, de asemenea, că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva noii variante.

Ce știm despre noua tulpină

  • Înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului
  • Are mutații care afectează o parte a virusului care ar putea fi importantă
  • Unele dintre aceste mutații au arătat deja în laborator o capacitate în creștere a virusului de a infecta celule

Toate acestea împreună întrunesc condițiile pentru un virus care se poate răspândi mai ușor. Cu toate acestea, nu avem o certitudine absolută. Noile tulpini pot deveni mai frecvente pur și simplu prin faptul că se află la locul potrivit la momentul potrivit - cum ar fi Londra, care a avut doar restricții de nivelul doi (dintr-un sistem care urcă până la patru) până de curând.

A fost detectat pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau legate de noua variantă. Aceasta a atins aproape două treimi din cazuri la jumătatea lunii decembrie.

Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului.

Varianta poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei. Cazurile din alte părți ale țării nu au înregistrat creștere abrupte.

Date centralizate de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale probelor virale din întreaga lume, sugerează că unele cazuri din Danemarca și Australia cu această tulpină au venit din Marea Britanie. Olanda a raportat și ea cazuri importate din Marea Britanie.

O variantă similară care a apărut în Africa de Sud împărtășește unele dintre aceleași mutații, dar pare să nu aibă legătură cu aceasta.

Mutații ale virusului sunt lucruri extrem de obișnuite pentru epidemiologi.

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același pe care îl găsim în majoritatea colțurilor lumii. Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului. O alta, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară din Spania.

(Surse: AFP, AP, dpa, ARD, APA, BBC și Reuters)

XS
SM
MD
LG