Linkuri accesibilitate

Începe distribuirea vaccinului anti-COVID în țară. Cine sunt primii români care se vor vaccina


Romania Vaccine
Romania Vaccine

Un convoi special va distribui, de sâmbătă seară, vaccinul anti-COVID către spitalele din linia întâi beneficiare. Duminică, 27 decembrie, începe campania de vaccinare, cu o primă tranșă simbolică de 10 mii de doze. Primul român care ar urma să fie vaccinat va fi unul dintre angajații Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București. De altfel, cele două spitale beneficiare din București vor avea la dispoziție peste o mie de doze de vaccin.

Cum se repartizează prima tranșă de vaccinuri

  • București – Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș“- 600 de doze
  • București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Dr. Victor Babeș“ - 530 de doze
  • Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș“, Timișoara- 450 doze.
  • Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca- 375 doze
  • Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța- 170 doze
  • Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Victor Babeș“, Craiova- 90 doze
  • Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 260 doze
  • Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență- 210 doze
  • Suceava – Spitalul Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava- 250 doze
  • Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase- 100 de doze

Cine sunt primii români care se vor vaccina

Andreea Moldovan, directoarea spitalului de Boli Infecțiooase din Brașov va fi prima din unitatea sa medicală care se va vaccina. La Cluj-Napoca, la Spitalul de Boli Infecțioase, primii cinci imunizați vor fi medici, doi dintre ei fiind managerul și directorul medical, informează Mediafax. Se vor vaccina șase persoane pe oră, la interval de 10 minute, iar programul de vaccinare este de 12 ore pe zi. La Constanța se vor vaccina 60 de cadre medicale, a anunțat spitalul de acolo.

Dozele administrate inițial vor fi dublate, după 21 de zile.

Urmează ca în zilele următoare și în ianuarie să ajungă și alte tranșe pentru vaccinarea persoanelor aflate în categoriile cu risc crescut la Covid-19, în condițiile în care România are alocate în jur de zece milioane de doze. Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a estimat sâmbătă că în luna aprilie ar putea începe imunizarea populației generale.

Cu privire la reacţiile adverse ale vaccinului, Valeriu Gheorghiță a precizat că acestea sunt de intensitate uşoară-medie.

"Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment. Sunt reacţii adverse locale cele mai frecvente - durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale - febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri (...) de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin", a explicat așadar şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Reprezentanții Pfizer în România au precizat sâmbătă că dozele au fost distribuite terestru și nu aerian pentru că aceasta este cea mai sigură modalitate de păstrare a temperaturii. Potrivit datelor colectate de autorități, la nivelul sistemului de sănătate, rata cea mai mare de acceptare a noului vaccin este de peste 90% în spitalele COVID.

XS
SM
MD
LG