Vineri dimineața, dascălii din județul Galați s-au trezit cu o adresă venită chiar de la noul inspector general al judeţului, Selena Costea, a trimis o adresă cadrelor didactice prin sunt invitate să participe la proiectul online „Numerologia - o 9 legătură între dascăl şi elev”. Evenimentul este adresat „exclusiv cadrelor didactice” și va avea loc online, se menționeză în document. Adresa are antetul Inspectoratului Școlar, iar proiectul este iniţiat de o asociaţie a numerologilor.
Într-o conferință de presă organizată vineri dimineața, șefa IŞJ Galaţi susţine că nu a militat pentru studierea numerologiei în şcoli.
„Din moment ce solicitarea a venit pe cale oficială era firesc să facem acest demers (...) Nu am propus studierea numerologiei în şcoli”, a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă.
Contactat de jurnaliștii Digi24, fostul inspector general, Onuţ Atanasiu, spune că zilnic, pe adresa inspectoratului sosesc numeroase solicitări asemănătoare, acestea fiind redirecţionate către profesori fără antetul instituţiei.
„Hârtii cu anunţuri care se ţin de tot felul de asociaţii, fundaţii sau chiar persoane, legate de tot felul de activităţi, vin în fiecare zi la inspectorat. Sigur, poţi să le trimiţi sau să nu le trimiţi mai departe. Ei asta cer, să le trimiţi mai departe. De obicei nu poartă antetul, dar nu este o chestie nouă. Eu nu aş fi trimis-o cu adresă de înaintare”, a explicat Atanasiu în întâlnirea cu jurnaliștii locali.
Peste 700 de profesori înscriși la nivel național
Adriana Nicolae, membru fondator al Asociației Numerologilor din România și inițiatorul proiectului susține că inițiativa se desfășoară la nivel național, nu numai la Galați. „Peste 700 de profesori din toată țara s-au înscris până acum în acest proiect”, a declarat Nicolae pentru Europa Liberă. „Proiectul are 7 întâlniri. Astăzi va fi prima, online, de cunoaștere. Începând cu luna februarie vor fi prezentate temele”, a adăugat ea.
Conform organizatorilor, finanțarea va fi asigurată din fondurile asociației, iar întâlnirile propriu-zise se vor concentra pe 6 teme „menite să-i ajute pe dascăli să-și îmbunătățească relația cu elevii”. Una dintre teme va prezenta chiar și o „metodă matematică bazată pe datele de naștere ale elevilor”.
„În funcție de asta (n.r.- datele de naștere), putem stabili cum se va manifesta elevul la clasă și cum va fi el perceput de ceilalți. Exista un calcul care se face pe baza acestei metode și pe baza unor arhetipuri. Astfel, dascălii își vor putea da seama care sunt copiii mai timizi, care vor să fie lideri șamd. Ulterior, profesorii pot decide cum să-i pună în grupuri și să interacționeze”, a precizat Adriana Nicolae.
Conform invitației detaliate trimise de asociație profesorilor, perioada de desfășurare este ianuarie-iulie 2021. Proiectul implică 6 întâlniri lunare, cu tematici diferite, printre care „Arhetipurile, Vibrația interioară, Vibrația exterioară și Vibrația globală”.
Când vine vorba de metodologie, inițiatoarea proiectului recunoaște că seminariile de numerologie pentru dascăli nu se bazează pe nicio metodă științifică. „Nu, nu sunt validate științific, în sensul de a avea un certificat sau o avizare de la ministere. Numerologia este printre științele care pot fi considerate pseudo-științe”.
Reacția secretarului de stat din Educație
Secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar susține că inspectoarea din Galați care a propus oficial numerologia în școală este lipsită „de experiență în a filtra documentele care vin” la un inspectorat. „În general, la un inspectorat școlar județean vine corespondență din toate domeniile posibile și trebuie să fii atent la filtrarea ei. Presupun că nu a fost foarte atentă, asta este singura explicație pe care mi-o dau eu”, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion.
„Sunt profesor de matematică. Ce facem? Introducem și astrologia după aceea? Introducem studiul zodiilor în școală? Nu. Cred că e o scăpare de triat corespondența”, a afirmat Sorin Ion.
Selena Costea, învăţătoare la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Lieşti, a fost numită inspector şcolar general adjunct în luna iunie a anului trecut, cu susţinerea Partidul Național Liberal, relatează publicația Viața Liberă din Galați. Ea conduce Inspectoratul Școlar Județean Galați, cu mandat provizoriu, din data de 21 decembrie 202